Güney Kıbrıs'taki "İran krizi" Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in geçen Cuma ABD’deki Brooking Enstitüsü’nde İran’ın ülkesindeki büyükelçisini istişarelerde bulunmak üzere Tahran’a çağırdığını haber vermesiyle ortaya çıktı.
Rum medyasına göre, Amerika Birleşik Devletleri Merkezi Haber Alma Teşkilatı (CIA) ''Fantom operasyonu'' 2002’de başladı.
Uluslarararası yaptırımların baskısını hisseden İran’ın, Şah döneminden kalma savaş uçaklarına yedek parça aradığını öğrenen CIA, internet üzerinden “Safavi” isimli İranlı ajanla bağlantı kurdu.
Safavi, yedek parçaların Tacikistan’a gönderilmesini istedi. Sonra güzergâh değiştirip Türkiye üzerinden İran’a ulaştırılmasını talep etti. Ama teslimat yapılmadı.
50 BİN DOLAR PEŞİNAT
Hürriyet gazetesinde yer alan habere göre, Safavi adlı ajan bir süre önce, gerçek kimliğini bilmediği CIA ajanından F-4 ve F-5 savaş uçaklarının yanı sıra Rus yapımı MİG-29, SU-22 ve SU-24 tipi uçaklar için sayıları 2 bini bulan başka yedek parçalar hakkında da bilgi istedi.
Bazı yedek parçalar üzerinde anlaşma yapıldı, hatta İranlılar 50 bin dolar peşinat da gönderdi. Amerikalı ajan, yedek parçalara Çin’de el konulduğunu belirterek, sorunu çözmek için İranlılara Kıbrıs Rum kesiminde randevu verdi.
KAPAN LARNAKA’DA KURULDU
Tahran, yedek parçalar için 15 Şubat’ta Said Mohabat adlı ajanı Larnaka havaalanına gönderdi. Mohabat’ı havaalanında bekleyen Rum polisi hemen tutukladı ve mahkemeye çıkardı.
İranlı ajan hızlı bir şekilde yargılanarak 15 gün önce ABD’ye iade edildi.
İran Büyükelçisi Ali Ekber Rezai, Mohabat’ın tutuklanarak yargılanmasına itiraz etti ve İranlı ajanın üzerinde çıkan dizüstü bilgisayar ile iki cep telefonunun iadesini istedi. Rumlar elektronik teçhizatı da ABD’ye iade edince iki ülke ilişkileri kopma noktasına geldi.
KIBRIS OPERASYONU ARAYI BOZDU
Kıbrıs Rum yönetimindeki İran Büyükelçisi Ali Ekber Rezai’nin apar topar Tahran’a çağrılmasının altından ABD ve İran istihbaratının kapışması çıktı.
“Fantom operasyonu” ile CIA ajanları, İran’a ait 146 adet F-4 (Fantom) ve F-5 savaş uçağına Çin üzerinden yedek parça arayan İranlı ajanlara Rumlarla beraber tuzak kurmuş.
KKTC’Yİ TANIYIP MİSİLLEME YAPABİLİRLER
Rum medyası, İran’ın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni (KKTC) tanıyarak misillemede bulunabileceğini bildirdi. Perde arkasında şubattan beri süren krizi yumuşatmaya çalışan Rum hükümeti ise, İran Büyükelçisi’nin tamamen geri çekilmediğini, istişarelerde bulunmak üzere Tahran’a gittiğini savunuyor.
İRAN, GÜNEY KIBRIS ELÇİSİNİ GERİ ÇAĞIRMIŞTI
Rum yönetiminin İranlı bir şüpheliyi ABD’ye iade etmesine tepki gösteren Tahran, Güney Kıbrıs’taki büyükelçisini geri çağırmış, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, İran’ın Güney Kıbrıs Büyükelçisi’ni geri çağırdığı bilgisini doğrulamıştı.
Kasulidis, İranlı şüphelinin, BM'nin İran’a uyguladığı silah ambargosunu ihlal suçlamasıyla tutuklandığını söylemişti.