Bugüne kadar yapılan birçok bilimsel çalışma; stres durumunda insanın daha fazla yemek yediğini ve kilo aldığını söylüyordu. Ancak uzmanlar, artık dengeli beslenme durumunda dahi stresin kilo artışına yol açabildiği görüşünde.
Artık hayatımızın bir parçası haline gelen stres, saç dökülmesi, halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı, isteksizlik ve duygu durum bozukluklarına yol açtığı gibi kilo almanın da temel sebebi olabiliyor. Stres durumunda bazı hormon seviyelerinde değişiklikler oluyor. Özellikle adrenalin ve böbrek üstü bezinden salgılanan glukokortikoid hormonların seviyelerinde farklılıklar gözlendiğini belirten Uzman Diyetisyen Serkan Tutar, “Çünkü bu hormonlar stres tepkisinin belkemiğidir” diyor.
MİDE RAHATSIZLIKLARININ TEMELİ
Yaklaşık 70 yıl önce stresle bağlantılı olarak ilk ortaya çıkarılan hastalığın ülser olduğunu söyleyen Tutar, araştırmalardan çıkan sonuçlar hakkında şunları söylüyor: “Zaman içerisinde baş ağrısı, mide ağrısı, mide yanması gibi şikayetlerin strese dayandığı belirtildi. 80’li yıllarda Avusturya’da yapılan bir çalışmada ise stres ile ülser arasında herhangi bir ilişkinin olmadığı, ülserin asıl nedeninin bir bakteri olduğu saptandı. Daha sonra yapılan çalışmalarda ise stres altında olan vücudun o anda hayati olmayan tüm sistemlerini kapattığı belirlendi. Buna bağışıklık sisteminin de dahil olduğu belirtildi. Bağışıklık sisteminin kapanması durumunda ise midede bulunan bu bakteri sayısının hızla arttığı görüldü. Çünkü stres, mide duvarını çürütmeye çalışan bu bakterileri engelleyen bağışıklık siteminin aktif olarak çalışmasını önlüyordu. Buradan, stresin ülsere yol açtığı ve hastalığın temel nedeni olduğu, ayrıca bağışıklık sistemini zayıflattığı sonucu çıktı.”
STRES KİLO ARTIŞININ DA NEDENİ
Stres anında duygu durum bozukluğu geliştiğini, dengeli ve düzenli beslenme olsa bile kilo alınabildiğini belirten Tutar, bölgesel yağlanmanın, özellikle karın bölgesi yağlanmasının temel nedenlerinden birinin de stres olduğunu söylüyor: “Birçok çalışma göstermiştir ki karın bölgesi yağlanması alt statüdeki bireylerde daha yüksek seviyededir ve vücuttaki depolanma şeklini de değiştirebilir. Stresle ortaya çıkan yağ vücut için en tehlikeli olandır.”
KÜRESEL OBEZİTEDE ETKİLİ
“Vücudumuzun açlığa verdiği tepkinin diğer stres kaynaklarına verilen tepkiyle aynı olduğu bilinmektedir” diyen Uzman Diyetisyen Serkan Tutar, tüm dünyayı tehdit eden obezite sorununda stresin önemli rol oynadığının altını çiziyor.(NTV)