Çin ''yılan yılı''na ülke genelinde yapılan kutlamalar ve havai fişek gösterileriyle merhaba dedi. Çin Astrolojisi’nde burçlar Latin Astrolojisi’ndeki gibi aylık değil yıllıktır. Her Çin Burcu’na karşılık bir hayvan ismi vardır. Kayıtlı Çin tarihinin başlangıcından beri hayvanların sıralaması hiç değişmeden her 12 yılda bir tekrarlanmıştır. Nasıl batıda ünlü astrologlar, her girilen yeni yılda, "uluslararası fallara" bakarsa, Çin'de de benzer "uzman" yorumlarına rastlanabilir.
Yılan yılı için
AFP haber ajansı çeşitli Feng-Şui ve geomansi ustalarına başvurmuş, yeni yılın ne getireceğine dair görüşlerini derlemiş. Gelen yorumlar pek iç açıcı değil. Şöyle özetleyelim:
- Deri değiştiren bir sürüngen olan Yılan, büyük değişimleri ve ayaklanmaları beraberinde getirirmiş.
- Daha önceki yılan yıllarında dikkat çeken felaket ve büyük olaylar sırasıyla şunlarmış:
a) 2001- New York'ta bulunan Dünya Ticaret Merkezine saldırı.
b) 1989 Tiananmen Meydanı katliamı ve Berlin Duvarı'nın yıkılışı.
c) 1941 Japonların Pearl Harbor saldırısı
Tabii aralarında hiçbir alaka bulunmayan bu kadar az olaydan tümevarım yapıp, bu sene de felaketlere gebe demek, çok anlamlı değil. Ancak AFP'nin konuştuğu bazı uzmanlar bu sene için çok dikkatli olunması gerektiğinde ısrarlı. Özellikle de Asya'da çıkması muhtemel bir savaş konusunda uyarıda bulunmaktan çekinmemişler. Hong-Konglu astrolog Chow Hon-ming'e göre Mayıs ayına özellikle dikkat etmek gerekiyormuş. 5 Mayıs ile 6 Haziran tarihleri arasında Çin ve Japonya arasında, daha büyük bir savaşa evrilebilecek "kısa süreli" bir sıcak çatışma yaşanabilirmiş.
İki ülke arasında eskiden beri Doğu Çin Denizi'ndeki bir takım adalar üzerinde anlaşmazlık olduğu biliniyor. Japonca'daki ismi Senkaku, Çince ismi ise Diaoyu olan adalar şu anda Japonya'nın kontrolünde ancak Çin ve Tayvan da adalar üzerinde hak iddia ediyor. Geçtiğimiz günlerde iki ülke arasındaki tansiyon iyice artmış, Çin'e ait bir fırkateyninin, Japonya Sahil Güvenlik Birimi'ne ait bir gemiye silah radarıyla kilitlendiği ortaya çıkmıştı.
Fakat Asya'daki ada gerginliği sadece Japonya Çin arasında değil. Kuril ada takımı yüzünden Japonya ile Rusya'nın arası zaman zaman geriliyor. 7 şubat tarihli bir habere göre Japonya Savunma Bakanlığı, Rusya'ya ait 2 savaş uçağının ülkenin en büyük ikinci adası Hokkaido açıklarında yer alan Rishiri adasının güneyinde hava sahasını ihlal ettiklerini açıkladı.
Dolayısıyla hata kaldırmayacak kadar gergin bu bölgede, her an çatışma çıkabileceğini söylemek için falcı olmaya gerek yok. İşin kerameti verilen tarihte olabilir mi, göreceğiz.