Melek Yatırımcılar ve Girişimcilerin işlerini büyütme ve Silikon Vadisi'ne açılmanın yolları İstanbul'da yapılacak olan Avrupa Melek Yatırım Ağı (EBAN) Konferansı'nda ele alınacak. 17-18 Ocak 2013'de İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde gerçekleştirilecek konferansa 30 ülkeden 150'nin üzerinde yabancı melek yatırımcının katılması bekleniyor.
YATIRIMCILARIN İLGİSİNİ NE ÇEKTİ?
Uluslararası kredi değerlendirme kuruluşlarının Türkiye'nin notunu artırmaları ve Türkiye'nin melek yatırımcılığa yüzde 75 gibi dünyanın en yüksek vergi teşvikini getirmesi, yabancı melek yatırımcıların ilgisini çektiği belirtiliyor.
EBAN'ın her yıl ana teması değişen konferansının bu yılki ana teması ''Yatırımdan Çıkış Metotları'' olacak. Bu yılki 11. EBAN Kış Üniversitesi etkinliği; İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde düzenlenecek. Dünya Girişimcilik Forumu (WEF), İstanbul Kalkınma Ajansı'nın (İSTKA) ve Anadolu Ajansı'nın (AA) da resmi partnerliğini üstlendiği Kış Üniversitesi'nin Links Angel BAN ve Metutech BAN da partnerleri arasında bulunuyor.
Ana konuşmacı olarak Fransa'dan Dünya Girişimcilik Forumu Eş Başkanı Prof. Tuğrul Atamer'in katılacağı programda yaklaşık 10 ayrı ülkenin melek yatırım birlik başkanları ve 20 ayrı ülkeden panelistler gün boyunca girişimcilerle beraber olacak. 150'nin üzerinde melek yatırımcının katılması beklenen zirvenin açılış konuşmasını EBAN Başkanı Paulo Andrez yapacak. Girişimcilerin iş fikirleri yarışmasını da içeren etkinlikte Aktif Bank CEO'su Dr. Önder Halisdemir ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Prof. Nazım Ekren de girişimcilerle beraber olacak. Programın sunumunu ise ABD'den USA TODAY Girişimcilik Sayfası Editörü Steve Strauss yapacak. Türkiye'de ilk kez düzenlenecek bu etkinlik için Türkiye'den katılacak olan 15 üniversite öğrencisi Melek Yatırımcılar Derneği'nin (TBAA)burslu katılımcısı olacak. Öğrencilere etkinlik sonucunda EBAN Sertifikası verilecek.
EBAN Kış Zirvesini AA muhabirine değerlendiren merkezi Brüksel'de bulunan Avrupa Melek Yatırım Ağı (EBAN) İcra Kurulu Üyesi ve Melek Yatırımcılar Derneği (TBAA) Başkanı ve Links Angel BAN Başkanı Baybars Altuntaş, Türkiye'nin bu gidişle melek yatırımcıların cenneti haline geleceğini belirtti.
Melek yatırımcıların, hızlı büyüyeceğine inandıkları girişim projelerine kendi kişisel paralarını yatırdıklarını anlatan Altuntaş, ''Bu miktar genellikle 20.000 - 500.000 lira arası gerçekleşiyor. Bu yatırımı yapan melek yatırımcı, aynı zamanda kendi networkünü de girişimciye açıyor. Girişimciyle bire bir iletişim içinde işi büyütmek için çaba sarf ediyor. Zaten, yatırımcının 'melek yatırımcı' olarak anılması da buradan geliyor. Melek yatırımcının eli her zaman işin üzerinde oluyor, o da taşın altına elini koyuyor. Klasik yatırımcılık sisteminden en önemli farkı ise, melek yatırımcının 4 ile 6 yıl süre arasında belirlenen bir süreçte; hisselerini satarak bu işten çıkmayı hedeflemesi" diye konuştu.
Bunun ancak 4 şekilde olabildiğine dikkat çeken Altuntaş, "Şirket hisselerini girişimcilere devir edebiliyor, şirket hisselerini dışarıdan üçüncü bir yatırımcıya satabiliyor, halka açılabiliyor veya Silikon Vadisinde VC - Girişim Sermayesi Fonlarına satış yapabiliyor. Melek yatırımcının girişimciye en büyük katkısı da bu aşamada oluyor, çünkü girişimcinin bu iş fikrini belli bir noktaya getirdikten sonra Silikon Vadisinde fonlara satması biraz zor bir seçenek. Melek Yatırımcı bu zor seçeneği mümkün hale getirebiliyor'' dedi.
AA