“Kiraz Festivali
'Türkiye'de 485'in üzerinde diri fay parçası var'
McDonalds’a Konya’dan Sürpriz
Ateistlerin Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?
Bu haber 30 Kasım 2012, Cuma 10:03 tarihinde eklendi. 641 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Yunanistan'a Karayılan Tepkisi

Yunanistan'a Karayılan Tepkisi Yunan Savunma Bakanlığı'nda Murat Karayılan imzalı kitap tanıtımına Türkiye'den tepki gecikmedi.
Yunanistan'a Karayılan Tepkisi Türkiye'nin Batı komşusu Yunanistan, Savunma Bakanlığı'na ait bir müzede Murat Karayılan'ın kitabını tanıttı.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan Savunma Bakanlığı'na bağlı savaş müzesinde, Pkk elebaşısı Murat Karayılan imzalı bir yayının tanıtımının yapılmasının terörle mücadele alanında yürütülen işbirliği bakımından son derece talihsiz bir gelişme olduğunu duyurdu.

Bakanlık, Atina'da savaş müzesinde düzenlenen Pkk elebaşısı Murat Karayılan imzalı kitap tanıtımı ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, bu olayın Türk - Yunan dostluğunun gelişiminden rahatsızlık duyan bazı çevrelerin halen faal olduğunu göstermesi bakımından endişe verici olduğu belirtildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Pkk terör örgütü elebaşlarından olup Interpol kırmızı bülteniyle aranan Murat Karayılan'ın imzasını taşıyan, örgüt propagandası niteliğindeki bir yayının 28 Kasım 2012 tarihinde Atina'da tanıtımının yapılması ve bu amaçla Yunanistan Milli Savunma Bakanlığı'na bağlı resmi bir mekan olan Savaş Müzesi'nin kullanılması, terörle mücadele alanında yürütülen işbirliği bakımından son derece talihsiz bir gelişme teşkil etmiştir. Bu olay ayrıca, Türk-Yunan dostluğunun gelişmesinden rahatsızlık duyan bazı çevrelerin halen faal olduğunu göstermesi bakımından da endişe vericidir.

Nato ve AB tarafından terör örgütü olarak tanınan Pkk'nın terörizm propagandasının alenen yapılmasına imkan verilmesinin, ilgili Nato ve AB kararları ile terörle mücadele bağlamındaki uluslararası yükümlülüklerle uyumlu olmadığı açıktır. Nitekim Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'nca bugün yapılan açıklamada da bu hususa işaret edilmiştir. Sayın Bakanımız 29 Kasım günü Yunanistan Dışişleri Bakanı Avramopulos ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde sözkonusu Hadise karşısında tepkimizi dile getirmiş ve duyulan hayal kırıklığını vurgulamıştır.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Sayın Avramopulos, bu hadiseden büyük üzüntü duyduklarını ve açıkça kınadıklarını ifadeyle, Yunanistan Hükümeti'nin buna müsamaha gösterdiğini ima eden basın haberlerinin tamamen asılsız olduğunu bildirmiş ve Türkiye'yle ilişkilere atfettikleri öneme işaret ederek, yapılan soruşturma ışığında sözkonusu etkinliğin düzenlenmesinde rolü bulunduğu anlaşılan Yunanistan Milli Savunma Bakanlığı Savaş Müzesi'ndeki sorumlular hakkında gerekli işlemin yapıldığını belirtmiştir.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı açıklamasında da bu husus yer almıştır. Komşumuz ve müttefikimiz olarak dostluğuna önem verdiğimiz Yunanistan'la, son dönemde birçok alanda gelişen işbirliğimizin olumlu bir gündem çerçevesinde ilerletilmesi yönündeki arzumuz devam etmekte olup, bu iradenin karşılıklı olarak sergilenmeye devam edilmesi halinde, ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin çok daha ileri bir noktaya taşınabileceğine inanılmaktadır."

YUNANİSTAN'DAN SORUŞTURMA

Pkk terör örgütü elebaşılarından Murat Karayılan'ın "Bir Savaşın Anatomisi" adlı kitabının Yunanca çevirisinin tanıtımının Yunanistan Savunma Bakanlığı'na ait Savaş Müzesi'nde yapılmasıyla ilgili soruşturma başlatıldığı bildirildi.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gregory Delavekuras, bir gazetecinin, bir Pkk üyesinin kitabının tanıtımının Savaş Müzesi'nde yapılmasının Yunanistan'ın teröre karşı tutumunu etkileyip etkilemediğine dair sorusuna ilişkin şu açıklamayı yaptı:

"Yunanistan, terörün her türünü kınamaktadır. Pkk örgütü konusunda bu,
Avrupa Birliği'nin de bir bütün olarak ilkesel pozisyonudur. Dün, yetkililerden
habersizce, Savaş Müzesi'nde kiralanan bir odada, Pkk üyesi bir kişinin kitap tanıtımı yapıldı. Savunma Bakanlığı konu hakkında soruşturma başlattı ve sorumlu kişileri buldu.

Yunan hükümeti ile hiçbir ilişkisi olmayan etkinlik, hükümetin terörizm
konusunda uzun zamandır benimsediği pozisyonla da çelişmektedir"

Yunan basını Türkiye'nin Atina Büyükelçiliği'nin tepkisi üzerine, Yunan
İstihbarat Teşkilatı'ndan (EYP) istifa eden ve "Öcalan'ın Teslimi" adlı
kitabını yazan Savas Kalenderidis tarafından tercüme edilen Karayılan'ın
kitabının tanıtımının Savaş Müzesi'nde değil de Hilton Oteli'nde yapılmasının
gündeme geldiğini yazmış, konunun Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras'a kadar gittiğini ve Başbakanlık'tan, "Nasıl programlanmışsa öyle yapılsın" talimatı verildiği ileri sürülmüştü.
Cihan Haber Ajansı

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
EN ÇOK OKUNANLAR
Sitemizi Nerede Duydunuz?
Google
Facebook
Arkadaşım
Diğer
Trakya22 Haber Portali