“Kiraz Festivali
'Türkiye'de 485'in üzerinde diri fay parçası var'
McDonalds’a Konya’dan Sürpriz
Ateistlerin Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?
Bu haber 18 Kasım 2012, Pazar 20:47 tarihinde eklendi. 888 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Majestelerinin angajmanı

Ankara'ya sabır telkin edenler, Londra'ya ne diyecek?
Majestelerinin angajmanı

Dün sabah Ceylanpınar sınırına yaklaşık 200 metre uzaklıkta Suriye uçaklarının muhalif hedefleri vurması, kamuoyunda bizzat Başbakan Erdoğan tarafından açıklanan yeni angajman kurallarının neden uygulanmadığı sorusunu akla getirdi. Eğer yeni angajman kuralları uygulanıyor olsaydı, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin sınıra yaklaşan Esad’a bağlı savaş uçaklarına müdahale etmesi söz konusu olabilir, sıcak çatışma ve hatta bir süredir konuşulmayan Türkiye-Suriye savaşı senaryoları gerçek olabilirdi.

Ancak korkulan olmadı, Ankara yeni angajmanı devreye sokmadı. Milliyet gazetesinden Aslı Aydıntaşbaş dün iyibilgi’nin dikkat çektiği bu mevzuyu bugünkü köşe yazısında masaya yatırdı, Ankara’nın “caydırıcılığı pahasına” neden yeni angajman kurallarını devreye sokmadığını sordu. İyibilgi olarak biz de aynı soruyu Suriye’yi yakından tanıyan Akşam gazetesi yazarı Hüsnü Mahalli’ye sorduk. Mahalli operasyonun Suriye sınırları içersinde yapıldığını dolayısıyla Türkiye’nin uluslar arası hukuk açısından zaten müdahale hakkı olmadığını söyledi. Angajman kurallarının uygulanmamasına sebep olarak da NATO gibi üçüncü bir partinin bu konuda Ankara’ya itidal çağrısında bulunmuş olabileceğini açıkladı.

Suriye ile İsrail arasında Golan Tepelerine yakın bölgede çıkan gerilimi sorduğumuzda, Mahalli bu olayı yaklaşan İsrail seçimlerine bağladı. Önümüzdeki Ocak ayında gidilecek seçimlere yakın, Netanyahu hükümetinin İsrail kamuoyunu etkilemek için bilerek olayı kızıştırdığını, Suriye odaklı uluslar arası konjonktürden kendine pay çıkarmak istediğini belirtti.

Aslı Aydıntaşbaş ile Hüsnü Mahalli’nin belirttiği gibi eğer üçüncü bir parti, Ankara’nın Suriye konusunda angajmanı uygulamaya sokmasını engelliyorsa, bunda, yeni bir Suriye muhalefet yapısının oluştuğu Katar sürecinin de payının olduğunu unutmamak lazım.

Ankara, Türkiye’nin caydırıcılığı pahasına savaş tuzağına düşmemek için sabrederken, İngiltere Genelkurmay Başkanı General David Richards’ın insani krizin daha da kötüye gitmesi halinde İngiltere'nin Suriye sınırlarına asker gönderebileceğini söylemesi de dikkatle bir kenara not edilmeli.

Eğer Ankara'yı itidale çağıran NATO ise, İngiliz Genelkurmay'ı NATO'dan bağımsız olarak mı konuşuyor, yoksa başka bir başkentin ağzıyla mı?

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
EN ÇOK OKUNANLAR
Sitemizi Nerede Duydunuz?
Google
Facebook
Arkadaşım
Diğer
Trakya22 Haber Portali