“Kiraz Festivali
'Türkiye'de 485'in üzerinde diri fay parçası var'
McDonalds’a Konya’dan Sürpriz
Ateistlerin Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?
Bu haber 16 Kasım 2012, Cuma 10:14 tarihinde eklendi. 506 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Türkiye'ye "Hamas'a Baskı Yap" Çağrısı

Türkiye'ye "Hamas'a Baskı Yap" Çağrısı Washington yönetimi, Türkiye'den İsrail ile Filistin arasındaki savaş ile ilgili Hamas'a baskı yapılmasını istedi.
Türkiye'ye Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Ben Rhodes, "Hamas üzerinde bir ölçüde etkisi olan, Türkiye ve Mısır ile bazı Avrupalı ortaklara, Hamas'a gerilimi azaltması için baskı yapma yönünde etkilerini kullanmaları çağrısını yapıyoruz" dedi.

Rhodes, telekonferansla düzenlediği basın toplantısında, Gazze ile ilgili soruyu da yanıtladı.

ABD Başkanı Barack Obama ve Başkan Yardımısı Joe Biden'in, dün İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüştüğünü hatırlatan Rhodes, Obama'nın ayrıca Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile de telefonla konuştuğunu kaydetti.

Rhodes, "İsrail halkına karşı Gazze'den devam eden roket atışları tehditlerinin kabul edilemez" olduğunu ifade ederek, "İsrail'in bu devam eden çirkin tehdide karşı kendisini savunma hakkı olduğunu, ABD'nin, roket atışlarıyla baş etmek için İsrail'in, Demir Kubbe sistemi gibi savunma kapasitelerine sahip olmasını desteklediğini, aynı zamanda İsrail'in, vatandaşları bu tür saldırılarla yüz yüze olduğunda meşru savunma hakkı olması gerektiğini" kaydetti.

Bunun yanında, sivil kayıplardan kaçınmak için tüm adımların atılmasını teşvik ettiklerini belirten Rhodes, "İsrail ve Filistin tarafında hayatlarını kaybedenler dolayısıyla da çok üzgünüz. Burada, gerilimi azaltma ve bölgede barışın hüküm sürebilmesi için roket saldırılarına son verme sorumluluğu tamamen Hamas'a aittir" dedi.

Rhodes, ileriye dönük planları hakkında İsrail ile yakın istişare içinde olmaya devam ettiklerini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Aynı zamanda Hamas üzerinde bir ölçüde etkisi olan, Türkiye ve Mısır ile bazı Avrupalı ortaklarımız gibi ülkelere, Hamas'a, gerilimi azaltması için baskı yapma yönünde etkilerini kullanmaları çağrısını yapıyoruz. Çünkü, İsrail'in bu tür saldırılardan güvenli kılınması gerektiğine yönelik kaygımız açık ve bu durum devam ettikçe, bu, sadece siviller için daha fazla tehdit, bölge için de devam eden çatışma riski oluşturuyor.

Dolayısıyla, bizim odak noktamız, Hamas'ın şiddeti azaltması gerektiğini açıkça ortaya koymak için İsrail ve bunun yanında Türkiye, Mısır ve bazı Avrupa ülkeleriyle iletişim halinde olmak. Konunun tartışıldığı BM'de de odaklanılması gereken yere odaklı kalmaya çalıştık ki bu da (odaklanmamız gereken yer), tetikleyici nedenin, İsrail halkına büyük tehdit oluşturan Hamas'ın roket atışlarının olmasıdır ve roket atışına karşı yanıt vermesine yönelik eylemleri nedeniyle, (bu konuda) İsrail'in hedef alınmasına yönelik çabalara karşı durmaktır."

Rhodes, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın da konuyla ilgili birçok aktörle temas halinde olduğunu belirtti.
 

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
EN ÇOK OKUNANLAR
Sitemizi Nerede Duydunuz?
Google
Facebook
Arkadaşım
Diğer
Trakya22 Haber Portali