“Kiraz Festivali
'Türkiye'de 485'in üzerinde diri fay parçası var'
McDonalds’a Konya’dan Sürpriz
Ateistlerin Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?
Bu haber 15 Kasım 2012, Perşembe 13:26 tarihinde eklendi. 910 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Bu da ‘Avrupa Baharı’

İspanya’da evi tahliye edilirken intihar eden kadın Avrupa’da bardağı taşırdı. İspanya, İtalya, Portekiz ve Yunanistan’da grev yapılırken, 23 ülkede sokağa dökülen halk kemer sıkma politikalarına karşı ayaklandı.
Bu da ‘Avrupa Baharı’ Krizdeki ülkeler grevde, diğerleri eylemde

Krizle boğuşan Avrupa’da korkulan ‘sosyal patlama’ oldu. 17 Aralık 2010’da Tunuslu Muhammed Buazizi adlı gencin kendini yakmasıyla başlayan Arap Baharı’nın ardından şimdi de ‘Avrupa Baharı’ kapıda. İspanya’da geçen hafta evine el konan bir kadının intiharının kamuoyunda büyük yankı bulmasıyla milyonlarca Avrupalı hükümetlerin aldığı kemer sıkma politikalarını dün ilk kez toplu halde protesto etti. İspanya, Portekiz, Yunanistan ve İtalya’da greve gidilirken, Avrupa Sendikalar Konfederasyonu’nun çağrısıyla 23 ülkede de protesto gösterileri düzenlendi.

İşsizler ve Almanlar da meydanda

Borç krizinin başlangıcında Yunanistan’a büyük tepki gösteren Almanya’dan bile dünkü protesto ve gösterilere destek geldi. Böylece uluslararası sermayenin emrindeki Troyka’nın saldırılarına karşı Avrupa’da ilk kez aynı talepler etrafında milyonlarca işçi ve emekçi eşzamanlı olarak genel greve çıkarak, gösteri ve mitingler yaptı. Gösteriler sadece çalışanlar tarafından düzenlenmedi. Kriz nedeniyle işsiz kalan binlerce kişi de protesto gösterilerine katıldı. Sokağa dökülerek ‘yeter’ diye haykıran Avrupalılar, İspanya’da evi tahliye edilirken intihar eden kadını destekleyen ‘tahliyelere son’ pankartları taşıdı. Avrupa’nın birçok şehrinde hayat durdu, bazı ülkeler arasında hava ulaşımı yapılamadı. İspanya ve İtalya’da protestoculara müdahale sonrası sokaklar savaş yerine döndü. İspanya’da tutuklananların sayısı 100’e ulaştı. Sokaktaki olaylar borsalara da yansıdı. Avrupa borsalarında kayıplar birara yüzde 1’i aştı.

İşsizliğin rekor kırdığı İspanya’da halk direnişte

İSPANYA: Bütçe kesintilerine ve yüksek vergilere tepki gösteren sendikaların 24 saatlik genel grev kararı aldığı ülkede eylemler Madrid’de önceki gece başladı. İşsizliğin yüzde 25’lere çıktığı İspanya’da son bir yıl içinde ikinci kez genel greve gidilirken, 600’den fazla uçuş iptal edildi; metro, tren ve otobüsler ise çalışmadı. Protestolar çerçevesinde 100’ün üstünde kişi gözaltına alınırken, polisle girdiği çatışma sonucunda onlarca kişi de yaralandı.

PORTEKİZ: 24 saatlik genel grev kararının alındığı ülkede eylemlerin merkezi Başkent Lizbon oldu. Ülke genelindeki uçuşların yüzde 50’si iptal edilirken, Lizbon’daki metro ve otobüsler ise sadece asgari hizmet verdi. Genel greve katılımın yüzde 90 düzeyinde olduğu ülkede özellikle sağlık sektörü tamamen durdu.

İTALYA: Sendikalar 4 saatlik greve gitti. Roma’daki San Giovanni Meydanı’nda buluşan göstericilere, emeklilerin yanı sıra öğretmen ve öğrenciler de destek verdi.

Yunanistan: AB ve IMF’den tahsis edilen kredinin yeni dilimini alabilmesi için gereken ve toplam 9.2 milyar Euro tutarında tasarruf önlemi öngören 2013 bütçesini protestolar eşiliğinde parlamentoda onaylayan Yunanistan’da dün yine grev vardı.

MALTA: Genel grev çağrısı yapıldı.

BELÇİKA: 3 bine yakın gösterici, İspanya’nın Brüksel Büyükelçiliği önünde toplanarak, Almanya Büyükelçiliği’ne doğru yürüdü. Öfkeli kalabalık binaya yumurta ve ses bombaları atarken, kemer sıkma önlemleri politikasının mimarı Almanya Başbakanı Angela Merkel aleyhinde sloganlar attı. Grev nedeniyle ülke genelinde trenler ve otobüs seferleri durdu.

FRANSA: Sendikalar krizden etkilenen ülkelerle dayanışmak için gösteriler düzenledi.

ALMANYA: Bazı sendika şubeleri ve yerel inisiyatifler, gösteri ve eylem yaptı. Ayrıca Berlin’de merkezi bir miting yapıldı.

AVUSTURYA: Almanya’da olduğu gibi ‘sembolik eylemler’ ve ‘işyerlerinden dayanışma mesajları gönderme’ çağrısı yaptı. Ayrıca Viyana’da merkezi bir miting yapıldı.

İNGİLTERE: Ülke genelinde dayanışma grevleri yasak olduğu için sendikalar resmi eylem çağrısı yapmak yerine değişik eylem ve etkinlikler düzenledi.

ROMANYA: Sendikalar birliği ülkenin birçok şehrinde gösteriler düzenledi. ‘Sosyal Diyalog’ yasasının değiştirilmesi ve toplu sözleşme görüşmelerinin yeniden mümkün kılınması talebiyle alanlara çıkan binlerce eylemci, AB’nin diğer ülkelerindeki duruma da dikkat çekti.

İSVİÇRE: Sendikalar ‘krizden etkilenen Avrupa ülkeleriyle dayanışma’ adı altında eylem yaptı.

FİNLANDİYA: Sendikalar politik eylemlerle Avrupa’daki işçi haklarının korunmasını talep etti.

SLOVENYA: Sendikalar birliği ‘Slovenya’da ve Avrupa genelinde kemer sıkma politikalarını protesto edelim’ çağrısı yaptı. 17 Kasım’da yapılması kararlaştırılan eylemlerin merkezi Ljubljana olacak.

HOLLANDA: Sendikalar krizden etkilenen ülkelerdeki sert kemer sıkma önlemleri karşısında Avrupa’daki işçilerle dayanışma içinde bir konferans düzenlerken, bölge genelindeki grev ve gösteriler ülkeyi olumsuz etkiledi. Amsterdam Schiphol Havaalanı’ndan İspanya’ya uçak seferleri iptal olurken, Fransa’ya yapılan tren seferleri de aksadı.

ÇEK CUMHURİYETİ: 17 Kasım’da düzenlenecek eylemlerin merkezi Prag olacak.

İSVEÇ: Avrupalı işçilerle dayanışma ve kemer sıkma politikalarına karşı verilen mücadelelerin desteklenmesini içeren bir karar alınacak.

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
EN ÇOK OKUNANLAR
Sitemizi Nerede Duydunuz?
Google
Facebook
Arkadaşım
Diğer
Trakya22 Haber Portali