“Kiraz Festivali
'Türkiye'de 485'in üzerinde diri fay parçası var'
McDonalds’a Konya’dan Sürpriz
Ateistlerin Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?
Bu haber 12 Kasım 2012, Pazartesi 09:08 tarihinde eklendi. 694 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

13 Büyükşehire TBMM'den Onay

13 Büyükşehire TBMM'den Onay TBMM Genel Kurulu'nda, 13 ilin büyükşehir olmasına ilişkin tasarı kabul edilerek yasalaştı.
13 Büyükşehire TBMM'den Onay Nüfusu iki binin altındaki 559 belediyenin tüzel kişilikleri, ilk mahalli idareler genel seçiminden geçerli olmak üzere kaldırılacak ve bu belediyeler köye dönüştürülecek. Bu belediyelerin personeli, taşınır ve taşınmaz malları, hak, alacak ve borçları il özel idaresine devredilecek.

Daha önce, birden fazla köy veya köy kısımlarının birleşmesiyle oluşan ve bu düzenlemeyle yeniden köye dönüşen belediyelerde, başka bir işleme gerek kalmaksızın birden fazla köy kurulabilecek.

-TASARI 16 GÜNLÜK MESAİYLE YASALAŞTI

Görüşmelerde, MHP ve CHP, bazı maddeler üzerindeki değişiklik önergelerinin kapalı oturumda yapılması talebinde bulundu. Söz konusu önergeler kapalı oturumda görüşüldü.

Tasarının görüşmelerinde muhalefet, bütün maddelerde önerge verdi ve bazı maddelerin oylamalarının açık şekilde yapılmasını istedi. Muhalefetten 20 milletvekili ayağa kalkarak, sık sık da yoklama istedi.

Tasarının, İçişleri Komisyonu'ndaki görüşmeleri 10 Ekim Çarşamba günü başladı. 14 Ekim Pazar günü devam edilen görüşmeler, 21 Ekim Pazar gününe kadar aralıksız 8 gün sürdü.

Tasarının, 6 Kasım Salı günü başlayan Tbmm Genel Kurulu'ndaki görüşmeleri ise aralıksız 7 gün sürdü. Tasarının görüşmelerine dün saat 14.00'de başlayan Genel Kurul, dün ve bugün toplamda 16.5 saat mesai yaptı.

Böylece tasarı 16 günlük mesaisiyle yasalaştırmış oldu.

Dün ve bugünkü görüşmelere, BDP'li milletvekilleri katılmadı.

"SİYASİ ENDİŞELERİN GERÇEKLERLE BAĞDAŞIR YANI YOK"

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, tasarının komisyon ve Genel Kurul çalışmalarına katkı sunan bütün siyasi parti üyelerine ve bürokratlara teşekkür etti. Şahin, tasarının 2 gün alt komisyonda, 9 gün komisyonda görüşüldüğünü, bu süre içinde 118 saat mesai harcandığını, 366 milletvekilinin söz aldığını, 346 önerge verildiğini, 47 önergenin kabul edildiğini söyledi.

Çıkarılan bu kanunla, Türkiye'nin yerel yönetim yasalarında ve yapısında önemli değişiklik olacağını belirten Şahin, yeni yönetsel ve mali imkanlara kavuşacak olan büyükşehir belediyelerinin etkin, ekonomik hizmet ve yatırım imkanı elde edeceğini, bütüncül ve metropol planlama yapabileceğini, çevre ve doğa şartlarının daha dikkatli, daha insanı ve daha çağdaş kullanılacağını ifade etti.

Şahin, şöyle devam etti:

"Muhalefet partilerinin milletvekillerince, ülkenin üniter yapısının zedeleneceğine, federal yapının zemininin oluşacağına ilişkin endişeler ve ihanete varan suçlamalar dile getirildi. Mahalleye dönüşen köylünün yeterli hizmet alamayacağı söylendi.

Bu yasanın amacı, kendi içinde açıkça yazılıdır ve bellidir. Yeni bütüncül yapı ve mali imkanlarla şehirler kalkınmış olacak. Bu yasanın amacı, hizmet ve yatırımların daha iyi daha planlı, etkin ve ekonomik gerçekleştirilmesinden ibarettir. Ortaya konan siyasi endişelerin, idari endişelerin gerçeklerle bağdaşır yanı yoktur. Üniter ve federal yapı üzerinde geliştirilen söylemlerin bu yasadaki söylemlerle bir ilgisi bulunmamaktadır.

Şüphesiz yüce Meclis'in her üyesinin amacı, inancı bu ülkeye ve aziz milletimize hizmetin en iyisini sunmaktır ve yasanın en doğrusunu yapmaktır. Bizim de Hükümet olarak ve parti olarak ülkemize, insanımıza hizmet etmek en önemli ve şaşmaz sorumluluğumuzdur. Ülkenin birliği, bütünlüğü, vatanın bölünmez bütünlüğü, bayrağın tekliği, nazlı ve şanlı dalgalanması şiarımızdır, namusumuzdur."
Anadolu Ajansı

 

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
EN ÇOK OKUNANLAR
Sitemizi Nerede Duydunuz?
Google
Facebook
Arkadaşım
Diğer
Trakya22 Haber Portali