AK Parti, 4. Olağan Büyük Kongresi'ne Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin katılımıyla birlikte iyibilgi olarak Ankara-Erbil ve Bağdat ilişklerinde önemli bazı gelişmeler olduğunu gözlemlemiştik. Bunlardan birincisi Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin Suriye konusunda devreye
girmesi; ikincisi de Tahran yönetiminin, Ankara'nın Kuzey Irak politikalarını bir gölge gibi yakından takip etmesi
idi.Ankara'nın hassasiyetle üzerinde durduğu ana konu, PKK'nın Suriye uzantısı olan PYD'nin Kobani ilçesinde yönetimi ele geçirmesi ve Kürtlerin bu bölgede ciddi bir silahlanma çabasına girmesi. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin sınır boyunda gerçekleştirdiği son tatbikatta söz konusu hassasiyet gayet açık ve sert bir şekilde
gösterildi. Ankara'nın Erbil üzerinden başlattığı diplomatik hamlenin Tahran yansıması az da olsa bilinirken, son zamanlarda hem Ankara hem de Erbil'le arası pek iyi olmayan Bağdat yönetiminin bu gelişmeleri nasıl değerlendirdiği şimdiye kadar en önemli bilinmeyenlerden biriydi. Nihayet bu sorunun cevabı da bugün itibariyle ortaya çıktı. Haber ajanslarına düşen bilgiye göre:
"Irak Başbakanı Nuri el-Maliki'nin, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nden üst düzey bir heyetle bir araya gelerek, 'iki hükümet arasındaki sorunların çözümü için diyalog masasına oturma konusunda' anlaşmaya vardığı bildirildi. Başbakanlık'tan yapılan açıklamada, ''tarafların, mevcut sorunların çözümü için hemen harekete geçilmesi gerektiği üzerinde anlaşma sağladıkları'' ifade edildi. Açıklamada, ''Irak'ın menfaatinin her şeyin üstünde tutulması'' çağrısı yapılırken, tarafların ancak ''güçlü bir Irak'ın varlığıyla ayakta kalabileceği'' belirtildi."
Bağdat'ın söz konusu hamlesi, İran'ın Kuzey Irak çıkarmasının hemen sonrasına denk gelmesi, tesadüf değil.
Bundan sonra, Ankara'nın Kuzey Suriye konusundaki hassasiyeti daha farklı bir kulvara geçebilir. Şimdiye kadar diplomasi kartını oynamayı sürdüren Ankara, Kuzey Suriye konusunda daha farklı 'çözüm' arayışına girebilir.
iyibilgi