“Kiraz Festivali
'Türkiye'de 485'in üzerinde diri fay parçası var'
McDonalds’a Konya’dan Sürpriz
Ateistlerin Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?
Bu haber 27 Ekim 2012, Cumartesi 14:10 tarihinde eklendi. 665 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

İsrail'den Türkiye'ye İHA Kazığı

İsrail'den Türkiye'ye İHA Kazığı PKK ile mücadelede büyük önem taşıyan insansız hava araçlarında Türkiye'nin yüzü bir türlü gülmüyor.
İsrail'den Türkiye'ye İHA Kazığı Terörle mücadelede hayati önem taşıyan insansız hava araçlarında (İHA) Türkiye'nin yüzü bir türlü gülmüyor. Heron'lardan yeterli verim alınamamış, ANKA projesindeki gecikme ise Ankara'yı zor duruma düşürmüştü.

İSRAİL'DEN ALINAN 3 İHA GERİ GÖNDERİLİYOR

Şimdi de İsrail'den 2008'de alınan 3 Aerostar geri gönderilecek. İsrail'in yükümlülüklerini yerine getirmediği gerekçesiyle 3 aracın sözleşmesi feshedilecek. Aerostar'lardan biri daha önce düşmüştü. Diğer ikisi ise teknik sorunlardan dolayı terörle mücadelede etkin biçimde kullanılamıyor.

Zaman gazetesinden Emre Soncan'ın haberine göre; iç güvelik harekât bölgesinde şu anda terör örgütüne yönelik operasyonlarda istihbarat toplamak için Heron, Aerostar ve Türk yapımı mini İHA'lar kullanılıyor.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (Tusaş) tarafından üretilen ANKA projesinde ise seri üretimin tamamlanmasının 2 yılı bulacağı kaydediliyor. Fakat Tusaş'ın elindeki prototiplerin acil ihtiyaç nedeniyle deneme uçuşlarını Batman'da yaparak operasyonlara katılabileceği ifade ediliyor.

İLİŞKİLER ZATEN GERGİNDİ

Yine İsrail'den alınan 10 adet Heron'dan ise yalnızca 3'ü aynı anda uçabiliyor. Çünkü Türkiye'nin elinde yalnızca bir yer kontrol istasyonu var. İsrail'den yenileri talep edildi ancak Mavi Marmara krizinin ardından gerilen ilişkiler, bu isteğin reddedilmesine sebep oldu.

Türkiye, Heron'ları almadan önce 2008 yılında İsrail'den 'taktik' kategorisinde üç adet insansız hava aracı istedi. Bu araçlara 15 milyon dolar ödendi. Terörle mücadele için Batman'da konuşlandırılan Aerostar adlı bu araçlar, 18 bin feet (5400 metre) irtifada görev yapıyor, saatte 100 kilometre hıza ulaşabiliyordu.

Aerostar, üzerindeki data link aracılığıyla 200 kilometre uzaklıktaki komuta kontrol merkezine anında görüntü aktarabiliyordu.

Fakat bu araçlardan verim alınamıyor. İsrail'den yeterli teknik desteğin gelmediği belirtiliyor. Sözleşmenin feshedilmesi ve İHA'ların İsrail'e geri gönderilmesinin ardından ödenecek cezalarla ilgili henüz net bir bilgi yok.

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
EN ÇOK OKUNANLAR
Sitemizi Nerede Duydunuz?
Google
Facebook
Arkadaşım
Diğer
Trakya22 Haber Portali