“Kiraz Festivali
'Türkiye'de 485'in üzerinde diri fay parçası var'
McDonalds’a Konya’dan Sürpriz
Ateistlerin Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?
Bu haber 14 Ekim 2012, Pazar 08:55 tarihinde eklendi. 743 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Irak'ta petrolün durumu kritik

Atlantik Konseyi ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurumu'nun Uluslararası Enerji Ajansıyla işbirliği çerçevesinde Irak enerji görünümü raporu'nun bugün gerçekleşen toplantısında önemli açıklamalar yapıldı
Irak'ta petrolün durumu kritik Uluslararası Enerji Ajansı tarafından hazırlanan Irak Enerji Outlook adlı raporun da tanıtımının yapıldığı konferansa Başekonomist Fatih Birol, Büyükelçi Mithat Rende, Büyükelçi Matt Brayza, DEİK/Türk-Irak İş Konseyi Başkanı Ercüment Aksoy katıldı.

 

Toplantı'nın açılışında konuşan Dış Ekonomik İlişkiler Kurumu Türk-Irak İş Konseyi Başkanı Ercüment Aksoy, Irak'a şu an gerçekleşen ihracatın 8,3 milyar dolar olduğunu, buna ek olarak müteahhitlik çalışmaları çerçevesinde bu rakamın 2 milyar dolar daha artarak 12 milyar dolara yaklaşacağını söyledi.

 

Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Yönetim Kurulu Başkanı Süreyya Yücel Özden ise Irak'taki enerji sektörünün hala savaş öncesi döneme benzediğini vurguladı. Özden, Irak'taki elektrik üretimine de değinerek "Irak'ın elektriğe olan talebi yakın ülkeler için büyük bir yatırım fırsatıdır. Irak'ın son 10 yılda elektriğe olan talebine baktığımızda yaklaşık 2 kat arttığını görüyoruz. Buna karşın şu anki enerji üretimi artan talebi karşılamıyor. Bu durumda Türkiye önemli bir geçiş ülkesi ve pazarı olarak dikkat çekiyor. Ayrıca Türkiye'nin kurumsal gücü ve lokasyon avantajı sayesinde Irak'a elektrik alanında yatırımlarını arttıracağına inanıyorum" dedi.

 

Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi olarak özel sektördeki lider kuruluş olacaklarını dile getiren Yücel, "Türkiye'deki şirketleri konseyimize üye olmaya davet ediyorum" dedi.

 

Toplantıda konuşma yapan Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı ve Başekonomisti Dr.Fatih Birol, Uluslararası Enerji Ajansı ve Irak'ın enerji geleceği konularında önemli açıklamalar yaptı. Birol "Uluslararası Enerji Ajansı olarak her sene bir ülke seçip o ülke üzerinde çalışmalar yapıyoruz. Geçen sene Rusya üzerinde çalıştık, bu sene Irak, gelecek sene ise belirlediğimiz bir Güney Amerika ülkesi'nde çalışmalar yapacağız" dedi.

 

Petrol 25-30 kat daha ucuz

 

Petrol kaynakları konusunda Irak'ın avantajları konusuna dikkat çeken Birol "Irak'taki 1 varil petrol, Brezilya'da üretilen petrolden yaklaşık 25-30 kat daha ucuz. Buna dayanarak Irak'ın petrol kaynaklarının maliyetinin dünyadaki diğer petrol bölgelerine oranla çok ucuz olduğunu söyleyebilirim. Bu yüzden Uluslararası şirketler Irak için bir yarış halindeler" dedi.

 

Birol ayrıca "Kuzey Irak'ta onlarca yıldır keşif çalışmaları yapılmadı, buna rağmen Irak şu anda Dünya'nın 3.büyük petrol ihracatçısı durumunda. Irak'ta çıkan petrolün yaklaşık yüzde 50'si ise Asya ülkelerine gidiyor. Bu oran yakın bir gelecekte yükselme eğiliminde çünkü gelişmekte olan Asya ülkelerinin petrole talebi hızla artıyor. Bugün yüzde 50'lerde olan bu oran yakın bir gelecekte yüzde 80'lere kadar çıkacak. Bu oranın büyük bir kısmı ise Çin'e ait olacak. Çin şu anda bile günde 500 bin varil petrol alıyor. 2020 yılında bu rakam 2 milyon varili aşacak. Zaten Irak'taki petrol kuyularının yüzde 30'unu çinli şirketler yada onların ortakları yönetiyor" dedi.

 

Farkedilmeyen potansiyel...

 

Irak'taki doğalgaz konusuna da deyinen Birol "Doğalgaz'da büyük ama kullanıma girmemiş bir potansiyel var. Gerek şu anki Irak yönetimi gerekse eski yönetim doğalgazı önemsizmiş gibi düşünüyorlar. Bu bakış açısının mutlaka değişmesi gerekir. Bu görüş değişirse, Irak'ın yararına olur" dedi. Irak'ın petrol kaynaklarında olduğu kadar doğalgaz kaynaklarında da şanslı olduğun dile getiren Birol, Doğalgaz ihracatının uygun bir plan çerçevesinde yapılması gerektiğini söyledi. "Irak'ta önümüzdeki 20 yıl içerisinde 90 milyar metreküp doğalgaz üretimi olacak. Bu üretimin büyük bir çoğunluğunun iç pazara verilmesi Irak için yararlı olur" açıklamasında bulundu.

 

Elektrik konusunda da açıklamalar yapan Birol "Irak'ta günde sadece 8 saat elektrik kullanılabiliyor, çünkü kaynaklar yeterli değil. Ülkenin şiddetle elektrik altyapısının yenilenmesine ihtiyacı var. Bağdat'ta hava sıcaklığı çok yüksek, elektrik altyapısının hızlı bir revizyona ihtiyacı var" diye konuştu. Elektrik üretimi için tavsiyelerde bulunan Birol "Elektrik için tavsiyemiz, üretimde petrol yerine doğalgaza geçilmesidir. Elektrik üretimi bu planla sağlanırsa, hem daha fazla petrol ihracatı gerçekleşir hem de bol miktarda doğalgaz kaynağı iç pazarda kalmış olur. Böylece ülke daha fazla para kazanır" ifadelerini kullandı.

 

Irak'taki kaynakların Türkiye için çok büyük bir avantaj olduğuna dikkat çeken Birol "Irak petrol gelirlerinden her sene 200 milyar dolar ek gelir elde edecek. Bu, bizim gibi jeopolitik öneme sahip komşu bir ülke için büyük bir fırsat. Irak yakın gelecekte Ortadoğu'nun ağır sikleti olacak" ifadelerini kullandı.

 

Petrol fiyatları ne olacak?

 

Irak'taki petrol üretiminin artmaması olasılığının sorulması üzerine Birol "Irak petrol üretimini arttıramaz ise fiyatlarda yaklaşık 15 dolarlık bir artış olacağını bekliyoruz. Şu anda petrol fiyatları 115 dolar civarında. Bu fiyat, özellikle gelişmekte olan ülkeler için büyük bir risk oluşturuyor, Türkiye'de bu ülkeler arasında bulunuyor. Eğer üretim beklendiği düzeyde artmassa Türkiye'ye ekonomik maliyeti 65 milyar dolarları geçecek ki bu durum ekonomimiz için iyi bir haber değil. Üstelik doğalgaz fiyatları da petrole bağlı. Petrol fiyatlarındaki olası artış doğalgaz fiyatlarına da olumsuz yansıyacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

 

thelira.com

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
EN ÇOK OKUNANLAR
Sitemizi Nerede Duydunuz?
Google
Facebook
Arkadaşım
Diğer
Trakya22 Haber Portali