“Kiraz Festivali
'Türkiye'de 485'in üzerinde diri fay parçası var'
McDonalds’a Konya’dan Sürpriz
Ateistlerin Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?
Bu haber 09 Ekim 2012, Salı 13:50 tarihinde eklendi. 587 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Memura Bir İyi Bir Kötü Haber

Memura Bir İyi Bir Kötü Haber Hükümet, "günün şartlarına uygun" bir memuriyet sistemi için düğmeye bastı.
Memura Bir İyi Bir Kötü Haber Yeni sistemde idarenin görevden alma ve görev yeri değiştirme insiyatifini kullanma şartları genişletilirken, görev yeri değiştirilen bürokratın mahkeme kararıyla geri dönmesinin yolu sınırlandırılacak. Hükümetlerin kendi kadrosuyla çalışabilmesi için "sözleşmeli" uygulaması da yaygınlaştırılacak.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ LAZIM

Memur örgütlerinin büyük tepkisini çekeceği tahmin edilen bu değişiklikler çerçevesinde memur tanımının değiştirilmesi, bu amaçla Anayasa'da değişiklik yapılması da gündeme geldi. Yeni Anayasa'nın yazımı çalışmalarının uzaması durumunda yeni personel rejimi için 128. maddenin tek başına değiştirilebileceği belirtiliyor. Özellikle "sürekli görev" ifadesinin Anayasa'dan çıkarılmasının düşünüldüğü kaydediliyor.

Bu madde şöyle:

"Devletin, kamu iktisadi teşebbüsleri ve diğer kamu tüzelkişilerinin genel idare esaslarına göre yürütmekle yükümlü oldukları kamu hizmetlerinin gerektirdiği asli ve sürekli görevler, memurlar ve diğer kamu görevlileri eliyle görülür."

İŞİNİ BİLEN MEMURA ZAM

Yeni kamu personel rejiminde en temel düzenleme olarak "verimlilik" ilkesi getirilecek.

-Bu ilkeye bağlı olarak memurun iş güvencesi ortadan kaldırılacak. Böylece memurların da işçiler gibi işten çıkarılmaları mümkün olacak.

-Memur maaşları da sadece "katsayı-gösterge", "derece-kademe" sisteminden ibaret olmayacak. Yeni sistemde memurların maaşlarında da performans kriteri geçerli kılınacak.

-Memurun verimliliği ölçülerek çok çalışanın çok, az çalışanın az maaş alması sağlanacak.

-Yeni sistemde idarenin görevden alma ve görev yeri değiştirme insiyatifini kullanma şartları genişletilirken, görev yeri değiştirilen bürokratın mahkeme kararıyla geri dönmesinin yolu sınırlandırılacak.

-Hükümetlerin kendi kadrosuyla çalışabilmesi için "sözleşmeli" uygulaması da yaygınlaştırılacak.

Çalışma Bakanı Çelik ilk sinyali TV'de verdi

Yeni kamu personel rejiminin ilk sinyalleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik tarafından Bursa'da katıldığı bir yerel TV programında verildi. Çelik yeni sistemin ana hatlarını şöyle anlattı:

-"Verimli kamu çalışanlarından oluşan bir yapı kuracağız. Verimli personelle verimsiz personel arasında bir fark getireceğiz. Soruyorum size, bir personel, 8 saat boyunca nefes almadan çalışacak, bir diğeri de oturarak aynı maaşı alacak. Bu işten ne anladık biz?"

-"Nitelikli memur hep İstanbul'da Ankara'da ve Bursa'da mı olsun? Neden Edirne'de, Diyarbakır'da veya Erzurum'da olmasın? Bu ciddi sorun. Mevcut yasa, bölgeler arası hizmet farklılıkları doğuruyor. Ayrıca bir diğer sorun da üst düzey bürokraside. Mesela ben bakan olarak, istediğim genel müdür veya müsteşarla çalışamayacak mıyım?"

-"Şimdi siz kamu çalışanısınız diyelim ve nasıl olsa devlete kapağı attık anlayışındasınız. 25 yılınız da garanti olduğu için suya sabuna hiç dokunmadan idare edelim düşüncesindesiniz. Dünyanın neresinde üretmeyen bir insanı çalıştırırlar? Ha devlette çalıştıralım diyorlar. Oysa ki biz devleti batırmak için değil var etmek için varız. Biz verimliliği esas alan sistemin çalışmasını yapıyoruz. 3 milyon memurdan daha fazla verim almanın yollarını arayacağız. Hani çok maaş istiyoruz veya maaş az diyoruz ya. İşte öyle bir sistem getireceğiz ki çok üretene çok maaş üretmeyene de düşük maaş alsın istiyoruz."

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
EN ÇOK OKUNANLAR
Sitemizi Nerede Duydunuz?
Google
Facebook
Arkadaşım
Diğer
Trakya22 Haber Portali