Periskop yukarı: Türkiye’nin bir 'plan'ı var
İlk 15 ekonomi arasına girdiğinizde petrole o kadar bağımlı hale gelirsiniz ki bir plan yapmanız gerekir!. Tabii ilk 14’le uyumlu olmak şartı ile!..
Sadece 2010’dan 2011’e giderken Türkiye’nin petrole duyduğu ihtiyaç yüzde 10’a yakın (Avrupa’nın en yüksek oranı) arttı. Bu o kadar büyük bir para ve bağ ki, muhakkak bir hal yolu gerekiyor.
Türkiye’nin hızlı büyüme süreci ve genişleyen ekonomisi petrole ihtiyaç duyuyor. Bu da petrolü olmayan bir ülke için, ‘pamuk eller cebe’ demek ki, zaten hep birlikte bunu hissediyoruz.
Kısaca Türkiye enerji canavarına dönüşmüş durumda. Ama hepsinden önce petrolün alınacağı yerin ve yolun bulunması gerekiyor!
Son harita şu: Azerbaycan’dan; Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı, Irak’tan; Kerkük Ceyhan hattı, yine Azerbaycan’dan; Bakü-Tiflis-Erzurum gaz boru hattı, Rusya’dan Mavi Akım, TANAP ve Güney Akım gaz boru hatları.
Ankara planının haritası bu. Bu harita özellikle petrol noktasında Irak’ı, Türkiye planının odağına oturtuyor. Bu da iki muhatap ortaya çıkarıyor; Barzani ve Maliki. İkiliye bakıldığında nasıl bir dengede durulduğu zaten anlaşılıyor.
Ankara’nın Barzani ve Maliki ile ilişkileri dalgalı olsa bile
gerçek tam bu değil; Türkiye’nin İran’dan enerji alımını daraltmak zorunda kalması, farklı
Batılı dengeleri hesaba katıyor.
Öte yandan hem Maliki hem de Barzani Türkiye ile ürünlerini dünyaya ulaştırma noktasında mecburcu görünüyor. Öyle ki, şimdi Türkiye ile kavgalı görünen Bağdat, değil Kuzey Irak’a izin vermek Basra da dahi büyük enerji yatırımlarında Türkiye’ye göz yumuyor.
Tabii bu planın sayısız
siyasi aparatı var. Bu da zaten "plan" demek!