“Kiraz Festivali
'Türkiye'de 485'in üzerinde diri fay parçası var'
McDonalds’a Konya’dan Sürpriz
Ateistlerin Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?
Bu haber 14 Eylül 2012, Cuma 21:39 tarihinde eklendi. 1263 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

"Mars'ta yaşam olduğuna

Uzaya giden ilk anne olarak tarihe geçen NASA astronotu, Türkiye ziyaretinde ilginç açıklamalarda bulundu.
Uzaya giden ilk anne olarak tarihe geçen NASA astronotu ve NASA'da, Uluslararası Uzay İstasyonuyla koordineyi sağlamaktan sorumlu Kapsül İletişimcisi Dr. Anna Lee Fisher, ''Bir astroide, Ay'a ya da Mars'a insanlı uzay uçuşları için çalışmalara odaklanmış durumdayız'' dedi.

Uzaya 1984 yılında yaptığı uçuşun ardından ''uzaya giden ilk anne'' olan Fisher, Uzay Kampı Türkiye'yi ziyaret etti.

Fisher, kamp öğrencilerine astronotların eğitim süreçleri ve Uluslararası Uzay İstasyonu çalışmalarına ilişkin sunum yaptı.

NASA'nın 1982 yılından beri yürüttüğü uzay mekiği görevlerini, alt yörünge uçuşlarından çok daha ileriye gidebilmek için sonlandırdığını kaydeden Fisher, şunları söyledi:

''NASA Uluslararası Uzay İstasyonu'na gidilmesiyle ilgili çalışmaları özel sektöre devretme hazırlıkları yapıyor. Biz daha büyük hedeflere yöneldik. Bir astroide, Ay'a ya da Mars'a insanlı uzay uçuşları için çalışmalara odaklanmış durumdayız. Mars'ta yaşam olduğuna dair çok güçlü kanıtlar var. Ama buna gerçekten karar verebilmek için için oraya insanlı uçuş yapmak gerek. Gündemdeki son konu bu. Oraya gidip taş, kaya örnekleri alıp onların analizini yapmak çok önemli. Bugüne kadar marsa robotlar gönderilmişti. Mars'a yapılacak uzay yolculuğunda astronotları maruz kalacakları radyasyondan koruyabilmek ve uzun uzay uçuşunu yapacak güçte roket tasarlamak gerekiyor. Bu projenin 2020'li yıllarda gerçekleştirilebileceğini düşünüyorum.''

Öğrencilerin sorularını da yanıtlayan Fisher, başka gezegende yaşam olup olmadığının sorulması üzerine, ''Şu anda bilimin bize söylediği kadarıyla yok. Benim görüşüm, evren çok büyük. Bir yerlerde mutlaka dünyadakine benzer yaşam koşulları olan bir gezegen vardır'' dedi.

Fisher, uzayda en keyif aldığı şeyin gök taşlarını izlemek olduğunu ifade etti.

-''Fisher, lisede sessiz, utangaç birisiydi''-

Fisher'ın 1967 yılında lisede sıra arkadaşı olan Mustafa Uğur da, Fisher'ı görmek için yaşadığı Marmaris'ten İzmir'e geldi.

Yaklaşık iki ay önce Fisher'ın kendisine internet üzerinden ulaşarak Türkiye'ye geleceğini söylediği dile getiren Uğur, ''Lise eğitimi için öğrenci değişim programıyla ABD'ye gitmiştim. Lise 3. sınıfta Fisher ile aynı sırayı paylaştık. 45 yıldır görüşmemiştik. İzmir programı bir fırsat oldu. Onu takip ediyordum. Lisede sessiz, utangaç biriydi. Uzaya gittiğini duyduğumda şaşırmıştım'' diye konuştu.

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
EN ÇOK OKUNANLAR
Sitemizi Nerede Duydunuz?
Google
Facebook
Arkadaşım
Diğer
Trakya22 Haber Portali