BM tarafından hazırlanan ilk Uluslar arası 'Silah Ticareti Antlaşması' için yapılan görüşmeler başarısızlıkla sonuçlandı, katılımcılar ABD, Çin ve Rusya'yı sorumlu tutuyor.
BM tarafından New York'ta düzenlenen ve 4 haftadan beri devam eden Uluslar arası 'Silah Ticareti Antlaşması' görüşmeleri bir sonuca varılamadan sona erdi. Konferans başkanı Roberto Garcia Moritan, 193 katılımcı ülke arasında bir uzlaşma ihtimali görmediğinden toplantıyı sona erdirdi. Bazı ülkeler son olarak belirlenen tasarıyı kabul etmediler. Moritan, görüşmelerin tekrar başlayıp başlamamasına ve ne zaman yapılacağına BM Genel Kurulu'nun karar vereceğini söyledi.
BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanmasını geriye atılmış bir adım olarak değerlendirmekle birlikte, üye ülkelerin milyarlarca dolarlık silah ticaretini bağlayıcı bir antlaşmayla takip etmeyi istediklerini ve kendisinin de bu talebi sağlam bir şekilde destekleyeceğini belirtti.
Muz ticaretinden, nesli tükenmekte olan bitki ve hayvanlara ve kitle imha silahlarına kadar her türlü malın ticareti konusunda Uluslar arası antlaşma bulunduğunu ifade eden İngiltere Başbakan Yardımcısı Nick Clegg, ateşli silahlar ve el bombaları konusunda ise hiçbir düzenlemenin bulunmadığını kaydetti. Clegg, her gün dünya genelinde küçük silahlarla teröristler, direnişçiler ve kriminel çeteler tarafından 1000 kişinin öldürüldüğünü söyledi.
BM tarafından hazırlanan antlaşma tasarısı, üye ülkelerin silah ihracatlarını kontrol ederek, savaş suçlularına ve kitle katliamı tehlikesi olan yerlere gitmesini engellemelerini öngörüyor. New York'ta bazı diplomatlar, görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanmasından ABD'yi sorumlu tutuyor. Zira ABD, tasarıyı incelemek için daha fazla süre taleb etti. Çin ve Rusya'da aynı şekilde daha fazla süre istediler.
BM Genel Kurulu 2006 yılında Uluslar arası silah ticaretine bir düzenleme getirilmesi için çalışmalar yapılmasını kararlaştırmıştı. George W. Bush yönetimindeki ABD o zaman bu karara karşı 'hayır' oyu kullandı. Yeni başkan Obama, selefinin kararını iptal ederek bu konudaki çözüm çalışmalarını destekleyeceğini bildirdi. Bu şekilde New York'ta 4 hafta süren görüşmeler başlatılabilmişti. ABD, bu konuda bir antlaşma yapılabilmesi için 193 üye ülkenin tamamının kabul etmesini istiyor. Konferans Başkanı Moritan ise böyle bir karar birliğine ulaşmanın çok zor olduğunu, zira bazı ülkelerin çoğunluk tarafından kabul edilen tasarıya karşı olduklarını söyledi. Karşı olanlar arasında Suriye, İran ve Kuzey Kore'de bulunuyor