“Kiraz Festivali
'Türkiye'de 485'in üzerinde diri fay parçası var'
McDonalds’a Konya’dan Sürpriz
Ateistlerin Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?
Bu haber 21 ARALIK 2010, SALI 16:14 tarihinde eklendi. 506 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Kredi Kartlarına Düzenleme

Kredi kartı asgari ödeme tutarı değişiyor, kart borcunu 3 defa yarısından az ödeyene yaptırım geliyor.
Kredi Kartlarına Düzenleme Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'ndan, "Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik", Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.
Yönetmelik ile halen yüzde 20 olarak uygulanan kredi kartı asgari ödeme tutarı, yüzde 40'a kadar yükseltilebilecek.
Yönetmelikte, asgari ödeme tutarları ile ilgili iki ayrı düzenleme yapıldı. Mevcut kredi katları ile yeni alınacak kredi kartlarında farklı asgari ödeme zorunlulukları uygulanacak.

Buna göre, ödenmesi gereken asgarî tutarın, kredi kartı limiti 15 bin Türk Lirasına kadar olan kredi kartları hakkında dönem borcunun yüzde 25'inden, limiti 15 bin Türk Lirasından 20 bin Türk Lirasına kadar olan kredi kartları hakkında dönem borcunun yüzde 30'undan, kredi kartı limiti 20 bin Türk Lirası ve üzerinde olan kredi kartları hakkında dönem borcunun yüzde 40'ından ve yeni tahsis edilen kredi kartlarında kullanım başlangıcı tarihinden itibaren bir yıllık sürenin dolmasına kadar dönem borcunun yüzde 40'ından aşağı olamayacak.

Ödenmesi gereken asgari tutarın, kredi kartı limiti 15 bin Türk Lirasına kadar olan kredi kartları hakkında dönem borcunun yüzde 25'inden, kredi kartı limiti 15 bin Türk Lirasından 20 bin Türk Lirasına kadar olan kredi kartları hakkında dönem borcunun yüzde 30'undan, kredi kartı limiti 20 bin Türk Lirası ve üzerinde olan kredi kartları hakkında dönem borcunun yüzde 40'ından ve yeni tahsis edilen kredi kartlarında kullanım başlangıcı tarihinden itibaren bir yıllık sürenin dolmasına kadar dönem borcunun yüzde 40'ından aşağı olamayacak ve bankanın bu miktardan az olmamak üzere asgari ödeme tutarını belirleyebilecek.

Bir takvim yılı içinde kredi kartı borcunu 3 defa dönem borcunun yarısından az ödeyenin nakit çekim hakkı elinden alınacak. Bu kredi kartlarının limitleri de dönem borcunun tamamının ödenmesine kadar arttırılamayacak.
Öte yandan yönetmeliğin, bu maddesi 6 ay sonra yürürlüğe girerken, diğer maddeler bugünden itibaren yürürlüğe girdi.

Merkez Bankası, 1 Ocak'tan geçerli olmak üzere kredi kartı işlemlerindeki aylık azami akdi faiz oranı, Türk Lirası için yüzde 2,44'ten yüzde 2,26'ya indirdi. Söz konusu oran, ABD doları için yüzde 2,54 yerine yüzde 2,02, Avro için de yüzde 2,30 yerine yüzde 1,90 olarak belirlendi.

Merkez Bankası yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
"Söz konusu oranlar azami oranlar olup, bankalarca kredi kartı işlemlerinde 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren bu oranların üzerinde bir faiz oranı uygulanması mümkün bulunmamaktadır. Bankalar bu oranları geçmemek üzere faiz oranlarını serbestçe belirleyebilecektir. 1 Mart 2011 tarihinden itibaren gelecek üç aylık dönem için geçerli olacak azami faiz oranları bu tarihten önce yine Bankamız tarafından kamuoyuna duyurulacaktır.

Bankalar, diğer ülkelerde olduğu gibi, kredi kartı faiz oranlarını bireysel kredi faizlerine göre daha yüksek belirlemektedir. Bu nedenle, kısa vadeli kredi gereksinimi olan kredi kartı sahiplerinin bu gereksinimlerini kredi kartları yerine tüketici kredileri yoluyla karşılamaları menfaatlerine olacaktır."


Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
EN ÇOK OKUNANLAR
Sitemizi Nerede Duydunuz?
Google
Facebook
Arkadaşım
Diğer
Trakya22 Haber Portali