Yunanistan’ın yeni hükümeti Ege’de ekonomik bölge ilan edeceğini, ayrıca karasularını 12 mile çıkarırsa Türkiye’nin savaş sebebi saymamasını istedi.. Buna yorum yapılır mı?. Yapılır da ayıp olur...
Bilindiği gibi Yunanistan ağır bir ekonomik kriz ve bağlantılı olarak derin siyasi çekişmelerden geçiyor. Şu anda yeni bir hükümete var Atina.
İşte bu yeni hükümet Türkiye’ye yönelik ilginç(!) açıklamalarda bulunuyor. Örneğin, Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras, Ege'de Münhasır Ekonomik Bölge ilan edeceklerini açıkladı.
Dışişleri Bakanı Dimitris Avramopulos ise Yunanistan'ın karasularını 12 mile çıkarması halinde bunu savaş sebebi sayan Türkiye’nin bu kararını hemen kaldırmasını istedi.
Bunların anlamı ne diye bakmak gerekiyor mu ayrı bir konu ama Yunanistan’da kriz başladığında, “biz de yardım edelim” kampanyası başlatan kimi yufka yürekli entelektüllerin, daha kriz hiç düzelmeden gelen bu mesajları nasıl değerlendirdiği de merak edilmeli.
Öte yandan yeni Yunan yönetiminin bu kadar ileri giden talep ve çıkışlarının büyük kısmı bize değil, içeriye. Atina hükümetinin tamamen krize odaklanmış kamuoyunun ilgisini farklı konulara çekmesi gerekiyor. (Bu da bir yardım sayılabilir.)
Üstelik Türkiye’nin şu sıralar Suriye ile uğraşması da taze hükümetin sesine güç veren nedenlerden sayılabilir.
Fakat unutulmaması gereken bir-iki noktayı belirtelim. Bugün Akdeniz’de yaşanan krizin önemli bir ayağı işte bu MEB’lerden kaynaklanıyor. İsrail, Kıbrıs, Suriye ve enerji konuları bunlarla ilgili.
Yunanistan’ın da bunun üzerinden ses vermesine dikkat edilmeli. Bir diğer konu ise, Yunanistan krizinin önemli nedenlerinden sayılan “silahlanma” meselesi.
Bilindiği gibi ağır açıkların bir kısmı Türkiye korkusu ile şişirelen Yunanistan’a silah satışı yapılmasıyla oluştu. Sonra o uçakları kaldıracak yakıt bulunamadığında durum daha anlaşılır hale geldi.
İşte şimdi aynı söylem tekrarlanıyor ve borç veren ülkelerin bunu yeniden değerlendirmesi olasılığı da dikkatle izlenmeli.. “Komşu”dan söylemesi.