“Kiraz Festivali
'Türkiye'de 485'in üzerinde diri fay parçası var'
McDonalds’a Konya’dan Sürpriz
Ateistlerin Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?
Bu haber 27 Haziran 2012, Çarşamba 12:47 tarihinde eklendi. 906 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

BOP artık ‘aktif’ değil mi?

BOP meselesi Türkiye’de çok tartışıldı. Hâla da tartışılıyor. Ömer Çelik dün akşam, “BOP akim kalmış bir projedir” dedi. Peki öyle mi?. Yoksa yeni bir ismi mi var?
BOP artık ‘aktif’ değil mi? Dün akşam, tam da Başbakan’ın çok merak edilen Suriye temalı grup konuşmasının üzerine, Dış İlişkiler'den sorumlu AKP Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, Fatih Altaylı’nın TekeTek programına katıldı.

Gündemdeki konular tartışıldıktan sonra izleyicilerden gelen, “BOP-Büyük Ortadoğu Projesi”ne yönelik bir soruya, mealen; “BOP’un akim kalmış bir proje olduğu, artık hayatta bulunmadığı, Türkiye’de bu meselenin marjinal gruplar tarafından dillendirildiği, sanki bölgede her iş ABD ile bağlantılı gibi algılandığı”nı söyledi ve nihayet BOP’u ölü ilan etti.

Özellikle iktidara yönelik BOP konulu muhalefet ayrı bir konu ve aslında Çelik bunu yanıtlamış oldu. Ama BOP’un yaşayıp yaşamadığı başka türlü de tartışılabilir.. Yani “akademik” olarak.

BOP denilen plan/yaklaşım, bölgede yerleşik hale gelmiş aşırılık yanlılarını besleyip büyüten, yaşam alanı açan sosyo-ekonomik sorunların uluslararası camianın desteğiyle yok edilmesi değil miydi?.. Batı’nın Arap Baharı’na temel yaklaşımları, BOP’u yaratan, üreten ideolojik çerçeve içerisinde gelişiyor, çerçeveye oturuyor.

BOP, 2004 yılında G-8’de sunulduğunda destek bulamadı. Bunun sebebi iki ülkeydi: Mısır ve Suriye! Ardından 2006 yılında isim değişti, “yeni Ortadoğu” oldu. 

Şimdi ismi ne?

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
EN ÇOK OKUNANLAR
Sitemizi Nerede Duydunuz?
Google
Facebook
Arkadaşım
Diğer
Trakya22 Haber Portali