“Kiraz Festivali
'Türkiye'de 485'in üzerinde diri fay parçası var'
McDonalds’a Konya’dan Sürpriz
Ateistlerin Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?
Bu haber 17 ARALIK 2010, Cuma 21:36 tarihinde eklendi. 605 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Budak’tan Ergene müjdesi

Budak, Ergene Nehri Projesi'ni 1 ay sonra uygulamaya koyacaklarını bildirdi'' dedi.
Budak’tan Ergene müjdesi K Parti Edirne Milletvekili Necdet Budak, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun bakanlığının TBMM'deki görüşmeleri sırasında Ergene Nehri'yle ilgili projeyi de dile getirdiğini belirterek, ''Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu bakanlığının TBMM'deki bütçe görüşmelerinde Ergene Nehri Projesi'ni 1 ay sonra uygulamaya koyacaklarını bildirdi'' dedi.

Budak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Trakya Bölgesi için son derece önemli olan Ergene Nehri kirliliği konusunun 25 Kasım 2010 tarihinde Çevre ve Orman Bakanlığında düzenlenen toplantıda masaya yatırıldığını ve bölge milletvekili olarak toplantıya kendisinin de katıldığını hatırlatarak, şunları söyledi:

''Sayın bakanımızın TBMM'de, bölgemizin en önemli sorunlarından birisi olan Ergene Nehri'ndeki kirliğine karşı projenin önümüzdeki ay başlatılacağını söyledi.

Plansız ve düzensiz sanayileşme ve belediyelerin arıtma tesisleri kurmaması gibi uzun yılların birikimine dayanan Ergene kirliliği konusunda, Hükümetimizce Ergene Nehri'nde oluşan kirliliğe Meriç’ten aktarılacak su ile kısmen çözüm üretilmesi için Meriç'ten Ergene'ye iletim kanalı projesi başlatılmış, dere yatağı ıslah çalışmaları yapılmış, sanayi bölgelerinde denetimler sonucu idari cezalar uygulanmış, havzada bulunan su kaynakları rutin olarak incelenmiştir.

Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'a bölge milletvekili olarak değişik zamanlarda verdiğim raporlar doğrultusunda Sayın Başbakanımızın ilgili birimlere bizzat verdiği talimatla konuyla ilgili çalışmalar hız kazanmış, Çevre Orman Bakanlığı tarafından Ergene nehrinin temizlenmesine yönelik eylem planı hazırlanmıştır.

Ergene havzası çevre yönetim master planı projesi, farklı Bakanlıklardan gelen bürokratlarla birlikte tartışılmıştır. Böylece, kamu kurum ve kuruluşlarımız, bölgedeki sivil toplum kuruluşları, belediyeler ve sanayi kuruluşlarımızın kendilerinin tek başına veya ortak yürütecekleri projeleri içeren eylem planının uygulanması netleşmektedir.

Muratlı-Çerkezköy-Çorlu-Kırklareli bölgelerinde ortak arıtma tesislerinin kurulması, Çorlu bölgesinde yapılacak ortak arıtma tesisinden Marmara'ya atık suyun deşarj edilmesi, Ergene nehri yatağının daha derin temizlenmesi, Ergene'yi besleyen Trakya bölgesindeki derelerin ıslah edilmesi ve bu derelere deşarj edilen atık suların bir kanalizasyon sistemiyle toplanması ve II.sınıf su kalitesi haline getirilmesi için arıtılmasının yapılması, yer altı suyun ücretlendirilmesi, Organize Sanayi Bölgelerinin kurulması gibi çeşitli konuları içeren 3 yıllık kısa, 5 yıllık orta ve 10 yıllık uzun vadede toplamda bir on yıllık dönemde Ergene Havzasının Ergene kirliliğinden tam anlamıyla kurtarılması hedeflenmektedir. Bunun için gerekli finansman planlaması da yapılmış durumdadır.''

Budak, projenin finansmanı ile ilgili de sorun bulunmadığını kaydetti.

 

 

 

 

22haber

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
EN ÇOK OKUNANLAR
Sitemizi Nerede Duydunuz?
Google
Facebook
Arkadaşım
Diğer
Trakya22 Haber Portali