“Kiraz Festivali
'Türkiye'de 485'in üzerinde diri fay parçası var'
McDonalds’a Konya’dan Sürpriz
Ateistlerin Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?
Bu haber 13 Haziran 2012, Çarşamba 21:12 tarihinde eklendi. 932 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Denizin Dibinden Gİden Yol Nereye Çıkıyor ?

"Denizin dibinden giden yol" nereye çıkıyor?
Denizin Dibinden Gİden Yol Nereye Çıkıyor ? Akdeniz yaklaşık iki yıldır kaynıyor. Hem de her açıdan. Kuzey Afrika ülkelerinden Mısır’a, İsrail’den Suriye’ye, Kıbrıs’tan Türkiye’ye, Yunanistan’a vs…

 

Şu anda bile kaç ülkenin kaç savaş gemisi Akdeniz sularında seyrediyor, bilen yok. Savaş için gereken ne varsa burada. Büyük enerji yatakları, Arap Baharı gibi bölgeyi ve hatta dünyayı etkileyen politik dalgalanmalar ve zaten bizzat Ortadoğu’nun hiç bitmeyen kendi çekişmeleri.

 

Peki tüm bu kaos ne için?.. Aslında birkaç yıl öncesine kadar Akdeniz’in "bizzat kendisi" için bu kadar gerginlik yoktu. İsrail gibi tüm varlığını güvenlik üzerine kurmuş bir ülkenin Akdeniz’deki denizaltı sayısı 1’di.

 

Ama şimdi işler değişti. Türkiye’den Mısır’a kadar olan deniz parçasının devasa enerji deposu barındırdığı ortaya çıktı. Bu yüzden adı geçen bütün ülkeler birbirleriyle Ekonomik Münhasır Alan anlaşmaları yapıyorlar.

 

Tabii hepsi de birbiriyle kesişiyor ki bu da çatışma demek. Kaldı ki zaten bu ülkelerin bir çoğunun farklı konularda menfaatleri de kesişiyor. Akdeniz artık bir kriz deryası!

 

Fakat bir ekstra var: Atlantis iddiası!

Esanevi Atlantis öyküsü ile iddialar da bilimsel çalışmalar da çuvalla ve özellikle konumu ile ilgili ileri sürülen bilgiler de öyle.

 

İşte bunlardan bir tanesi de, yukarıda saydığımız bütün sorunların “coğrafi odağı”na oturuyor.

 

Kısa bir süre önce Türkiye’de de, “Atlantis’in keşfi” ve “Kayıp Cennet Atlantis” isimli kitapları yayınlanan ABD’li araştırmacı Robert Sarmast’ın savunduğu bir iddia, Atlantis’in, Kıbrıs ile Suriye arasında kaldığını savunuyordu. (Bu bilgi, 2005 yılında o sırada Hürriyet Gazetesi’nde yazan Murat Bardakçı tarafından gündeme getirildi.)

 

Buna göre, Akdeniz’in bu bölgesinin dibinde Suriye’ye uzanan 110 Km.’lik insan eseri yapılar vardı.

 

Bu detayları bulunan ve uzunca tartışılabilir bir konu. Fakat ilginç bir bilgi daha var: Ord.Prof. Reha Oğuz Türkkan’ın da son kitabı, “Atlantisliler, Sümerler, Etrüskler Türk mü?”de alıntıladığı aynı iddiaya göre Evliya Çelebi’nin “Seyahatnamesi”nde benzer ifadeler yer alıyor.

 

Dahası, Evliya Çebebi’nin Seyahatname’nin o sayfasına düştüğü notta, “denizin dibinden giden yol” konusunda söyledikleri, 1998 yılında Dr. Yücel Dağlı tarafından “2. Uluslararası Kıbrıs Araştırmaları Kongresi”nde de tebliğ olarak sunulmuştu.

 

Kısaca Atlantis’in yeri konusunda Akdeniz’in kızgın suları da önemli bir aday veya tam tersine, Akdeniz’in sularını bugün kızdıran nedenlerden biri o!

 

Evliya Çelebi'nin Atlantis için yazdıkları...

Yazdır Paylaş
ETİKETLER : denizin dibindeki yol
Diğer Haberler
EN ÇOK OKUNANLAR
Sitemizi Nerede Duydunuz?
Google
Facebook
Arkadaşım
Diğer
Trakya22 Haber Portali