“Kiraz Festivali
'Türkiye'de 485'in üzerinde diri fay parçası var'
McDonalds’a Konya’dan Sürpriz
Ateistlerin Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?
Bu haber 15 ARALIK 2010, Carsamba 19:28 tarihinde eklendi. 637 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Kırklareli'nin içme suyundaki mangan oranın standartların üzerinde çıkması üzerine
  Kırklareli'nin içme suyundaki mangan oranın standartların üzerinde çıkması üzerine Kırklareli Vali Yardımcısı Volkan Köksal başkanlığında toplanan İl Hıfzıssıhha Kurulu'nda, sudaki mangan oranı görüşüldü.

İl Hıfzıssıhha Kurulu üyeleri, Kırklareli Valiliği Toplantı Salonu'nda Vali Yardımcısı Volkan Köksal başkanlığında bir araya geldi.

Vali Yardımcısı Köksal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, toplantıda şehirdeki içme suyundaki mangan miktarının ele alındığını söyledi.

Her yıl ekim ve kasım aylarında içme suyundaki manganın yükseldiğini ifade eden Köksal, vatandaşların bundan etkilenmemesi için neler yapılabileceğinin kurulda görüşüldüğünü ve bu yönde ne gibi tedbirlerin alınması gerektiğinin rapora yazıldığını belirtti.

İl Hıfzıssıhha Kurulu üyesi İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Saymaz da, belediyenin arıtma tesisinin manganı arıtamadığını ve gerekli önlemlerin alınması için yeni bir tesisin kurulmasının raporda istendiğini kaydetti.

'MANGAN İNSAN HAYATINI TEHDİT EDEBİLECEK DÜZEYDE'

Kırklareli'nde içme suyunda zaman zaman demir ve alüminyum değerlerinin yükseldiğine işaret eden Saymaz, 'Dünya Sağlık Örgütü standardına göre içme suyundaki mangan oranı 0,5 miligram/litre olması gerekiyor. Kırklareli'nde içme suyundaki mangan oranı Dünya Sağlık Örgütü standartlarının 6 katı üstünde. Mangan insan hayatını tehdit edebilecek düzeyde' dedi.

Kırklareli'nde içme suyundaki mangan değerinin kabul edilebilir değerin üzerinde olduğunu bildiren Saymaz, şöyle dedi:

'Mangan olan su sarımtırak ve kahverengi akar. Kırklareli mangan ve demir yatakları üzerine kurulmuş. Bu yüzden her yıl mangan oranı yükseliyor. Mangan içildiğinde solunum sistemi ve beyine zarar verebilir. Mangan insan hayatını ciddi anlamda etkiler, geçici ve kalıcı hasarlara yol açabilir. Kronik bronşit ve kas zayıflığına neden olan mangan kas zayıflığı, uykusuzluk, güçsüzlük, şişmanlığa, deri problemlerine, doğumlarda problemler, saç rengi ve kan şekeri bozukluklarına neden olmaktadır. Manganın Sudan arıtılması mümkün.'

Kırklareli Belediyesi Başkan Vekili Ünal Başkur ise geçen haftalarda mangan oranının dünya standartlarının biraz üstüne çıktığı, 13 Aralıkta ise yaptıkları analizde mangan oranının düştüğünü savundu.

Şuanda içme suyundaki mangan oranının Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği standartların altında olduğunu iddia eden Başkur, 'Barajdaki mangan yükselmesi nedeniyle üst düzeyinden su alıyoruz. Barajdaki suyun üst seviyesindeki mangan oranı ile dipteki mangan oranı bir değil. 13 Aralıkta aldığımız tahlil raporuna göre ham su oranı 0,432 miligram/litre oranında. Buda Dünya Sağlık Örgütü standartlarının altında. Havaların soğuması ve üst düzeyden su almaya başlamamızla beraber mangan ortadan kalktı. Şuanda endişeye kapılacak bir durum yok. Geçtiğimiz hafta mangan oranının yüksekliğinden dolayı bir sıkıntı yaşadık. Mangandan dolayı insan sağlığını etkileyecek bir faktörün olduğunu düşünmüyorum. Manganın tamamen ortadan kaldırılması konusunda biz üniversitelerle ve kurumlarla bir çok kez görüştük, ancak bir öneri veren olmadı' diye konuştu.

 

 

 

22haber.com

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
EN ÇOK OKUNANLAR
Sitemizi Nerede Duydunuz?
Google
Facebook
Arkadaşım
Diğer
Trakya22 Haber Portali