“Kiraz Festivali
'Türkiye'de 485'in üzerinde diri fay parçası var'
McDonalds’a Konya’dan Sürpriz
Ateistlerin Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?
Bu haber 29 Mayıs 2012, Salı 21:26 tarihinde eklendi. 877 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

O paşa şimdi tutuklandı...

İran'la savaşın eşiğinden nasıl dönüldü?
O paşa şimdi tutuklandı... Demirel'in Köşke çıktığı, DYP-SHP koalisyonunun başına Tansu Çiller'in geçtiği dönemdi. Ancak Refah Partisi'nin yükselişi sürüyor, ordu içinde 28 Şubat öncesi oluşumlar hazırlanıyordu. Hava Kuvvetleri Komutanı Ahmet Çörekçi'den dikkat çekici sinyaller alınıyordu. 19 Mayıs 1995 günüydü.Tansu Çiller, Dışişleri Bakanı Hikmet Çetin'e yarım ağız, "Haberiniz olsun, İran'a harekat yapacağız" dedi. Hikmet Çetin,"Bu bir savaş nedeni olur" diye itiraz etti. Tansu hanım, "Sınırımızın hemen dibinde PKK kampı varmış, orayı vuracağız" diye üsteledi. Hikmet Çetin, Cumhurbaşkanı Demirel'in haberinin olup olmadığını soruyor, "Haberi var" karşılığını alıyor.

Ama önce Erdal İnönü ile konuşuyor. Sonra Cumhurbaşkanı Demirel'e çıkıyor. İkisinin de haberinin olmadığı ortaya çıkıyor. "İran'ı vurmak üzere havalanan uçaklar, geri çevrildi" diye karikatürize edilen operasyon son anda önleniyor. Ama ondan önce bir harita getiriliyor, Türkiye'nin hemen dibinde denilen PKK kamplarının 300 kilometre içeride olduğu tespit ediliyor. Böylece İran'la savaşın eşiğinden dönülüyor. Tansu Çiller'e, Türkiye sınırından birkaç kilometre ötede PKK kamplarının bulunduğu bilgisinin Hava Kuvvetleri Komutanı Ahmet Çörekçi tarafından rapor edildiği ortaya çıkıyor.

Hükümetin yarısı olan koalisyon ortağından habersiz, ülkenin Cumhurbaşkanı'nın bilgisi olmadan Türkiye'yi İran'la savaşa sokuluyor.

Tarih; 9 Ekim 1995.

Demirel, başbakanlığı sırasında kendisine gelen Işılay Saygın'ın "Darbe olacak" dediğini aktarıyor.

Kuşkulanılan 3 isimden biri, Hava Kuvvetleri Komutanı Ahmet Çörekçi'ydi.

Çörekçi paşa şimdi sorguda.

 

Abdülkadir Selvi / Yeni Şafak (İlgili kısım)

Yazdır Paylaş
Diğer Haberler
EN ÇOK OKUNANLAR
Sitemizi Nerede Duydunuz?
Google
Facebook
Arkadaşım
Diğer
Trakya22 Haber Portali