“Kiraz Festivali
'Türkiye'de 485'in üzerinde diri fay parçası var'
McDonalds’a Konya’dan Sürpriz
Ateistlerin Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?
Bu haber 27 Mayıs 2012, Pazar 00:01 tarihinde eklendi. 761 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Dev teleskop iki kıtaya kuruluyor

Dünyanın en büyük radyoteleskobu Avusturalya ve Güney Afrika'da kurulacak, iki ülkeye yerleştirilecek parçalardan oluşan dev teleskop 'küresel gözlemevi' olarak çalışacak.
Dev teleskop iki kıtaya kuruluyor 'Square Kilometer Array' (SKA) isimli milyarlık bilimsel projenin yöneticisi John Womersley, Amsterdam'da yaptığı açıklamada dünyanın en büyük radyoteleskopunun parçalarının Avusturalya ve Güney Afrika olmak üzere iki ülkeye kurulmasına karar verdiklerini söyledi. Birbirleriyle bağlantılı olarak çalışacak parçalardan oluşan dev radyo teleskop, küresel bir gözlemevi işlevini görecek.

Projeye göre Avusturalya'nın batısındaki Meekathara'ya 100 km'lik bir mesafede bulunan Mileura bölgesinde oluşturulacak anten alanları birbirine bağlanacak. Avusturalya ve Yeni Zelanda'nın değişik bölgelerine daha fazla antenler yerleştirilecek. Güney Afrika'nın kurak bölgesi Karoo'da bulunan uydu antenleri uzaktan kumanda ile çalıştırılacak ve Afrika'nın güneyinde ve doğusunda bulunan diğer uydu antenlerine bağlanacak.

Projenin ilk aşamasına 2016'da başlanacak ve 2024 yılına kadar sistemin yapımı tamamlanacak. SKA projesi hizmete girdikten sonra şu anda kullanılan radyoteleskoplardan 50 kat daha kesin sonuçlar elde edebilecek. Bu sayede bilim insanları evrenin oluşması ve bizim güneş sistemimizin dışında başka sistemlerde de canlı olup olmadığı konusunda daha fazla bilgi sahibi olmayı umuyor.

 

Yazdır Paylaş
Diğer Haberler
EN ÇOK OKUNANLAR
Sitemizi Nerede Duydunuz?
Google
Facebook
Arkadaşım
Diğer
Trakya22 Haber Portali