“Kiraz Festivali
'Türkiye'de 485'in üzerinde diri fay parçası var'
McDonalds’a Konya’dan Sürpriz
Ateistlerin Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?
Bu haber 27 KASIM 2010, Cumartesi 17:56 tarihinde eklendi. 1272 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

MUTLULUK KAPISINI ARALADIĞI YERİN'' RESTORASYONUNU BEKLİYOR

Edirne'de yaşayan tek Yahudi Ailesi, Musevi cemaati için önemli bir ibadethane olan Edirne'deki Büyük Sinagogun restorasyonunu dört gözle bekliyor.
MUTLULUK KAPISINI ARALADIĞI YERİN'' RESTORASYONUNU BEKLİYOR Edirne'de 1905 yılında yaşanan ve ''Harik-i Kebir'' (Büyük Yangın) olarak isimlendirilen yangında yok olan 13 ayrı sinagogun yerine Padişah 2. Abdülhamit'in fermanıyla yapılarak, 1907'de ibadete açılan Edirne'deki dini ve insani hoşgörünün simgelerinden Büyük Sinagog'da 1975 yılında nikahı kıyılan son Yahudi Edirneli Rifat Mitrani, zaman zaman sinagog bahçesine gelerek, restorasyon alınandan sinagogu izliyor.
     Edirne'deki Musevi Cemaatinin tek temsilcisi, iş adamı Rifat Mitrani, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eşi Sara ile düğününü 1975 yılında Büyük Sinagog'da yaptığını söyledi.
     Restorasyonun başlamısından dolayı çok memnun olduğunu bildiren Mitrani şöyle konuştu:
     ''Büyük Sinegog'da en son benim düğünüm oldu. Ocak ayının 15'inde eşim Sara'yla burada evlendim. Mutluluğumun başlangıcı bu yerdir. Mutluluğun kapısını bu yerde araladım. O yıllarda cemaat başka yerlere göçünce, sinagogda yavaş yavaş harap duruma düştü. Önce çatısından yağmur almaya başladı. Ardından büyük bir gürültüyle yıkıldı.
     Edirne'deki tek Yahudi benim, restorasyonun ardından cemaat olmadığı için müze olarak kullanılabilir. Keşke daha önce yapılsaydım ama olsun. Ailem ve ben çok mutluyuz.''
     Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yüklenici firmaya yer teslimi yapılan Sinagog'un restorasyonunun 2012 yılında bitirilmesi planlanıyor

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
EN ÇOK OKUNANLAR
Sitemizi Nerede Duydunuz?
Google
Facebook
Arkadaşım
Diğer
Trakya22 Haber Portali