Avrupa'dan Şok Çıkış
Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz Türkiye'nin reformlarda geri adım attığını iddia etti.
AP Başkanı Schulz, Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin zor bir dönemden geçtiğini belirterek, AKP'nin iktidarda olduğu ikinci dönemini "kaygıyla karşıladığını" ve reform sürecinde geriye atılan bazı adımlar gözlemlediğini kaydetti.
BERLİN Başkanı Martin Schulz, Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkilerin zor bir dönemden geçtiğini belirterek, AKP'nin iktidarda olduğu ikinci dönemini "kaygıyla karşıladığını" ve reform sürecinde geriye atılan bazı adımlar gözlemlediğini kaydetti.
Berlin merkezli Almanya-Türk Toplumu Derneği'ni ziyaretinin ardından açıklama yapan Martin Schulz, "Neonazi cinayetleri" olarak adlandırılan seri cinayetlerden duyduğu üzüntüyü dile getirerek, kurbanların yakınlarının duygularını paylaştığını ifade etti.
Deutsche Welle'in yansıttığı açıklamada Schulz, Türkiye'nin Avrupa Birliği tam üyeliğine destek verdiğini tekrarlayarak, Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkilerin zor bir dönemden geçtiğini, Avrupa Birliği ülkeleri arasında Türkiye konusunda ortak bir tutum bulunmadığını söyledi.
-"ANKARA-BRÜKSEL İLİŞKİLERİNDE BÜYÜK SORUNLAR VAR"-
Ankara ile Brüksel arasındaki ilişkilerde büyük sorunların olduğunu kaydeden Schulz, bunun nedenleri arasında Avrupa Birliği'nin yeni üye kabul edecek durumda olmamasını gösterdi. Schulz, Güney Kıbrıs'ın Avrupa Birliği dönem başkanlığını üstlenecek olmasının da nedenler arasında bulunduğunu kaydederek, "Türkiye'nin Avrupa Birliği kriterlerini yerine getirmek için gösterdiği çabanın geçmiş yıllarda daha büyük olduğunu" dedi.
Bir soru üzerine Türkiye'deki demokratikleşme sürecini değerlendiren AP Başkanı Schulz, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın lideri olduğu AKP'nin, iktidara geldiği ilk dönemde yaptığı reformlardan etkilendiğini ifade etti.
Ancak Schulz, AKP'nin iktidarda olduğu ikinci dönemi "kaygıyla karşıladığını" belirterek, bu reform sürecinde geriye atılan bazı adımlar gözlemlediğini kaydetti.
Türkiye'deki Anayasa tartışmalarını takip ettiğini belirten Schulz, bu kapsamdaki bazı gelişmelerin ümit verici olduğunu söylerken, buna karşın insan hakları ihlalleri, adil olmayan yargılamaya süreci, basın ve ifade özgürlüğünün kısıtlanması gibi iddiaların araştırılması ve açıkça konuşulması gerektiğini de vurguladı.
-SCHULZ'DAN VİZESİZ SEYAHATE DESTEK-
Vizesiz seyahat konusunda da Türkiye'ye destek veren Schulz, vize yüzünden özellikle ekonomik ilişkin olumsuz yönde etkilendiğini belirterek, bu konuda derhal çözüme ulaşılması gerektiğini söyledi.
Bir soru üzerine Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin, ülkesinin Schengen Bölgesi'nden çıkacağı yönündeki sözlerini değerlendiren Schulz, Sarkozy'nin Fransa'da yaklaşan seçimler nedeniyle böyle bir açıklama yaptığını söyledi.
Schulz, ayrıca Schengen Anlaşması'nı askıya almanın kolay olmadığını, bunun için Lizbon Antlaşması'nda da değişiklikler yapılması gerektiğini ifade etti