Kürtler 'Ortak Alfabe' Arıyor
Dünyanın birçok ülkesinden 200 Kürt dilbilimci Diyarbakır'da 'ortak dil, ortak alfabe' için çalışmaya başladı.
Dünyanın birçok ülkesinde yaşayan Kürt dilbilimci ve dil uzmanları Diyarbakır'da 'Kürt Ulusal Dil Konferansı'nda bir araya geldi. Konferans Kürt ulusal marşı kabul edilen 'Ey Reqip'in okunmasıyla başladı. Konferansta ortak bir dil ve ortak alfabede uzlaşma sağlanması için tartışmalar yapılacak.
Demokratik Toplum Kongresi, Kürt Enstitüsü ve Kürdi-Der'in dört aylık çalışması sonucu, ilk kez Kürt Ulusal Dil Konferansı gerçekleştirildi.
Kayapınar Belediyesi Kültür Merkezi'ndeki konferansa Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk, bazı Bdp milletvekilleri ile Suriye, İran, Irak, Avrupa, Kafkasya ve Kanada'dan yaklaşık 200 Kürt dilbilimci ve uzman katıldı. Bir dakikalık saygı duruşundan sonra 'Ey Reqip' marşı okundu. Kayıttan okunan marşa bazı katılımcılar eşlik ederken, bazılarının da sadece dinlediği görüldü.
Konferansın açılış konuşmasını Kürtçe yapan Ahmet Türk, "Kürt dilinin eğitim ve siyaset dili olmasını ve resmi olmasını istiyoruz. Yaşamın her alanında dilimizi kullanmak istiyoruz. Zafer ittifak ile olur. Dil ve siyasette ittifak çok önemlidir. Bugün sadece dil değil, siyaset anlamında da Kürtler için çok önemli bir gündür" dedi.
Türk'ün konuşmasından sonra dilbilimciler açılış konuşmaları yaptı. Suriye'den gelen İzzettin Abdullah, Ortadoğu'da yaşanan Arap Baharı ile birlikte kendilerinin de Suriye'de Kürt dili okulları açtıklarını ve 6 yaşından 60 yaşına kadar insanların daha önce yasaklanan Kürtçede eğitim gördüğünü belirterek, bunu bir müjde olarak konuklara iletti.
Diyarbakır'da üç gün sürecek olan konferansta, Kürt dili ile ilgili sorunlar ele alınarak, ortak bir dil ve ortak bir alfabede uzlaşma sağlanması için tartışmalar yürütülecek.