CHP Edirne Milletvekili Kemal DEĞİRMENDERELİ Haber merkezimize bir takım açıklamalarda bulundu
DEĞİRMENDERELİ’nin Türkiye Büyük Millet Meclisinde yapmış olduğu konuşmaya istinaden gönderilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“İntibak yasasının çıkarılmasının sebebi kısaca emekliler arasındaki maaş farkının giderilmesi, ayırım yapılmaksızın tüm emeklileri kapsayacak şekilde bir yasa düzenlenmesi idi, değil mi? Bizlerin gördüğü kadarıyla değil. İktidar yine az yapıp çok konuşacağı bir uygulamayı ortaya koyuyor. Tıpkı ifade ettikleriDünyanın 16cı büyük ekonomisiyiz, istihdama dayalı büyümeyi gerçekleştirilen bir numaralı yıldız ülkeyizsöylemleri gibi. Sayın Bakanlar, Komisyon Başkanları bir konuşuyor, bir konuşuyor ağızlarından bal damlıyor. Söylenenler gerçekse yasa niye geniş kapsamlı olarak değerlendirilmiyor, bunu sormak isterim.
Ama halkımız daha öncesinde görülmemiş cari açık rekoru kıran hükümetin yoksul sayısı, insani gelişmişlik, gelir eşitsizliği ve hatta emeklilikte yaşam göstergelerinde Türkiye dünyanın neresinde bunları da bilmeli.
Gelir eşitsizliğinde 34 ülke sıralamasında OECD raporuna göre Türkiye 2009’a doğru en yüksek gelir eşitsizliği ve Yoksulsayısına sahip arasındadır. TÜİK verilerine göre de 2011’de Türkiye nüfusunun %18.08 yani 12 milyondan fazlası yoksuldur.
Emeklilik yaşam göstergesine göre ise, OECD ülkeleri arasında Türkiye’de hem yaşam süresi kısa, hem de emeklilikte geçirilen ömür kısa.
İktidar partisi adına yapılan konuşmalarda; aile ve kira yardımı dahil olmak üzere sosyal güvenlik ve işsizlik ödemelerin kısıldığı, emeklilik yaşlarını artırıldığı ve maaşlarının kesildiği ifade edilen AB ülkelerinin insani gelişmişlik endeksinde bizden çok üstelerde yer aldığını biliyoruz. Bırakın o ülkeleri Gelişmişlik Endeksinde komşularımızdan sadece Suriye ve Irak bizden geride kalmış.
Yine o saydığınız ülkelerin çoğunda hem ortalama ömür bizden uzun, hem emekli yaşam süresi uzun. Üstelik ülkemizde 2005-2011 yılları arasında ortalama memur ve işçi emekli aylıkları yükselmişse de aynı dönemde temel harcama gruplarındaki ortalama fiyat artışları daha yüksek gerçekleşmiştir.
Sayın Milletvekilleri
1 milyon 913 bin vatandaşımızın yararlanacağı intibak yasasında yine sorunumuza geçici bir çözüm sunulmaktadır. Konunun mağdurlarının geri kalanı bir başka baharı bekleyecektir, yani Cumhuriyet Halk Partisi iktidarını. Bakın tarım çalışanlarına, esnaf ve sanatkarlara… Bugün çeltiğiyle buğdayıyla dalga geçilir fiyatlar sunan hükümet, intibak yasasında da tarım çalışanlarımızı, emekçilerimizi göz ardı etmiştir. Geçim sıkıntısını en ağır şartlarda yaşamakta olan tarım çalışanlarımız, esnaf ve sanatkarlarımız teklif edilen yasa tasarısında atlanmış ve hatta muhalefetin konuyu defalarca gündeme getirmesine karşın dikkate alınmamıştır.
Dün güzel bir örnek verildi, Brezilya örneği. Brezilya nasıl başardı sosyal devlet olabilmeyi? AKP hükümetiyle aynı dönemde 2002 de iktidar olan Lula Yönetimi;
- 20 milyon yoksuldan bir orta sınıf yarattı
- 26 milyon istihdam yarattı
- 11 milyon yoksul aileye yardım etti
- Düşük faiz oranlı özel bir kredi sistemini oluşturdu
- 6 yıl içinde 10 milyon iş alanı yarattı
AKP Hükûmetinin dikkatini sadece körfez ülkelerine değil Güney Amerika'ya da yöneltmesini dilerim.
Bu intibak, yani aldatma ve kandırma tasarısı ile ülkemizi gelir eşitsizliğine, mutsuzluğa iteriz diye düşünüyorum. Türkiye hala daha eşitlikçi, daha adil, daha özgür, daha demokratik, daha gelişmiş yarınlara ihtiyacı olan bir ülkedir. Onun için atabildiğimiz adımları daha cesur, daha doğru, daha adil atarsak sosyal bir devlet olma yolunda ilerleyebiliriz.
Hepinize saygılar sunarım.”