“Kiraz Festivali
'Türkiye'de 485'in üzerinde diri fay parçası var'
McDonalds’a Konya’dan Sürpriz
Ateistlerin Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?
Bu haber 13 KASIM 2010, Cumartesi 00:11 tarihinde eklendi. 846 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

İTHAL KURBANLIKLARDA HASTALIK İDDİASI

İTHAL KURBANLIKLARDA HASTALIK İDDİASI -ALTUNHAN ŞİRKETLER GRUBU YÖNETİM KURULU BAŞKANI ALTUNHAN: ''ROMANYA'NIN TAMAMINDA PASTEURELLA, YUNANİSTAN'IN BİR BÖLÜMÜNDE DELİ DANA VE MAVİDİL, BULGARİSTAN'DA İSE SCRAPİE HASTALIĞI BULUNMASINA RAĞMEN BU ÜLKELERDEN HAYVAN İTHAL ETMEYE DEVAM EDİYORUZ''
İTHAL KURBANLIKLARDA HASTALIK İDDİASI  Romanya'da Pasteurella, Yunanistan'da deli dana ve Mavidil, Bulgaristan'da ise Scrapie hastalığının bulunmasına rağmen Türkiye'nin bu ülkelerden hayvan ithal etmeye devam ettiği ileri sürüldü.
     Altunhan Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve hayvan üreticisi Salim Altunhan yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı öncesi Türkiye'ye ithal küçük ve büyükbaş hayvanların gelmeye devam ettiğini bildirdi.
     Kapıkule Sınır Kapısı'ndan ülkeye giren ithal hayvanların elle ve gözle kontrolden geçirildiğini iddia eden Altunhan, ''Elle gözle hiç muayene olur mu? Buraya binlerce hayvan geliyor. İki tane veteriner elle gözle muayene ederek geçişlerine izin veriyor. Daha önce de uyarıcı açıklamalarda bulundum. Bunları birilerinin konuşması gerekir. Biri çıkıp 'kral çıplak' deme cesaretini göstermesi lazım. Bu çok vahim bir olay. Onurlu, erdemli, gururlu bir kişi bu olaya bir dakika dur der. Burada adım gibi biliyorum. Kapıkule'de iki tane hastalık tespit edildi. Ve bir gün sonra o hastalıklar yok dendi veya dendirildi.''
     Altunhan, Romanya'nın tamamında üst solunum yolu hastalığı (Pasteurella), Yunanistan'ın bir bölümünde deli dana (BSE) ve Mavidil, Bulgaristan'da ise Scrapie hastalığı bulunmasına rağmen bu ülkelerden ithalın sürdüğünü savunarak, ''
     Romanya'nın tamamında Pasteurella, Yunanistan'ın bir bölümünde deli dana ve Mavidil, Bulgaristan'da ise Scrapie hastalığı bulunmasına rağmen bu ülkelerden hayvan ithal etmeye devam ediyoruz. Ben bu hayvanlarda hastalık var diye iddia ediyorum. Bana bu hayvanlarda bu hastalığın olmadığını ispatlasınlar. Bir günde 7 tane ölü var, leş var. Türkiye'ye kaç tane ölü hayvan girdiği belli değil. Ben ölü girdi diyorum, onlar bana ölü girmediğini ispatlasınlar. Trakya hayvan hastalıklarından ari bir bölge. Ancak bu hastalıklı hayvanlar bölgeye girmeye devam ettiği sürece bu hastalıkların yayılma riski mevcut. Ben bunlara önlem alınmamasına karşıyım'' dedi.
    
     -HALK SAĞLIĞI RİSK EDİLMEKTEDİR-
    
     Trakya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Erdal İlgü, hükümetin artan et fiyatlarını düşürmek için et balık kurumuna canlı hayvan ve et ithal etmek için yetki verdiğini anımsattı.
     Bunun çözüm olmadığını daha öncede açıkladıklarını ifade eden İlgü, kurban bayramı öncesi komşu ülkelerden veya diğer ülkelerden ithal edilen ve Türkiye'ye getirilen hayvanlarda hastalık tespit edilip edilmediğini şu anda bilmediğini söyledi.
     Pasteurella hastalığının koyunlarda görülen üst solunum yolu hastalığı, BSE'nin ülkemizde deli dana hastalığı ve Mavidil'in viral bir hastalık, Scrapie hastalığının da Avusturalya'da görülen bir hayvan hastalığı olduğunu vurgulayan İlgü, şöyle devam etti:
     ''Pasteurella akciğerlerde bulunan bir hastalık. Bir den fazla virüsün girmesiyle oluşuyor. Tedavisi mümkün. Deli dana hastalığı Avrupa'da çıktığında ülkemiz tarafından 1994 yılında hayvan ithalatı yasaklanmıştı. 16 yıldır da bu yasak sürüyordu. Ancak hükümet bu yıl aldığı kararla bu yasağı kaldırdı. Deli dana, Mavidil hastalıkları ciddi hastalıklar. Biz, ithal yapıldığında halk sağlığının riske atıldığını ifade etmiştik. Bu risk hala mevcut.
     Et ve süt fiyatlarında bu şekilde artış ve azalmaların olmaması isteniyorsa, zamanında gereken önlemlerin alınması gerekmektedir. Devletin görevi, süt endüstrisi ve et balık kurumunu olması gereken şekilde hayata geçirerek piyasayı ayarlamak ve ülkemizin üreticisini dolayısı ile tüketicisini kollamaktır.''
 

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
EN ÇOK OKUNANLAR
Sitemizi Nerede Duydunuz?
Google
Facebook
Arkadaşım
Diğer
Trakya22 Haber Portali