“Kiraz Festivali
'Türkiye'de 485'in üzerinde diri fay parçası var'
McDonalds’a Konya’dan Sürpriz
Ateistlerin Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?
Bu haber 27 Şubat 2012, Pazartesi 11:38 tarihinde eklendi. 722 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Muhalif Albaya Karşı PKK'lı Takası

Muhalif Albaya Karşı PKK'lı Takası Türkiye'nin Suriye politikasına ilişkin haber ve yorumlar, Batı medyasında yoğun bir biçimde yayınlanmaya devam ediyor.
Muhalif Albaya Karşı PKK'lı Takası Türkiye'nin, Suriye konusundaki duruşunu mercek altına alan İngiliz Times gazetesi "Türkiye, Suriye'deki gelişmelerin yönü belli oluncaya kadar kartlarını kapalı tutacak, çok şey söylemesine karşın doğrudan çok fazla bir şey yapmayacak" görüşünü dile getirildi.

Gazetenin "Başyazı"sında Esed'in, reform vaadini yerine getirmemesinin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı öfkelendirdiği belirtildi. Başyazıda "Bu, Türkiye'nin güçlü ordusunu, güvenli bölge oluşturulması ya da müdahale için kullanabileceği umutlarının doğmasına yol açmıştı. Ama bu, boş bir umut" denildi.

"Türkiye kartlarını kapalı tutuyor" iddiasına yer verilen, Anthony Loyd imzalı yorumda Ankara'nın, Şam yönetimine sert eleştiriler yöneltmesine ve 9 bin Suriyeli mülteciye kucak açmasına rağmen Suriye'deki devrime tam olarak müdahil olmak istemediği savunuluyor.

"ÖSO'NUN BİR KOMUTANI: "NE TÜRK DESTEĞİ?"

Suriyeli muhaliflerin Türkiye'ye yönelik eleştirilerinin de yansıtıldığı yazıda şu savlar aktarılıyor:

"Özgür Suriye ordusunun bir komutanı, 'Ne Türk desteği? Elimizdeki silahları ya orduya düzenlediğimiz baskınlardan ya da kaçakçılardan aldık' dedi. Özgür Suriye Ordusu'nun bazı üyeleri Türkiye'yi, Suriye rejimiyle işbirliği yapmakla suçluyor. Geçen Ağustos'ta Türkiye'den kaçırılan isyancı Yarbay Hüseyin Harmuş, geçen ay Şam'da tutsak olarak ortaya çıkmıştı. Bazı isyancılar, Türkiye'nin, Harmuş'u kimi PKK'lılar karşılığında Suriye'ye teslim ettiğini öne sürüyor"

Yorumda "Komşularıyla sıfır sorun politikası izlediğini söyleyen Türkiye, Özgür Suriye Ordusu'na açık destek vermediği gibi Suriye'ye doğrudan müdahale konusunda da gönülsüz davranıyor" denirken Ankara'nın, sonucu kestirilemeyen devrimin, bölgede bir Şii-Sünni savaşı başlatmasından ve Kürt ayrılıkçılığını alevlendirmesinden endişe ettiği belirtildi. Yorumda "Türkiye, Suriye'deki gelişmelerin yönü belli oluncaya kadar kartlarını kapalı tutacak, çok şey söylemesine karşın doğrudan çok fazla bir şey yapmayacak" görüşü dile getirildi.

"TÜRKİYE'NİN GÜVENLİ BÖLGE OLUŞTURACAĞI, BOŞ BİR UMUT"

"Başyazı"da Esed'in, reform vaadini yerine getirmemesinin, Erdoğan'ı öfkelendirdiği belirtilerek "Bu, Türkiye'nin güçlü ordusunu, güvenli bölge oluşturulması ya da müdahale için kullanabileceği umutlarının doğmasına yol açmıştı. Ama bu boş bir umut. Batılı askeri yetkililer, Libya'dakinin aksine Suriye'de uçuşa yasak bölge oluşturulamayacağını çünkü Suriye'nin güçlü bir hava savunma sistemi olduğunu söylüyor. BM kararı olmadığı sürece Türk müdahalesi de sınır bölgelerinin ötesine geçemez" dendi.

"ESED'E BASKININ ARTIRILMASI İÇİN TÜRKİYE, NATO MÜTTEFİKLERİNE KATILMALI"

Bunun sonucunda Suriye ordusunun şehirlerde kalmaya ve kan dökmeye devam edeceğini belirten gazete, "Ama Esed'e baskının artırılması konusunda Türkiye, NATO'daki müttefiklerine katılmalı. Bölgedeki en güçlü ülke olarak Türkiye, imparatorluk geçmişine ilgi duymaya başladı. Ankara bu amacına ulaşmak istiyorsa Müslümanların, Esed'in cani askerlerinin elinden ancak derhal harekete geçerek kurtarılabileceğini bilmeli" tespitinde bulundu

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
EN ÇOK OKUNANLAR
Sitemizi Nerede Duydunuz?
Google
Facebook
Arkadaşım
Diğer
Trakya22 Haber Portali