Bu haber 31 Ekim 2010, Pazar 22:08 tarihinde eklendi. 704 kez okundu.
Üç tıp öğrencisinden 2'si sigara içiyor
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) araştırmasına göre, Türkiye'deki tıp fakültelerinde okuyan her 3 öğrenciden 2'si tütün kullanıyor.
Çalışma, 12 üniversitenin tıp fakültesinde okuyan bin 217 öğrenciyle gerçekleştirildi
Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Tayfur Ata Sökmen Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı ve Proje Araştırma Koordinatörü Doç. Dr. Tacettin İnandı, Dünya Sağlık Örgütü ve Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) işbirliğiyle ''Tıp Öğrencilerinin Tütün Kullanım Alışkanlıkları ve Aldıkları Eğitimin İncelenmesi'' Projesi kapsamında İngiltere, İtalya, İsveç, İsviçre, Danimarka, Portekiz'in aralarında bulunduğu 20 ülkede 2 yıldan bu yana çalışma yapıldığını söyledi.
Proje'nin Türkiye bölümünü MKÜ’ nün yürüttüğünü vurgulayan İnandı, bu kapsamda, 51 tıp fakültesi arasından rastgele yöntemle 12'sini seçtiklerini ve anket çalışması yaptıklarını kaydetti. Ulaştıkları bin 834 tıp fakültesi üçüncü sınıf öğrencisinden bin 217'si ile görüşme yaptıklarını ifade eden İnandı, şöyle devam etti
''Sigara kullanımı tüm dünyada önemli bir halk sağlığı sorunu. Dünyada yılda yaklaşık 4 milyon kişi sigarayla ilişkili hastalıklar nedeniyle hayatını kaybediyor. Türkiye'de de 16 milyon dolayında sigara içicisi var. Ülkemizde erişkin her üç kişiden biri sigara içiyor. Türkiye'de her yıl 110 bin kişi sigara ile ilişkili hastalıklardan dolayı hayatını kaybediyor. Yaptığımız çalışmayla sigarayla mücadele en önemli rolü üstelenen hekimleri ele aldık. Geleceğin hekim adaylarıyla ilgili yaptığımız anket çalışmasında tıp fakültesi öğrencileri arasında sigara içme sıklığının çok yüksek olduğu ortaya çıktı. Erkeklerin yüzde 40'ı, bayan öğrencilerin de yüzde 19'u sigara kullanıyor. Sigaranın yanı sıra öğrenciler arasında zararsızmış gibi düşünülen nargile kullanımı da çok yaygın. Erkeklerin yüzde 21'i, bayan öğrencilerin de yüzde 17.3'ü nargile içiyor. Nargilenin yanı sıra erkeklerin yüzde 23.8'i ve bayanların da yüzde 17.9'u puro ya da pipo gibi tütün ürününü hayatının bir döneminde denemiş.''
Anket çalışmasına katılan öğrencilerin yüzde 50'sinin hayatının bir döneminde sigarayı bırakmayı denediğini, ancak başarılı olamadığını belirten İnandı, bu konuda profesyonel desteğe ihtiyaç olduğunu kaydetti.
TÜTÜN KONUSUNDA ÖZEL DERSLER ŞART
Öğrencilerin yüzde 90'ının kapalı mekânlarda sigara yasağını desteklediğini ifade eden İnandı, ''Sigaranın bırakılması ya da hiç başlanılmaması açısından hekimlerin öneri, tutum ve davranışları toplum üzerinde çok önemli. Vatandaşlar için önemli bir model olan hekimler arasında sigara kullanımının azaltılması için tıp fakültelerinde eğitim programlarının gözden geçirilmesi, müfredatlara tütün konusunda özel derslerin konulması gerekiyor. Bu şekilde tıp fakültesi öğrencileri arasında sigara içme alışkanlığının önüne geçilmiş olur'' diye konuştu.
Proje kapsamında 20 ülkenin anket çalışmasının önümüzdeki günlerde yapılacak toplantıyla yeniden değerlendirileceğini belirten İnandı, bu konuda tıp fakültelerinde yapılabileceklerle ilgili görüş alışverişinde bulunulacağını ve uluslararası politikaların ortaya çıkacağını sözlerine ekledi.
|