Bu haber 18 Eylül 2011, Pazar 08:00 tarihinde eklendi. 938 kez okundu.
Romanlardan , Davullu Zurnalı Eğitim Eylemi
Edirne'de Roman öğrencilerin eğitim şartlarının iyileştirilmesini isteyen bir grup, kentin en işlek caddesinde davullu zurnalı eylem yaptı.
Edirne'de Roman öğrencilerin eğitim şartlarının iyileştirilmesini isteyen bir grup, kentin en işlek caddesinde davullu zurnalı eylem yaptı. Okul kayıt bölgelerinin Roman öğrencilere negatif ayrımcılık yapılacak şekilde değiştirildiğini öne süren Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Turan Şallı, bu uygulamayı kınadıklarını söyledi.
Edirne Saraçlar Caddesi'nde öğle saatlerinde toplanan yaklaşık 15 kişiden oluşan grup, ellerinde taşıdıkları Türk bayrağı ve 'Canımız kanımız Türkiye Cumhuriyeti'ne feda olsun' yazılı pankartla cadde üzerinde yürüyüşe geçti. Davul ve zurna ekibinin de eşlik ettiği grup adına Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Turan Şallı açıklama yaptı. Romanların toplumda hak ettikleri yeri halen alamadığını belirten Şallı, "Maalesef ötekileştirme, bu insanları toplumdan daha fazla uzaklaştırmıştır" dedi. Şallı şöyle konuştu:
"Bu olumsuz davranış ve düşüncelere bazen bireyler bazen de devletin kurumları sebep olmaktadır. Bu olumsuzluklara birkaç örnek vermek gerekirse, Edirne İl Milli Eğitim Müdürlüğü, 2011-2012 Eğitim Öğretim Yılı'na başladığımız bu günlerde okul kayıt bölgelerini Roman vatandaşlara negatif ayrımcılık yapacak şekilde değiştirmiştir. Bu öğretim yılında Gazi İlköğretim Okulu, Roman öğrencilerin kayıt bölgesinden çıkarılacak, Roman vatandaşların daha uzak olan Mimar Sinan İlköğretim Okulu'na gitmeleri uygun görülmüştür. Derneğimiz tarafından İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne yapılan yazılı başvuruya yasal süre içinde cevap verilmemiştir. Bu uygulamayı kınıyoruz."
LİSEYE GEÇTİĞİMDE AŞAĞILANMAK İSTEMİYORUM
Roman öğrencilerin ağırlıkta olduğu Fevzipaşa İlköğretim Okulu'nda eğitim gören 6'ncı sınıf öğrencisi 11 yaşındaki Özlem Ustaeyen ise yaşıtlarının gittiği okullarda eğitim görmek istediğini söyledi. Doktorluk ve mühendislik gibi meslekleri tercih etmek istediğini belirten Ustaeyen, "İlköğretimi bitirip liseye geçtiğimde aşağılanmak istemiyorum. Bizleri aşağılıyorlar. Biz de bu yaşlarda okulu bırakıyoruz" dedi.
Özlem Ustaeyen'in annesi Nazlı Ustaeyen ise Roman çocuklarının liseye gittiği zaman okudukları ilköğretim okulu nedeniyle aşağılandığını öne sürdü. Çocukların, Roman oldukları iÇin arkadaş edinmekte bile zorlandığını söyleyen Ustaeyen, "Çingene çocuğu, Roman çocuğu diye aşağılıyorlar. Hepimiz Türk'üz hepimiz, bir bayrağın altında yaşıyoruz. Bu aşağılanmayı kaldırsalar çok memnun oluruz. Bizim çocuklarımız da okumaktan vazgeçmesin" diye konuştu.
LİSEYE GEÇTİĞİMDE AŞAĞILANMAK İSTEMİYORUM
Roman öğrencilerin eğitim gördüğü Fevzipaşa İlköğretim Okulu 6'ncı sınıf öğrencisi 11 yaşındaki Özlem Ustaeyen, yaşıtlarının gittiği okullarda eğitim görmek istediğini söyledi. Doktorluk ve mühendislik gibi meslekleri tercih etmek istediğini belirten Ustaeyen, 'İlköğretimi bitirip liseye geçtiğimde aşağılanmak istemiyorum. Bizleri aşağılıyorlar. Biz de bu yaşlarda okulu bırakıyoruz" dedi.
Özlem Ustaeyen'in annesi Nazlı Ustaeyen ise, Roman çocuklarının liseye gittiği zaman okudukları ilköğretim okulu nedeniyle aşağılandığını öne sürdü. Çocukların, Roman oldukları iÇin arkadaş edinmekte bile zorlandığını söyleyen Ustaeyen, 'Çingene çocuğu roman çocuğu diye aşağılıyorlar. Hepimiz Türk'üz hepimiz bir bayrağın altında yaşıyoruz. Bu aşağılanmayı kaldırsalar çok memnun oluruz. Bizi çocuklarımız da okumaktan vazgeçmesin" diye konuştu.
(Doğan Haber Ajansı)
|