“Kiraz Festivali
'Türkiye'de 485'in üzerinde diri fay parçası var'
McDonalds’a Konya’dan Sürpriz
Ateistlerin Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?
Bu haber 06 Agustos 2011, Cumartesi 12:04 tarihinde eklendi. 978 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Fatih'in 558 Yıllık Taktiğini Kullanıyorlar

Salih Baran - Harp taktiği açısından dahiyane bir fikir olarak adlandırılan Fatih Sultan Mehmet'in gemileri karadan yürütme taktiği, günümüzde de teknelerin bakım için karaya alınması sırasında kullanılıyor.
Fatih'in 558 Yıllık Taktiğini Kullanıyorlar Salih Baran - Harp taktiği açısından dahiyane bir fikir olarak adlandırılan Fatih Sultan Mehmet'in gemileri karadan yürütme taktiği, günümüzde de teknelerin bakım için karaya alınması sırasında kullanılıyor.

Balıkesir'in Ayvalık ilçesine bağlı Cunda Adası'ndaki tersanede de gemilerin karaya taşınmasında Fatih Sultan Mehmet'in yağlı kızak taktiği uygulanıyor.

Tersanede çekek yeri (gemilerin karada bekletildiği alan) görevlisi Mehmet Bahçıvan, Aa muhabirine yaptığı açıklamada, ağaç kayık ve teknelerin yaklaşık 600 yıllık yağlı kızak taktiğiyle kara alındığını söyledi.

Bahçıvan, yeni çıkan teknolojilerin ağaç teknelerin karaya alınmasında kullanışlı olmadığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Ağaç kayık, tekne ve yatlar karaya hala İstanbul'un fatihi, çağ açan çağ kapayan Osmanlı hükümdarı Fatih Sultan Mehmet'in gemileri karadan yürüttüğü taktikle alınıyor. Bilindiği gibi İstanbul kuşatması sırasında Haliç'i zincirlerle kapatarak, kurtulduğunu düşünen Bizans kralı, gemilerin karadan geldiğini görünce şaşırmıştır. İşte buradan hareketle, yüzyıllardır, denizden karaya tekneler yağlı kızak üzerinde çıkarılıyor. Gelişen teknoloji bir çok imkanı beraberinde getirdi. Örneğin vinçler, polyester tekneler için ideal olabilir. Ancak, ham maddesi ağaç olan tekne, kayık ve yatların taşınmasında yardımcı olamıyor, çünkü basınçtan ağaçlar çatlıyor. "

Bir başka çekek çalışanı Seyfi Eden ise, motorlu araçlarda yapılan muayenelerin deniz araçları içinde zorunlu olduğunu ifade ederek, "Deniz araçları da tıpkı motorlu araçlar gibi muayeneye çıkmak zorunda, kişiye ait deniz araçları 2 yılda bir, ticari deniz araçları da 1 yılda bir muayeneden geçer. Bu muayene öncesi, deniz araçlarının bakımı için karaya çekilirler" dedi.

Eden, orta boy bir teknenin kızakların dizimi, yağlanması ve bu yağlı kızak üzerinde yürütülerek karaya alınmasının yaklaşık 2 saat sürdüğünü kaydetti.

 

AA

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
EN ÇOK OKUNANLAR
Sitemizi Nerede Duydunuz?
Google
Facebook
Arkadaşım
Diğer
Trakya22 Haber Portali