İYİ Parti Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar, AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal’ın, Keşan’da muhtarlar için düzenlenen kahvaltıda Danişment ile ilgili yaptığı açıklamada kendisinin Danişment Sahili’nin satışı ile ilgili yaptığı açıklamaya..
Yİ Parti Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar, AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal’ın, Keşan’da muhtarlar için düzenlenen kahvaltıda Danişment ile ilgili yaptığı açıklamada kendisinin Danişment Sahili’nin satışı ile ilgili yaptığı açıklamaya cevap verdi.
Çakırlar‘ın konuyla ilgili açıklaması şöyle;
Geçtiğimiz günlerde İYİ Parti grubu adına Saros Körfezinin karşı karşıya kaldığı risklerin tespiti ile ranta ve doğanın korunmasına karşı alınacak önlemlerin belirlenmesi konusundaki Meclis araştırma önergemiz AKP-MHP oylarıyla reddedilmişti.
İlerleyen süreçte Edirne Milletvekili Fatma Aksal araştırma önergemizde bahsettiğimiz, Danişment sahilinin satışı ile ilgili olarak çekincelerimizi görmezden gelerek samimiyet çerçevesinde işler yaptıklarını belirtmiştir.
Edirne’nin Enez ilçesine bağlı Vakıf Köyü sahilinde Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğüne ait 180 bin metrekarelik alan üzerinde bulunan turizm tesisi, Gökçetepe Tabiat Parkı’ndaki yerler ve bir çok taşınmaz bahse konu vakfa peşkeş çekilmişken hangi samimiyetten bahsediyorsunuz.
Madem samimiyetten bahsediyorsunuz, niçin araştırma önergemize red oyu kullandınız, abdestinizden şüpheniz mi var?
Fatma Hanım, konuşmasının bir bölümünde ; ‘’eğer bizim niyetimiz Danişment’teki alanı birilerine vermek olsaydı, ilgili alanı hazineden alıp çoğunlukta olduğunuz il özel idaresine vermez, Hazine üzerinden istediğimize verirdik’’. Demiştir
Saros sizlerin babanızın malı mı?
Tekrar ediyorum bu önergenin araştırılması için neden olumlu olmadınız?
Kendi ağızlarıyla Hazine üzerindeki taşınmazların ne kadar rahatlıkla peşkeş çektiklerini ve çekebileceklerini ifade eder hale geldiler.
Hazineyi ganimet gibi gören bir zihniyetin samimiyetine elbette ki inanmayacağız.
Orhan Çakırlar’ın meclise sunduğu ve AKP-MHP oyları ile reddedilen Saros ile ilgili verdiği Saros Araştırma Önergesi şöyle idi.
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
Saros kıyılarındaki kumsallar doğal sit alanları olup kumsallarımızın yoğun bir ticari faaliyete kurban edileceği ve sökülebilir dahi olsa yapılaşmalara yol açılacağı kuşkusuzdur. Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler, doğal sit alanları mevzuatı sit alanlarının korunmasını zorunlu kılmaktadır.
Bütün bu sorunlar Türkiye’nin en özel deniz alanlarından birisi olan Saros Körfezini nasıl koruyup gelecek kuşaklara aktaracağımız konusunda endişelere yol açmaktadır.
Saros Körfezinin karşı karşıya kaldığı risklerin tespiti ileranta ve doğanın korunmasına karşı alınacak önlemlerin belirlenmesi için Anayasamızın 98’inci ve TBMM İç Tüzüğünün 104 ve 105’inci Maddeleri uyarınca bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını saygılarımla arz ve teklif ederim.
GENEL GEREKÇE
Edirne ili Keşan ilçesine bağlı Danişment sahilinin yaklaşık 47 dönümlük alanının Türgev kuruluşuna satılacağı iddiaları konuşulmaktadır. Danişment sahili, çadır kurarak tatil geçirmek isteyenler için kumsalı ve temiz denizi ile bilinmektedir. Meşe ağaçları ile örtülüdür. Keşan’a uzaklığı 38 Kilometre ve Erikli sahiline ise 3 kilometre olup yolu asfalt kaplıdır.
Danişment sahili Edirne ve çevre illerden gelen birçok misafire ev sahipliği yapmaktadır. Ülkemizde yaşanan ekonomik krizin etkileri sonucunda vatandaşlarımız açısından tatil yeri olarak daha makul görülen bölgelerden biri olan Danişment sahilinin bir kuruluşa peşkeş çekilmesi bölgenin doğal yapısına zarar vereceği gerçeğini ortaya sermektedir.
Bu bölgenin ilerleyen yıllardabüyük ölçüde ranta açılacağı ve sonrasında doğanın betona teslim edileceği endişeleri konuşulmaktadır.
TÜRGEV Vakfına, ülkemizde birçok taşınmaz alan, değerinin altında bir bedel veya bedelsiz olmak üzere tahsis edilmektedir. Kamuoyunda birçok yolsuzluk iddialarına bulaştığı bilinen bu kuruluşa ne sebeple bu imtiyazlar verilmektedir.
Aynı zamanda Edirne İli Keşan İlçesi Sazlıdere Köyünde doğa ve çevre gönüllülerinin hukuk mücadelesinin, adaletsizliğin hükümranlığına dönüştürülmesi sonucunda FSRU limanı inşaatı yapımına başlanmış ve inşaat devam etmektedir.
Saros Körfezi, 144 çeşit balık, 78 tür deniz bitkisi ve 34 tür süngere ev sahipliği yapan, su altı zenginlikleri ile dolu ve sualtı etkinlikleri ile ilgilenenler için oldukça önemli bir bölgedir.Körfez içinde barındırdığı zengin balık çeşitleri nedeniyle deniz biyologları ve dalış meraklıları arasında büyük ve doğal bir akvaryum olarak nitelendirilir.
Ege Denizi’nin en tuzlu kesinlerinden birini oluşturan Saros Körfezi’nde karmaşık girdaplar çizen akıntılar görülür. Bu akıntılar nedeniyle de kendi kendini temizleyen bir körfez konumundadır.
Bu duruma rağmen son yıllarda yaşanan gelişmeler nedeniyle Saros Körfezi ve kıyılarında hızlı bir bozulma görülmektedir.
Saros kıyılarındaki kumsallar doğal sit alanları olup kumsallarımızın yoğun bir ticari faaliyete kurban edileceği ve sökülebilir dahi olsa yapılaşmalara yol açılacağı kuşkusuzdur. Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler, doğal sit alanları mevzuatı sit alanlarının korunmasını zorunlu kılmaktadır.
Bütün bu sorunlar Türkiye’nin en özel deniz alanlarından birisi olan Saros Körfezini nasıl koruyup gelecek kuşaklara aktaracağımız konusunda endişelere yol açmaktadır.
Saros Körfezinin karşı karşıya kaldığı risklerin tespiti ileranta ve doğanın korunmasına karşı alınacak önlemlerin belirlenmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisinde bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulması önerilmektedir.