Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, kanalizasyon sularını evsel atık arıtma tesisine bağlamadan Ergene Nehri’ne deşarj ettiği gerekçesi ile Uzunköprü Belediyesi’ne yaklaşık 500 BİN TL ceza kesti.
Yıldız Dağları’ndan (Istranca Dağları) doğarak Meriç Nehri ile birleşip Ege Denizi’ne dökülen Trakya’nın can damarı; fabrika ve evsel atıklar ile ölüm saçan bir nehre dönüşen Ergene can çekişmeye devam ediyor.
Yıllar öncesinden plansız bir şekilde kıyılarında yuvalanan sayısı 2 Bini geçen sanayi işletmeleri ve 68 çevre yerleşim yerinde 1 Milyonu aşkın nüfusun günlük olarak yaklaşık 240 Bin m3 evsel atığın zehirlediği Ergene Nehri’nden en çok muzdarip olan şüphesiz ki Uzunköprülüler.
Başta sağlımızı tehdit etmesinin yanı sıra tarımsal ekonomisiyle ön plana çıkan ilçemizin günden güne ekonomik yönden erimesinin etkenlerinden biri olan Ergene Nehri kirliliğini sona erdirmek için 10 yıl önce başlatılan “ERGENE HAVZASI KORUMA EYLEM PLANI” ne yazık ki bu güne kadar beklenen seviyede iyileştirme sağlayamadı.
KİRLİLİKTEN EN ÇOK CANI YANAN BİZ, MEĞERSE KAPIMIZIN ÖNÜNÜ DAHİ SÜPÜRMÜYORMUŞUZ
Zehir saçan durumunu ulusal gündeme taşıyıp farkındalık oluşturmak isteyen çevreci platform ve dernekler tarafından yakın dönemde düzenlenen birçok çevreci eylemin ve siyasi propagandaların başrolünde bulunarak Ergene Nehri kirliliğini sürekli gündeme taşıyan Belediye Başkanı Özlem Becan, Uzunköprülüleri utandıracak bir cezanın muhatabı olmak zorunda bıraktı.
2019 yerel seçimleri öncesi dikkat çekici vaatlerinden birini Ergene Nehri kirliliği üzerine söyleyerek; “Ergene nehri kirliliğinden canı en çok yanan biziz. Ergene Nehri kirliliği sorununu asla iktidarın insafına bırakmayacağız. Kirliliği kaynağından başlayarak bitireceğiz. Ergene nehrini temizlemek boynumuzun borcudur. Söz veriyorum bu işin peşini bırakmayacağım” gibi kararlı bir cümleye imza atan Başkan Özlem Becan’ın, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün tüm uyarılarına ve belediyeye tanıdığı süreye rağmen Ergene Nehrine kanalizasyon suyu salınımının önüne geçmediği ortaya çıktı.
FABRİKALARIN BAŞROL OYNADIĞI KİRLİLİK FİLMİNİN, YARDIMCI OYUNCUSU UZUNKÖPRÜ BELEDİYESİ
Uzunköprü’nün birkaç noktasından kanalizasyon sularını doğaya saldığına yönelik İlçe Sağlık Müdürlüğü ve CİMER üzerinden gelen şikayet üzerine inceleme başlatan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, kusurlu olarak tespit ettiği Uzunköprü Belediyesi’ne tespit-bekleme-kontrol sürecinin tamamlanmasının ardından cezai işlem uyguladı.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün 2020 yılı aralık ayında yapmış olduğu fiziksel ve numune incelemesi sonucunda birden fazla noktada, önce kapalı sistem başlayıp akabinde ise açık halde bulunan hatlardan Ergene Nehri’ne Evsel Atık (kanalizasyon) suyu geldiği tespitinin ardından, Uzunköprü Belediyesine yazılan resmi yazıda söz konusu kirliliğin giderilmesi (arıtma tesisine bağlantısının yapılması) için 01.12.2021 tarihine kadar tanınan sürenin son bulmasının ardından 27.01.2022 tarihinde yapılan fiziksel ve numune denetimlerinde her hangi bir çalışma yapılmaması üzerine yaklaşık 500 BİN TL ceza kesildiği bilgisine ulaşıldı.
Gelişmenin ardından kabahatli olmadığı gerekçesi ile Uzunköprü Belediyesi’nin söz konusu cezaya hukuki yollardan itirazda bulunduğu öğrenildi.
BAŞKAN BECAN, AK PARTİLİLERİ YALANCILIKLA SUÇLAMIŞTI
Kırkkavak Deresi, askeri gazino ve Migros’un bulunduğu bölgelerin arka kısmına kapalı halde gelip daha sonra açık halde bulunan kanallarla Ergene Nehrine su deşarjı yapılan söz konusu bölgeler, daha önce de ilçemizde siyasi polemik haline gelmişti.
AK Parti İlçe Başkanı Kadir Bilgin ve İl Genel Meclisi Grup Başkan vekili Nedret Akbulut, CHP’li yöneticilerin ve Belediye Başkanı Özlem Becan’ın Ergene Nehri kirliliğine dair kurdukları cümlelerin samimiyetinin sorgulanması gerektiğini söylemiş, sözlerinin dayanak noktası olarak ise; arıtma tesisine bağlanması gereken kanalizasyon hatlarının hâlâ bir bölümün arıtmaya tabi tutulmadan Ergene’ye akıtılması olarak göstermişti.
AK Partililerin bu açıklamasının ardından soluğu Ergene Havzası Eylem Planı çerçevesinde DSİ tarafından yapılıp işletilmesi için Uzunköprü Belediyesi’ne devri yapılan İleri Biyolojik Evsel Atık Su Arıtma Tesisinde alan Belediye Başkanı Özlem Becan, AK Partilileri yalancılıkla suçlamıştı.
Ergene Nehrine aktarılması gereken su için kimyasal oksijen ihtiyacı yasal sınırının 125 mg/L olduğu bilgisini paylaşan Başkan Becan, söz konusu derelerden aldıkları su numunelerinin laboratuvar sonuçlarının 86, 88 ve 96mg/L olarak çıktığını ifade ederek bu değerlerin yasal sınırın altında olduğunu söylemişti.
Açıklamasının sonunda Ak Partilileri yalancılıkla suçlayan Başkan Özlem Becan, iddia sahiplerini Uzunköprülülerden özür dilemeye davet etmişti.
DERELERDEN AKAN SUYUN KİRLİLİK ORANI YASAL SINIRIN 2 KATI ÇIKTI
Uzunköprü Belediye Başkanı Özlem Becan her ne kadar söz konusu üç dereden alınan numunelerin kendi yaptıkları analiz sonucunda yasal sınırın altında sonuç verdiğini açıklamış olsa da, İlçe Sağlık Müdürlüğü ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yapılan analizlerin yasal sınırın çok üzerinde sonuçlar verdiği bilgisine ulaşıldı.
Uzunköprü İlçe Sağlık Müdürlüğü almış olduğu numunelerin laboratuvar sonuçlarının “ÖLÇÜLEMEYECEK KADAR KİRLİ SU” olarak sonuçlandığı bunun üzerine devreye giren Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün de almış olduğu numunelerin laboratuvar sonuçlarının kimyasal oksijen ihtiyacı yasal sınırı olan 125 mg/L’nin 2-2,5 katı üzerinde sonuç verdiği öğrenildi.
TCK M.181 VE M.182 GÖRE SUÇ TEŞKİL EDİYOR
Uzunköprü Belediyesi’nin, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünün cezasına idare mahkemesine itirazının ardından adliye koridorlarına giden süreç, müdürlük kanalıyla asliye ceza mahkemesine taşınıp taşınmayacağı da merak edilen başka bir husus olarak ön plana çıkıyor.
Öyle ki tespit edilen durum;
“Çevrenin kasten kirletilmesi suçu (TCK m.181); Özel kanunlarla çevreye bırakılması yasaklanmış atık veya artığın, çevreye zarar verme ihtimali doğuracak şekilde alıcı ortamlar olan su, hava ve toprağa kasten verilmesiyle oluşur. Çevreyi kasten kirletme suçu, atık veya artıkların özel kanunlarda belirtilen teknik usullere aykırı olarak bir defa alıcı ortama verilmesiyle meydana gelir.
Çevrenin taksirle kirletilmesi suçu(TCK m.182); Failin, çevreyi kirletmeyi istememesine rağmen, öngörülebilir sonuçları öngörmeyerek atık veya artıkları su, hava veya toprağa bırakmasıyla oluşur.”
Türk Ceza Kanunun 181-182 maddeleri gereğince suç teşkil ediyor.
Fabrikaların, Ergene Nehrine atık bıraktığının tespitinin ardından kesilen idari para cezası sonrasında sürekli tartışma konusu olan kabahatin ceza mahkemesine taşınma durumunun, Edirne Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından işletilip işletilmediğine dair henüz net bir bilgiye ulaşılmadı.
2 BİN 58 FABRİKA VE TESİSE TOPLAMDA 25 MİLYON CEZA
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına bağlı ekiplerce Ergene Nehri’ni kirlettiği tespit ettiği fabrika ve tesislere de ceza uyguladı. Tekirdağ Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne bağlı ekipler tarafından 2021 yılı boyunca yapılan denetimler sonucunda; Hava, atık su, toprak, atık diğer unsurlar olmak üzere çevreyi kirlettiği tespit edilen 2 bin 58 fabrika ve tesise toplamda 25 milyon para cezası kesildiği öğrenildi.
KAYNAK : http://www.uzunkoprugazetesi.com.tr/cevre-sehircilik-il-mudurlugunden-uzunkopru-belediyesini-utandiracak-ceza.html