“Kiraz Festivali
'Türkiye'de 485'in üzerinde diri fay parçası var'
McDonalds’a Konya’dan Sürpriz
Ateistlerin Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?
Bu haber 15 Mart 2022, Salı 13:59 tarihinde eklendi. 322 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Edirne Belediyesi’nin 155. Kuruluş yıldönümü törenle kutlandı

Edirne Belediyesi’nin 155. Kuruluş yıldönümü nedeniyle Atatürk Anıtı önünde tören düzenlendi.
Edirne Belediyesi’nin 155. Kuruluş yıldönümü törenle kutlandı

13 Mart 1867’de Türkiye’de ilk kurulan belediyelerden birisi olan Edirne Belediyesi’nin, kuruluşunun 155. yıldönümü kapsamında tören düzenlendi. Belediye binası önünde toplanan kortej, Atatürk Anıtına kadar yürüdü.

Kortejin Edirne Belediye Bandosu eşliğinde Atatürk Anıtı’na gelmesinin ardından çelenk törenine geçildi. Saygı duruşundan bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Belediye Başkanı Recep Gürkan yaptı.

Korteje Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ile birlikte Belediye Meclis Üyeleri, Belediye Başkan Yardımcıları, Daire Müdürleri, Edirne Belediye Personeli, eski belediye başkanları ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı.

Belediyenin şanlı tarihi ve geçmişi ile bazen işgallerde, bazen direnişlerde ve kurtuluşlarda hep şehrin merkezinde, şehirlinin gönlünde yer aldığını belirten Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Türkiye’de Belediyecilik tarihine baktığımızda Fransız modeliyle ilk kurulan Belediye, 1854’te Beyoğlu 6. Dairei Belediyesi. Bu pilot uygulamadan 13 yıl sonra da Türkiye’de belediyeciliğe geçilmesi kararı alınır. Edirne Belediyesi, o zaman bir sancak eyalet olan Edirne’de, Edirne kent merkezinde kurulur” dedi.

“Kurtuluşumuz ve kuruluşumuz kutlu olsun”

25 Kasım 1922’de Edirne’nin bir kez daha sonsuza kadar işgalden kurtulmasının ardından Yolageldili Kasım Efendi’nin 1922-1923 döneminde Belediye Başkanlığı yaptığını hatırlatan Gürkan, “1. Dünya Savaşı’nda müttefik devletler ile birlikte yenilmemizden sonra 30 Ekim 1918’te imzalanan Mondros Mütarekesi’nin ardından Osmanlı, bugün tıpkı Ukrayna’ya yapmak istedikleri gibi parça parça edilmek istenmiş adeta lime lime etlere ayrılmıştır. Mondros’un 3. gününde 1 Kasım 1918’de dönemin Belediye Başkanı Şevket Dağdeviren işgalden sonraki Belediye Başkanı Yolageldili Kasım Efendi, o dönemdeki Meclis Üyesi Edirneli tarihçi Ahmet Badi’nin oğlu ve Osmanlı Meclis-i Mebusan Üyesi Faik Kaltakkıran ve yine o dönmedeki Meclis-İ Mebusan Üyesi Mehmet Şerif Aykut, buraya 25 km uzaklıktaki bir samanlıkta, bir gece vakti toplanırlar, savaş dönemidir, Osmanlı yenilmiştir. Bu 4 yiğit adam Osmanlı imparatorluğundaki ilk direniş örgütünü kaleme alırlar ve imzalayarak tarihe geçerler. Bu direniş örgütünün ismi Trakya-Paşaeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’dir. Aradan 5 ay geçer 19 Mayıs 1919’da vatanın ve milletin kurtarıcısı Gazi Mustafa Kemal Samsun’a çıkar. Ardından kongreler gelir ve kongrelerde tarihi bir karar alınır. Denilir ki, ‘Vatan bir bütündür, bölünemez”. Bunun ardından Anadolu Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti kurulur, ardından her ikisi de birleştirilerek, Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti haline getirilir. Bu cemiyetten vatanımızı işgalden kurtaracak, Kuva-i Milliye doğar ve ardından da bir güneş gibi Türkiye Cumhuriyet’i doğar. Böyle şanlı bir geçmişe sahip bir belediyenin bir parçası olmaktan, başkanı olmaktan ama hepsinden öte bir Edirneli olmaktan hep onur duyduk, gurur duyduk. Kurtuluşumuz ve kuruluşumuz kutlu olsun” şeklinde açıklamada bulundu.

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
EN ÇOK OKUNANLAR
Sitemizi Nerede Duydunuz?
Google
Facebook
Arkadaşım
Diğer
Trakya22 Haber Portali