“Kiraz Festivali
'Türkiye'de 485'in üzerinde diri fay parçası var'
McDonalds’a Konya’dan Sürpriz
Ateistlerin Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?
Bu haber 20 Şubat 2022, Pazar 12:47 tarihinde eklendi. 219 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

İlk cemre havaya düştü, vatandaşlar güneşin tadını çıkardı

Soğuk ve yağışlı havayı geride bırakan Edirneliler, baharın gelişini müjdeleyen ilk cemre havaya düşmesiyle birlikte cadde, sokak, piknik alanları ve parklara akın etti.
İlk cemre havaya düştü, vatandaşlar güneşin tadını çıkardı

Geçtiğimiz hafta yaşanan serin ve yağışlı günlerin ardından baharın gelişini müjdeleyen ilk cemre havaya düştü. İkinci cemre 26-27 Şubat günlerinde suya, üçüncü cemre 5-6 Mart tarihleri arasında toprağa düşecek.

Cemrenin birincisi 19-20 Şubat'ta havaya düşerken sıcak havayı gören vatandaşlar güneşin tadını çıkarmak için kendisini dışarıya attı.  Halk takvimi ve inanışına göre, kasım günlerinin 100. gününden 5 gün sonra cemrelerin düşmeye başlıyor. Cemrenin birer hafta aralıkla havaya, suya ve toprağa düştüğüne inanılıyor.

Edirne’nin en işlek noktalarından birisi olan Saraçlar ve Çilingirler Caddelerinde adım atacak yer kalmadı. Hafta sonu olması sebebiyle yerli ve yabancı turist yoğunluğunun da yaşandığı kentte kalabalık görüntüler oluştu. Kış aylarının bitmesini ve baharın gelmesini dört gözle bekleyen vatandaşlar, cemrelerin düşmeye başlamasıyla birlikte havaların ısınmaya başlayacağını söyledi.

Ayrıca hayvancılıkla uğraşanlar da cemrelerin düşmesiyle birlikte hayvanlarını otlak alanlara çıkarmaya, tarla işiyle uğraşanlar da topraklarını işlemeye başlıyor.

"Ateş", "kor" anlamını ifade eden cemrenin her sene Şubat aylarının sonunda başlayan takvime göre önce havaya, sonra suya, son olarak da toprağa düştüğü kabul ediliyor. Aynı zamanda "Cemre düşmesi", bahar bayramı nevruzun yaklaştığına da işaret etmekte…

"Cemre düşmesi" olayı hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar için soğuk nedeniyle dışarıya çıkartamadıkları hayvanların otlaklara kavuşma zamanının yaklaştığını, tarımla uğraşanlar için de toprağın işlenme dönemine gelindiğini ifade ediyor.

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
EN ÇOK OKUNANLAR
Sitemizi Nerede Duydunuz?
Google
Facebook
Arkadaşım
Diğer
Trakya22 Haber Portali