ABD'nin eski Şam Büyükelçisi Robert Ford, 2003 Irak işgalinin ABD'nin tarihindeki en kötü dış politika kararlarından biri olduğunu ve sonuçlarının kaybedilen binlerce canlara değmediği söyledi.
Gittiği her yere gözyaşı ve yıkım götüren ABD’nin eski diplomatından acı itiraf geldi…
ABD'nin eski Şam Büyükelçisi ve Bağdat Büyükelçiliği görevlisi Robert Ford, ABD'nin 2003 yılında 'kitle imha silahı' gerekçesiyle başlattığı Irak işgaline ilişkin yorumda bulundu.
Sputnik'e demeç veren Ford, "Açıkçası (orada) kitle imha silahı bulamadık, galiba Amerikalıların Irak'ta elde ettikleri stratejik kazanımlar da 4 bin 500 Amerikan askerinin öldürülmesine, on binlercesinin çok ciddi şekilde yaralanmasına ve trilyonlarca dolarlık finansal maliyete değmedi" ifadelerini kullandı.
Sadece kendi ülkesinin kayıpları için konuşan Ford, Irak halkının kayıplarına, sakat kalan sivillere ve ülkenin yerle bir edilmesine hiç değinmedi.
Büyükelçiye göre, etkileri bugün dahi hissedilen harekat sırasında ABD, uluslararası sahnedeki güvenilirliğine karşı da büyük bir darbe aldı.
Öte yandan Ford, işgalin Amerikan halkının ülkenin dış politikasına ve kurulu düzenine dönük tutumu açısından bir 'dönüm noktası' olduğunu vurguladı.
Büyükelçi ayrıca, "2003'te Irak'ta savaşa girme kararının ABD tarihindeki en kötü dış politika kararlarından biri olduğunu söylemenin makul bir değerlendirme olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.
ABD’nin eski Başkanı George Bush ve Britanya’nın eski Başbakanı Tony Blair öncülüğünde 20 Mart 2003’te Irak’ın başkenti Bağdat’ın bombalanmasıyla başlayan işgal sırasında yüz binlerce kişi öldü, 1.5 milyon kişi ise evlerini terk etmek zorunda kaldı.(Ajanslar)