“Kiraz Festivali
'Türkiye'de 485'in üzerinde diri fay parçası var'
McDonalds’a Konya’dan Sürpriz
Ateistlerin Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?
Bu haber 02 Aralık 2021, Perşembe 15:59 tarihinde eklendi. 275 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Zıpkınkurt: “Fırını olmayan adam fırıncıları yönetmeye çalışıyor”

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Başkanı Recep Zıpkınkurt, meclis üyelerinin katılımıyla gerçekleştirdiği basın toplantısında, Edirne Ekmek İmalatçıları ve Unlu Mamuller Derneği’nin iddialarına yanıt verdi. Zıpkınkurt; “Fırıncılar Odası'nın beyanatları var, 'ETSO şöyle yapıyor, böyle yapıyor'. ETSO kötü bir şey yapmıyor ki. ETSO sizin yanlış yapmanızı engellemeye çalışıyor. Fırıncılar derneği başkanı dediğimiz kişinin fırını yok, kürek tutmasını bilmiyor ama fırıncılar derneği başkanı. Unun kaç para olduğunu nereden biliyorsun? Bir işçinin maliyetini nereden biliyorsun? Fırıncılarıma üzülüyorum ben” Dedi.
Zıpkınkurt: “Fırını olmayan adam fırıncıları yönetmeye çalışıyor”

Turizm şehri olan Edirne’de ekmek ve diğer ürünlerle ilgili fiyat tarifesi tartışmaları gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Edirne Ekmek İmalatçıları ve Unlu Mamuller Derneği ile Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birliği peş peşe ekmek zammı ile ilgili açıklamalar yapmış ve fırıncıların zam talepleri olduğunu dile getirmişlerdi. Ekmek İmalatçıları ve Unlu Mamuller Derneği başkanı zam taleplerinin ETSO tarafından reddedildiğini belirtmişti. ETSO Başkanı Recep Zıpkınkurt ise basın toplantısı düzenleyerek iddialara cevap verdi.

Ticaret Bakanlığı’ndan gelen yazıda ekmeğin kilogram fiyatının 8,50 lira olmasının uygun görüldüğünü açıklayan Zıpkınkurt, “Esnaf Odası 10 lirayı vermiş. Biz de Aralık ayında bu konuda toplanıp kararı vereceğiz. Meclisteki tüm arkadaşlarımız ticaretle uğraşan insanlar, dolayısıyla en iyi kararı vereceklerdir" dedi.

Oda üyesi bazı fırıncıların tarifeye uymadığını belirten Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Başkanı Zıpkınkurt, tarifesiz ekmek satmamaları için toplantı yapmak istediklerini ancak buna rağmen bir kilogram ekmeği 10 liradan satışa sunduklarını söyledi.

Edirne’de uzun süredir devam eden ekmek fiyat tarifesi tartışması kapsamında kurumlar ve tarafların görüşlerini belirttiğini söyleyen Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zıpkınkurt, bu konuda kamuoyundaki yanlış bilgilendirmeleri düzeltmek ve halkın doğruyu bilmesi adına basın toplantısı düzenlediklerini ifade etti.

“Akıllarını 2 kişiye kiraya vermişler”

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası’nın görevleri arasında üyelerinin haklarını korumak, üyelerini bilgilendirmek ve üyelerinin işlerini kolaylaştırmak olduğunu aktaran Zıpkınkurt, “Fırıncılar Odası'nın beyanatları var, 'ETSO şöyle yapıyor, böyle yapıyor'. ETSO kötü bir şey yapmıyor ki. ETSO sizin yanlış yapmanızı engellemeye çalışıyor. ETSO ne yapıyor? Diyor ki, arkadaşlar gelin toplantı yapalım, toplantıda üyelerimizi bilgilendirelim, sonucunda bazı yaptırımlara maruz kalırsınız, bunları açığa çıkaralım, bunları bilin. Çünkü fırıncı esnafımız, işlerin yoğunluğu nedeniyle çok fazla kanuna, kitaba, belgelere göz atamıyor. Dolayısıyla diyoruz ki, gelin sizi bilgilendirelim. Çünkü akıllarını iki kişiye kiraya vermiş arkadaşlar, onların dediklerini doğrultusunda, yaptıklarını doğru olarak kabul edip, devam ediyorlar. Sonucunda bazı yaptırımlara maruz kalıyorlar. Biz de bunlarla ilgili arkadaşları toplantıya çağırıyoruz, söylediğimiz 2-3 kişilik grup arkadaşlara telefon açıyor, toplantıya gelmelerini sabote ediyor” diyerek iddialara yanıt verdi.

Tarifesiz ekmek satmamaları konusunda uyarmak amacıyla toplantı yapmak istediklerini belirten Zıpkınkurt, “Toplantıya gelseler, onlara diyeceğiz ki, tarifesiz ekmek satmayın, yanlış yapmayın ama onlar ekmeğin fiyatını 10 lira yaptılar. Arkasından doğal olarak disiplin soruşturmaları başladı, sonucunda ceza aldılar. Ticaret İl Müdürlüğü de bu konunun takipçisi. Bu arkadaşlar ekmeği 10 lira yaptıkları tarihte, bizden talep ettikleri fiyatların bir kısmı 8.70, bir kısmı 9 lira isterken ekmek satmak için 10 lirayı nereden buldun da satmaya başladın. Nasıl bir yanlış içerisindesin. Yanlış yapıyorsunuz diyoruz, toplantıya çağırıyoruz, 3 kişi sabote ediyor, toplantıya getirtmiyor. Ondan sonra sonucuna katlanacaksın kardeşim” dedi.

“Fırını olmayan adam onları yönetmeye çalışıyor”

ETSO yönetimi tarafından disiplin kurulu oluşturulduğunu ve orada bu işlerin görüşülmeye başlandığını ifade eden Zıpkınkurt, “Fırıncılar derneği başkanı dediğimiz kişinin fırını yok, adam kürek tutmasını bilmiyor ama fırıncılar derneği başkanı. Unun kaç para olduğunu nereden biliyorsun? Bir işçinin maliyetini nereden biliyorsun? Yanında çalıştırdığın bir tane adamın yok ama fırıncılar derneği başkanısın. Fırıncılarıma üzülüyorum ben. Sonuçta bizim üyemiz. Onların haklarını korumak bizim görevimiz ama adamlara bunu anlatamıyoruz, fırını olmayan adam onları yönetmeye çalışıyor, onlar da kendilerini teslim etmişler” şeklinde açıklamada bulundu.

“81 vilayette böyle bir rakam yok”

Oda üyesi fırıncıların 8 tane dilekçe verdiği ve yanıt alamadığı yönündeki iddialara da yanıt veren Zıpkınkurt,  bu dilekçelerin yönetim kurulunun ardından meslek komitesine sevk edildiğini ve Türkiye geneli ekmek ve un fiyatlarının maliyetlerinin araştırmasının yapıldığını ifade etti.

Fırıncıların 26 Aralık 2020 tarihinde ekmeğin kilosuna 9.09 istediklerini belirten Zıpkınkurt, o zaman Türkiye'deki ekmek fiyatının ortalamasının 7.14 lira olduğuna değindi.

81 vilayette böyle bir rakam olmadığına vurgu yapan Zıpkınkurt, “Edirne'de işçi maliyeti mi farklı, mazot mu farklı, un mu farklı? Bizim arkadaşların istediği rakam bu. Şimdi kilosuna 12 lira 50 kuruş olmak üzere yeni fiyat istediler. Türkiye'de 26 Aralık 2021 tarihinde en yüksek fiyat 11 lirayla Van'da. 12.50'lik bir il var mı? Edirne farklı bir yer mi, farklı bir cumhuriyet mi ki böyle bir fiyat istiyorsun?” diyerek oda üyesi fırıncılara seslendi.

“Tarifeleri olmamasına rağmen halen 2 liraya ekmek satıyorlar”

Fiyat tarifeleriyle ilgili şikâyetler aldıklarını dile getiren Zıpkınkurt, “Arkadaşlarımızı uyarıyoruz, 'yapmayın' diyoruz. Bugün tarifeleri olmamasına rağmen halen 2 liraya ekmek satıyorlar. Kim denetleyecek bunu? Denetleyecek kurum bana hesap soruyor bu adama neden ceza vermedin diye, çıkıp denetimini yapmıyor ve vatandaşını soydurmaya devam ediyor. Bana, 'üyene ceza ver' diyen adam çıkacak sahaya fiyatları denetleyecek. Ben kabul ediyorum, maliyetler tabii ki yüksek, girdi maliyetleri arttı ama bir tarafı korurken bir tarafı da batırmayalım. Ben üyemi tabii ki düşüneceğim ama vicdanımız var, biz de iş insanıyız. Türkiye ortalamasının üzerinde fiyat isteyeceksiniz, biz de fiyat vereceğizBöyle bir şey olamaz” dedi.

Edirne’ye binlerce turist geldiğini hatırlatan Zıpkınkurt, tarifeler konusunda yaşanan sıkıntılardan dolayı ortak komisyon oluşturmaya karar verdiklerini açıkladı.

Tarife dışı ürün satanlara yönelik Ticaret İl Müdürlüğü, Belediye, Ticaret ve Sanayi Odası ve Tarım İl Müdürlüğü olarak denetim yapma kararı aldıklarını belirten Zıpkınkurt, bu konuda 10 günden beri Ticaret İl Müdürlüğü’nden cevap alamadıklarını ifade etti.

Köfteciden, ciğerciye, otelciden, fırıncıya kadar tüm sektörlerde fiyat tarifeleri ile ilgili denetim yapmak gerektiğini aktaran Zıpkınkurt, “Fırıncılar son müracaatlarında 10 lira fiyat istediler. Esnaf Odası bu fiyatı verdi. Bu arada biz de yetkili kurulları oluşturduk. Yapılan toplantıda 2 kurum, Tarım İl Müdürlüğü ve Ticaret İl Müdürlüğü 10 liralık fiyata şerh koydu. Buna rağmen bakanlığa sorduk. Bakanlıktan gelen yazıda ekmeğin kilogram fiyatının 8.50 lira olması uygun görüldüğü belirtildi. Esnaf Odası 10 lirayı vermiş. Biz de Aralık ayında bu konuda toplanıp kararı vereceğiz. Meclisteki tüm arkadaşlarımız ticaretle uğraşan insanlar, dolayısıyla en iyi kararı vereceklerdir. Arkadaşlarımızın 12.50'lik dilekçesi var. O da araştırılacak, ne kadar haklı, ne kadar haksız bakılacak” dedi.

“Komşunun cebinden hakkın olmayan parayı almaya çalışıyorsun”

TMO Genel Müdürünün ‘300 liraya un alan adamı bana gösterin’ dediğini belirten Zıpkınkurt, Maksimum fiyat 230 - 260 arası değişiyor kalitesine göre. 300 lirayı nereden buldunuz? Kaldı ki devlet sübvanse etmeye çalışıyor. Bütün bunlara rağmen, arkadaşlarımız para kazanamıyoruz diyor ama gelin görün ki fırıncının bir tanesi 230 gram ekmeği 1.25'ten satıyor. Hani para kazanamıyordunuz? Fırıncılar Derneği Başkanı diyor ki beni komşumla karşı karşıya getirme. Ben mi getiriyorum? Sen komşunun cebinden hakkın olmayan parayı almaya çalışıyorsun. İşimizi düşünürken komşumuzu da günde 8 ekmek alan Ayşe teyzeyi de düşüneceğiz” ifadelerine yer verdi.

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
EN ÇOK OKUNANLAR
Sitemizi Nerede Duydunuz?
Google
Facebook
Arkadaşım
Diğer
Trakya22 Haber Portali