Bu haber 28 Ekim 2021, Perşembe 15:32 tarihinde eklendi. 260 kez okundu.
Arabacı; “Gübre fiyatlarının iyileştirilmesini bekliyoruz”
Gübre ve mazot fiyatlarındaki artışın üreticinin belini büktüğünü söyleyen Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, buğday ekimi yapacak üreticilerin gübre alabilmesi için fiyatlarda iyileştirme yapılmasını beklediklerini ifade etti.
Mazot ve gübre fiyatlarındaki yükselişin üreticinin belini büktüğünü söyleyen Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, buğday ekim döneminde üreticilerin gübre alabilmesi için fiyatlarda iyileştirme yapılması gerektiğine dikkat çekti.
“Buğday ekim dönemi üreticimiz gübre almaya uğraşıyor”
Bugün bir çuval gübrenin 500 lira olduğunu ve tonunun 10 liraya geldiğini belirten Arabacı; “Buna bir an önce dur denmesi gerekiyor, acilen müdahale edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bakanlığımızın bu konu hakkında çalışmalarının olduğunun bilgisini alıyoruz ama şu an buğday ekim dönemi üreticimiz gübre almaya uğraşıyor ve Tonu 9-10 lira olan gübreyi alıp ekmeye çalışıyor. Bu durum az kullanmasına sebep olacaktır. Buğdayı ektikten sonra kullanacağımız üre gübresini şu an almak istiyoruz fakat 10 liraları bulmuş. Girdi maliyetlerine bakanlığımızın acilen müdahale etmesi gerektiğini düşünüyorum” şeklinde açıklamada bulundu.
“Gübre fiyatları ciddi oranda yükseldi”
Girdi maliyetlerinin ekonomik açıdan üreticiyi olumsuz etkilediğini aktaran Arabacı; “Bundan 1,5 yıl öncesine kadar bin 800 lira olan gübre, şu an 10 bin lira oldu. Buğday ’da yüzde 36 fark verilmişti, çeltikte yüzde 25 gibi farklılıklar verildi. Gübre maalesef müthiş bir artış sağladı. Gübrenin pahalı olmasından dolayı herkes istediği gübreyi atamayabilir. Bu durumda hem verim kaybına hem de ülke ekonomisine zararı olur” dedi.
“Raflara baktığımızda fiyatlar günden güne değişiyor”
Girdi maliyetlerine bağlı olarak marketteki ürün fiyatlarının da yükseldiğine dikkat çeken Arabacı; “Girdi maliyetleri yükseliyor doğal olarak market fiyatları da yükseliyor. Raflara baktığımızda fiyatlar günden güne değişiyor. Üreticimizin tam buğday ekim döneminde en çok maliyetlerin olduğu dönemlerden bir tanesi. Mazot, gübre gibi girdi maliyetleri var. Bakanlığımızın üreticilerimizin yanında olup bu maliyetleri düşürme açısından çalışmalarını hızlandırması gerektiğini ve desteklerin arttırılması gerektiğini düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.
|