Keşan Belediyesince yaptırılan Keşan Sokak Hayvanları Geçici Bakım Evi ve Rehabilitasyon Merkezi ve Pati Parkı düzenlenen törenle açıldı.
Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 1. Bölge Müdürü Fahrettin Ulu da sokak hayvanları için çalışmaları, kamu kurum kuruluşları hayvan severler ve sivil toplum kuruluşlarıyla sürdürdüklerini dile getirdi.
-"Trakya'nın en büyük bakımevi"
Trakya'nın en büyük ve en kapsamlı bakımevinin diğer belediyelere örnek olması gerektiğini aktaran Ulu, şunları kaydetti:
"Bakanlık olarak Sayın Bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli’nin himayelerinde hayvanların korunması, geliştirilmesi ve iyileştirilmesi amacıyla belediyelere ve yerel yönetimlere geçici hayvan bakım evleri için gerek yer konusunda gerek diğer izinler konusunda görüş bildiriliyoruz.
Sadece bakım evinin yapılacağı yerle ilgili olarak değil bunun yanında projelendirilen geçici bakım evlerine yüzde 40 oranında mali destek sağlıyoruz. Mevcut binanın yapılışıyla ilgili değil gerek sokak hayvanlarının kısırlaştırılması kapsamında da belediyelere maddi destek sağlıyoruz."
Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında yerel yönetimlere ve belediyelere önemli yükümlülükler getirildiğini dile getiren Ulu, "Bölge Müdürlüğümüze bağlı 6 ilde sokak hayvanları rehabilitasyon projesi kapsamında bu güne kadar 326 bin 519 hayvana aşılama, 229 bin 404 hayvana kısırlaştırma işlemi gerçekleştirilmiştir. Sokak hayvanlarından 42 bin 211'i sahiplendirildi. Binlerce su, mama ve kedi ile köpek evleri dağıtıldı." diye konuştu.
-"500 kedi 300 köpek kulübesi yaptık"
Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, sokak hayvanlarına sahip çıktıklarını anlattı.
Sokak hayvanları için yüzlerce kulübe yaptıklarını ifade eden Helvacıoğlu, "Keşan Belediyesi olarak, kedi köpek sahiplenenlere yuvalar armağan ediyor, 500 kedi evi ve 300 köpek kulübesi yapmakla gururlanıyoruz. Sokak hayvanlarını aç bırakmıyor, hayvan sever Keşanlılara mama armağan ediyor, mama odaklarını, su odaklarını boş bırakmıyor, 40 ton mama sunmanın huzurunu yaşıyoruz, son 2 yılda Keşan'da 210 canlımızı sahiplendirmenin sevincini yaşıyoruz." ifadelerini kullandı.
Büyük bir iftihar içinde olduklarını aktaran Helvacıoğlu, şöyle sürdürdü:
"Trakya’nın en büyük ve en kapsamlı Sokak Hayvanları Geçici Bakım Evini Açıyoruz. Şehrimize, can dostlarımıza ve bütün Trakyamıza hayırlı uğurlu olsun. Bu yuva bin hayvan kapasiteli, kedi, köpek, kuş ve güçten düşmüş yük hayvanlarının meskeni ve rehabilitasyon merkezidir.
Bu tesis tüm bölgeye hizmet verecek, 2 ameliyathanesi olan, 72 dönüm üzerine kurulu, 2 milyon 568 bin maliyetle ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nden 693 bin TL hibe ile inşa edilen bir gururdur. Bu barınak kediden köpeğe, attan kuşa kadar çok sayıda sahipsiz hayvanın vatandaşlarımızca sahiplenilebileceği, sokaklardaki dostlarımızın kısırlaştırıldıktan sonra doğal yaşam alanlarına bırakılacağı bir yerdir."