“Kiraz Festivali
'Türkiye'de 485'in üzerinde diri fay parçası var'
McDonalds’a Konya’dan Sürpriz
Ateistlerin Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?
Bu haber 12 Mart 2021, Cuma 22:01 tarihinde eklendi. 2375 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Kurşun tesisinin içme suyuna tehdit oluşturuyor iddiası

Edirne Lalapaşa İçme Suyu Arıtma Tesisine yakın alanda kurşun kırma-eleme-yıkama tesisi kurulması projesinin içme suyunu kirletme ve verimli toprakları zarara uğratma tehlikesi iddiasıyla Edirne Kent Konseyi ve Çevre Gönüllüleri Derneği, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne itiraz dilekçesi sundu.
Kurşun tesisinin içme suyuna tehdit oluşturuyor iddiası

Edirne Kent Konseyi ve Çevre Gönüllüleri Derneği, Lalapaşa İçme Suyu Arıtma Tesislerine yakın bir alanda kurulması istenen kurşun kırma, eleme, yıkama tesisinin içme suyunu, verimli toprakları ve insan sağlığını zarara uğratma tehlikesi olduğunu iddia ederek kurulmaması yönünde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne itiraz dilekçesinde bulundu. Edirne Kent Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Gökerküçük ve Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Ayten Eren Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde basın açıklamasında bulundular.

Edirne içme suyu arıtma tesislerinden 2018 yılında hizmete giren ikinci tesise kuş uçumu 205 metre yakınında bir tesis kurulması amacıyla Çevre Şehircilik Bakanlığı’na başvuru yapıldığını aktaran Edirne Kent Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Gökerküçük, 03.Mart 2021 tarihli bakanlık duyurularında yer alan bu işletmenin kentin içme suyuna gelecekte zarar verebileceğini iddia etti.

“İçme suyuna dahi karışabilir nitelikte”

Edirne’nin içme suyunun arıtıldığı tesislerin Lalapaşa yolu üzerinde olduğunu ifade eden Gökerküçük, “Birinci ve ikinci içme suyu arıtma tesislerinde açık havuzlar bulunmaktadır. Sunum dosyası bakanlığa verilen ve yapılması planlanan kurşun kırma eleme yıkama tesisi sadece içme suyumuz için risktir. Ayrıca tarım arazisi içindedir. Ayrıca kırma eleme sırasında çıkacak toz ve yıkama sonucunda havaya karışacak buhar havaya karışarak rüzgârın yönüne göre kente, içme suyu arıtma tesislerindeki açık havuzlara veya çevreye kurşunlu hava dağılabilecektir.” İddiasında bulundu.

“Raporda yanlış ifadelere yer verilmiş”

3 Martta proje tanıtım dosyaları askıya çıkarılan iki projeden biri Yeniköy Kömür Ocağı diğerinin ise Edirne’nin oldukça yakınına kurulması planlanan kurşun işleme tesislerine itiraz dilekçelerini verdiklerini söyleyen Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ayten Eren; “Edirne Yeniköy’de kurulacak olan kömür ocağı proje alanının, 1/100 binlik Trakya Çevre Düzeni Planına göre, büyük bölümünün tarım arazileri sınırında, bir kısmının orman, bir kısmının da yer altı suları besleme alanları sınırlarında olması, yaratacağı hava, su ve toprak kirliliği, insan yerleşimlerine çok yakın olması başta olmak üzere, insan ve çevreye verebilecek olası zararları saptayarak, Edirne S.T.Ö ve çevre dostu gönüllülerimizle itirazlarımızı yapmaya geldik.” Şeklinde konuştu.

Proje tanıtım raporunda bu projenin Süloğlu İlçesi, Yeniköy mevkiinde tanımlanmasının doğru olmayan bir bilgi olduğunu dile getiren Eren, “Yine raporda; ‘’Değerlendirilemeyen sınıfına giren atıklar ise konteynırlarda biriktirilerek Doğanşehir Belediyesi tarafından gösterilen depolama alanına taşınarak bertaraf edilecektir.” Yazıyor.” İfadelerini yer verdi.

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
EN ÇOK OKUNANLAR
Sitemizi Nerede Duydunuz?
Google
Facebook
Arkadaşım
Diğer
Trakya22 Haber Portali