“Kiraz Festivali
'Türkiye'de 485'in üzerinde diri fay parçası var'
McDonalds’a Konya’dan Sürpriz
Ateistlerin Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?
Bu haber 09 Şubat 2021, Salı 18:05 tarihinde eklendi. 3781 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

SU İSRAFININ ÖNÜNE GEÇECEK SİSTEM ZORUNLU OLDU

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından imar yönetmeliğinde yapılan değişiklikle, yeni inşa edilecek binalara "yağmur suyu toplama sistemi" kurulması zorunluluğu getirildi.
SU İSRAFININ ÖNÜNE GEÇECEK SİSTEM ZORUNLU OLDU

Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle, yeni binalara "yağmur suyu toplama sistemi" kurulması zorunluluğu getirildiğini söyleyen Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Engin Öztürk, proje sayesinde su israfının önüne geçileceğini ve biriken suyun kuraklık anında kullanılabileceğini vurguladı.

“Su israfının önüne geçilecek”

Yağmur suyu toplama sistemi ile su israfının önüne geçilmesinin hedeflendiğini aktaran Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Engin Öztürk; “Ayrıca en büyük amaçlardan birisi de en zor anlarda ve ihtiyaç halinde depolanmış olan yağmur suyunun kuraklık anında kullanılmasını sağlamaktır. Bu sistem ile Aynı zamanda il ve ilçelerde derelerde oluşabilecek su baskınlarının da depolanma vasıtasıyla önüne geçilmiş olacak” dedi.

“2 bin metrekareden büyük parsellerde inşa edilecek tüm binalarda geçerli olacak”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmelikle, kuraklık sorununun giderek artması da dikkate alınarak artık 2 bin metrekareden büyük parsellerde inşa edilecek tüm binaların çatılarında toplanan yağmur sularının, bahçe sulama veya arıtılarak bina ihtiyacında kullanılmak üzere bahçe zemini altında bir depoda toplaması amacıyla "yağmur suyu toplama sistemi" yapılması zorunluluğu getirildi.

Yönetmelikle belediyeler ve ruhsat vermeye yetkili diğer kurumlara, daha küçük parseller için de bu konuda zorunluluk getirebilmeleri yetkisinin verildiğini ifade eden Öztürk; “2 bin metrekarenin altında daği olsa yağmur suyu toplama sistemi kurulması öngörülüyorsa onlar da bu sistemi kurmak zorunda olacak” dedi.

“Projede yağmur suyu toplama sistemi yer almıyorsa dosya kabul edilmeyecek”

Günümüzde birçok yapılaşmanın 2 bin metrekarenin üstünde yapıldığını dile getiren Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Engin Öztürk; “Yeni yapılacak projelerde "yağmur suyu toplama sistemi" de eklenmek zorunda. Parsel 2 bin metrekarenin üzerindeyse ona göre proje çalışması yapılıp ilgili kuruma teslim edilecek. Bu kapsamda resmi gazetede yayımlanan yani 23 Ocak 2021 tarihinden sonra yapılacak olan 2 bin metrekarenin üstündeki binalarda bu şart aranacak. Eğer projede yağmur suyu toplama sistemi yer almıyorsa dosyası kabul edilmeyecek” ifadelerine yer verdi.

“Toplama tankı tahliye hattı, atık su şebekesine bağlanamaz

Yağmur suyu toplama tankının parselin yan, arka veya parsel sınırına 3 metreden fazla yaklaşmamak kaydıyla ön bahçe zemininin altında konumlandırılması gerektiğini aktaran Öztürk, ayrıca projede toplama tankı tahliye hattının atık su şebekesine bağlanamayacağı şartının da yer aldığını söyledi.

Buna kapsamda yol kotu ile aynı seviyedeki ön bahçelerde yapılacak bahçe duvarı yüksekliği en fazla 50 santimetre olacağını belirten Öztürk, yoldan yüksek ön bahçelerde ise duvar yüksekliğinin ön bahçenin tabii zemin kotunu en fazla 50 santimetre geçebileceğini ifade etti.

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
EN ÇOK OKUNANLAR
Sitemizi Nerede Duydunuz?
Google
Facebook
Arkadaşım
Diğer
Trakya22 Haber Portali