Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Tohum firmalarının birçoğunun yabancı şirketlerin elinde olduğunu belirterek, Trakya’ya özgü tohumlar üretebilmek için Trakya Tohum A.Ş'yi kurduklarını söyledi.
Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Tohum firmalarının birçoğunun yabancı şirketlerin elinde olduğunu belirterek, Trakya’ya özgü tohumlar üretebilmek için Trakya Tohum A.Ş’yi kurduklarını söyledi. Şahin ayrıca köylerde hayvancılığın azaldığını belirterek, özellikle gençleri bu işe yönlendirmek için modern şartlarda hayvancılık yapılmasını sağlayacak projeleri desteklediklerini vurguladı.
Edirne İl Genel Meclisi’nde bütçe görüşmeleri devam ediyor. Meclis dün Mehmet Geçmiş başkanlığında toplandı. TRAKYAKA Genel Sekreteri Mahmut Şahin de yıl içerisindeki faaliyetlerini anlattığı bir sunum gerçekleştirdi.
Tohum firmalarının çoğunun yabancı şirketlerin elinde olduğunu dikkat çekerek, yerli ve milli tohumlar üretilmesi için bu yönde proje başlattıklarını anlatan Şahin, “Bölgemizde tohumculuk alanında analiz hizmetleri verecek, Ar-Ge ve Ar-Ge teknik destek danışmanlığı, eğitim ve bilgilendirme faaliyetlerinde bulunacak Trakya Tohum AŞ’yi kurduk. Yerli ve milli tohumculuğun desteklenmesi için yapılan çalışmaları destekliyoruz. Trakya’ya özgü tohumların canlanması ve geniş alanlarda ekilmesi için projeler yürütüyoruz. Tohum firmalarının birçoğu yabancı şirketlerin elinde. Amacımız, Trakyalı firmaların bölgeye özgü tohumlar üretmesi” dedi.
“DÜNYAYA SATMAK İSTİYORUZ”
Şahin, “Trakya’daki borsalarımız ve tohum şirketlerimiz destekliyor. Beraber inşallah bir markalaşma hareketi yapmak istiyoruz. Önümüzdeki yıllarda 100-200 milyon dolar ciroya ulaşacak bir şirket haline getirmeyi düşünüyoruz. Kovid-19 salgını döneminde bir kez daha gördük ki tarım alanında artık yerli ve milli üretim çok önemli. Tohumculuk alanında başlatılan bu projeye 13 milyon lira destek vereceğiz. Trakya’nın ve Türkiye’nin farklı alanlarında ekimler yapacağız. Trakya tohumlarımızı tüm Türkiye’ye ve dünyaya satmak istiyoruz.” diye konuştu.
“GENÇLER AHIRA GİRMEK İSTEMİYOR”
Köylerde gençlerin üstüne koku sineceğinden dolayı ahıra girip hayvancılık işleriyle uğraşmak istemedikleri, bu sebeple de modern çalışma alanları geliştirilmesi gerektiğinden bahseden Şahin, şunları sıraladı;
“Köylerde hayvancılık azalıyor diye hep tartışılıyor. Hayvanlıkla ilgili bir proje olursa; 4-5 köyün birleştiği, meralarımız var o meraların yanına, İpsala’da yapıldı mesela buna benzer bir proje. Her köyde 15-29 hanemiz hayvancılık yapıyor ama zorlanıyor, bu köyleri birleştirelim. Bu köylerin ortak kullanım alanı olarak bir yer belirleyelim. Burada tesisler yapalım, alt yapısını üst yapısını yapalım. Böyle OSB mantığında birileri gelirse devlet buna destek veriyor. Altyapı yapımında, elektrik, su getirilmesinde ve diğer işlemlerde 100 bin TL harcanırsa 80 bin TL’sini Tarım Bakanlığı hibe ediyor. Kırklareli’nde örneğin böyle bir proje yapıyoruz. Kırsalda hayvancılık azalmalısın diye onlarda böyle bir teklif geldi. Hayvancılık azalıyor, çocuklarımız buna devam etsinler diye. Çocuklarımız, gelinlerimiz o eski şartlarda hayvan bakmak istemiyor. Çocuklarımıza artık modern çocuklar, internet çocuğu, kafe çocuğu olunca senin ahırına girmek istemez. Çocuk eve gelip babasıyla ahıra indiğinde kokusu üzerine siniyor. Bu sorunu görüyoruz bunu gidermek içinde daha modern şartlarda, yine hayvanın ahırın olduğu ama daha güzel temiz ortamlarda, temizleme sistemlerinin, süt sağım merkezinin olduğu ve para kazanabildiği, bir ortam sağlamak lazım” şeklinde konuştu.