“Kiraz Festivali
'Türkiye'de 485'in üzerinde diri fay parçası var'
McDonalds’a Konya’dan Sürpriz
Ateistlerin Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?
Bu haber 10 Ekim 2020, Cumartesi 12:59 tarihinde eklendi. 1158 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Korona korkusu ‘sobalıya’ döndürdü

Havaların soğumaya başlamasıyla birlikte kış hazırlığına başlayan vatandaşlar, soba satıcılarının yolunu tutmaya başladı. Tüm dünyayı etkisi altına alan ve Türkiye’de de etkisini gösteren Kovid-19 salgını nedeniyle müstakil evlere artan talep, soba satıcılarının da yüzünü güldürdü.
Korona korkusu ‘sobalıya’ döndürdü

Koronavirüs salgınından korkan ve müstakil eve yönelen vatandaşlar, kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte soba satıcılarına yöneldi. Bu nedenle satışlarda yaşanan artış soba satıcılarına can suyu oldu.

“Bu sene daha fazla hareketlilik yaşıyoruz”

Koronavirüs salgınından korunmak isteyen vatandaşlar apartman dairelerinden çok müstakil evlere yöneldi. Kışı müstakil evlerde geçirmeyi düşünen vatandaşlar hazırlıklara başladı ve soba satıcılarına akın etti. Edirne’de 21 yıldır baba mesleğini sürdüren Çilingirler Caddesi esnaflarından soba satıcısı Emre Nurlu, Komşu ülke Bulgaristan vatandaşlarının geçen yıl olduğu gibi bu yıl da alışverişlerini Edirne’den yaptığını ve bunun yanı sıra Kovid-19 salgın döneminde müstakil evlere talebin artmasının işlerine olumlu yansıdığını söyledi.

Havaların soğumaya başlaması ile birlikte satışlarda hareketlilik yaşanmaya başladığını belirten soba satıcısı Emre Nurlu, geçen yıla oranla fiyatlarda yüzde 15’lik bir zam olduğunu ama satışların iyi gittiğini aktardı.

 “Korona sobaya ilgiyi arttırdı”

Doğalgaz kullanımı yaygınlaştığından beri satışların azaldığını dile getiren Nurlu; “Bu yıl Kovid-19 salgını nedeniyle vatandaşlar müstakil evlere yönelince bizim satışlarımıza da olumlu olarak yansıdı. Buna bağlı olarak geçen yıla göre sobaya ilgi arttı. Müstakil evlerde kat kaloriferi de yapılıyor. Ama hem nostaljik açıdan hem de yemek pişirme açısından sobalar da tercih ediliyor. En çok fırınlı kuzine tarzı sobalar tercih ediliyor.  Köy evlerine ya da bağ evlerine bunlardan alınıyor. Çünkü içinde börek, ya da yemek de pişirilebiliyor” dedi.

Salgın nedeniyle büyük şehirlerde yaşayan tatilcilerin geri dönmek istemediklerini bu nedenle de kışı müstakil evlerinde geçirmeyi düşündüklerini belirten Nurlu,  bu durumun hem odun-kömür satıcılarına hem de soba satıcılarına can suyu olduğunu vurguladı.

Baca ve boru temizliği konusunda uyardı

Baca bakımı ve boru temizliği konusunda vatandaşlara tavsiyede bulunan Nurlu, zehirlenme riskine karşı özellikle baca bakımlarının soba kurulmadan önce mutlaka yapılması gerektiğini söyledi.

Gelen müşterilerine de soba kurmadan önce baca temizliğini ve bakımını yaptırmalarını önerdiğini ifade eden Nurlu, ayrıca satın alınacak sobada TSE ve garanti belgesi olup olmadığına bakılması gerektiğini vurguladı.

Komşu hareketliliği de yaşanıyor

Sınır kapılarının açılmasıyla birlikte kentteki esnafların işlerinin hareketlendiğini söyleyen Nurlu; “Tüm esnafın olduğu gibi bizim de işlerimiz hareketlendi. Bulgaristan’dan gelen sabit müşterilerimiz var. Gelen müşterilerimiz diğer arkadaşlarını da getiriyorlar. Onlarla birlikte de satışlarımız artıyor. Genellikle onlar da kuzine tarzı sobaları daha çok tercih ediyorlar. Bu sene havalar güzel gitti. Yavaş yavaş sabah akşam serin olmaya başlayınca vatandaşlar da kışlık hazırlıklarına başladı” dedi.

Soba fiyatlarının 350 ile bin 300 lira arasında değiştiğini aktaran Nurlu, kalitesi ve modeline göre her bütçeye uygun soba satışı yaptıklarını söyled

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
EN ÇOK OKUNANLAR
Sitemizi Nerede Duydunuz?
Google
Facebook
Arkadaşım
Diğer
Trakya22 Haber Portali