Bu yıl 19 Ağustos Perşembe günü başlayan ve Hicri yılbaşı olan Muharrem Ayı, Peygamber efendimizin Ramazan ayından sonra oruç tuttuğu ay olarak biliniyor.Muharrem Ayı olarak geçen “Aşure Ayı” hakkında açıklamalarda bulunan Edirne İl Müftü Vekili Hüseyin Okuş, ayın fazileti ve önemi hakkında bilgiler verdi.
Hicri takvime göre Muharrem Ayı’nın 10’uncu gününe tekabül eden güne "Aşure Günü" denildiğini ifade eden Edirne İl Müftü Vekili Hüseyin Okuş, Hz. Peygamberin özellikle bu günde oruç tutmayı tavsiye ettiğini vurguladı.
Bu yıl Muharrem Ayı'nın başladığını bildiren hilal, ilk kez Asya kıtasının doğusundan itibaren görülecek. Muharrem Ayı'nda oruç tutulup aşure pişirilerek dağıtılması ve Kerbela'da Hazreti Muhammed'in torunu Hazreti Hüseyin ile şehit olanların yad edilmesi, İslam toplumlarında önemli olaylar arasında yer alıyor.
“Bazı günler insanların hayatlarında önemli bir yer tutuyor”
Her toplumda gerek örfi, gerekse dini yönlerden önemli sayılan günler ve gecelerin olduğunu aktaran İl MüftüVekili Hüseyin Okuş, bu tür zaman dilimlerinin insanların hayatlarında önemli bir yer tuttuğunu söyledi.
Bu tür gecelerin ve ayların, ortak değerlere sahip toplulukların sosyal ve kültürel hayatlarını canlı tutan unsurlar olduğunu ifade eden Okuş, “İçinde bulunduğumuz Muharrem ayı da sosyal ve kültürel açıdan toplumumuzu canlı tutan mübarek bir zaman dilimidir. Muharrem. sözlükte "haram kılınan. yasaklanan; kutsal olan, saygı duyulan" anlamlarına gelmekle beraber, Cahiliye devrinde, savaşmanın haram kabul edildiği dört aydan birinin adı olarak bilinmektedir.Kur’an’da muharrem kelimesi ay ismiolarak geçmemekle birlikte saldırıya uğrama durumu hariç savaşın haram olduğu aylardan söz edilmekte ve bu aya saygı gösterilmesi emredilmektedir. “Doğrusu Allah’a göre ayların sayısı, Allah’ın gökleri ve yeri yarattığı günkü yazısına uygun olarak on ikidir; bunlardan dördü haram aylardır. İşte doğru olan hesap budur...” ayeti bize Muharrem ayında savaşmanın yasak olduğunu açıkça göstermektedir.” Şeklinde açıklamada bulundu.
“Muharrem ayında savaşmak yasaktır”
Muharrem’in, sözlükte "haram kılınan, yasaklanan; kutsal olan, saygı duyulan" anlamlarına gelmekle beraber, Cahiliye devrinde, savaşmanın haram kabul edildiği dört aydan birinin adı olarak bilinmekte olduğunu belirten İl Müftü Vekili Okuş; “Kur'an'da muharrem kelimesi ay ismi olarak geçmemekle birlikte saldırıya uğrama durumu hariç savaşın haram olduğu aylardan söz edilmekte ve bu aya saygı gösterilmesi emredilmektedir. Doğrusu Allah’a göre ayların sayısı, gökleri ve yeri yarattığı günkü yazısına uygun olarak on ikidir; bunlardan dördü haram aylardır. İşte doğru olan hesap budur…” ayeti bize Muharrem ayında savaşmanın yasak olduğunu açıkça göstermektedir”dedi.
“Ramazan’dan sonraki en faziletli oruç bu ayda tutulur”
Peygamber Efendimizin Muharrem Ayı’nı “Allah’ın ayı” olarak nitelendirip Ramazan’dan sonraki en faziletli orucun bu ayda tutulan olduğunu söylediğini belirten Okuş, “Peygamberimiz, Muharrem ayının 10. Gününde (Aşura) oruç tutmanın fazileti hakkında şöyle buyuruyor. “Ramazan ayından sonra en kıymetli oruç Allah’ın ayı olan Muharrem ayında tutulan oruçtur” bir başka hadisinde ise; “Aşürâ günü tutulan orucun, bir önceki yılın günahlarına kefaret olmasını Allah’tan ümit ediyorum” buyurmuş, Yahudilere benzememek için aşure gününe ilave olarak dokuzuncu ve on birinci günde de bizlere oruç tavsiyesinde bulunmuştur.”Dedi.
“İnsanlığa önder ve örnek bir toplum haline gelmek için çabalamalıyız”
Muharrem Ayı’nın dini referansların yanında tarihi olarak da toplumu ilgilendiren bir yanı olduğunu ifade eden Okuş; “O da Aşure gününde Peygamber Efendimizin sevgili torunu Hz. Hüseyin Efendimizin Kerbela'da şehit edilmesidir. Bu elim hadisenin o günden bu güne acısı ve yankıları Müslüman coğrafyasında devam etmekle birlikte bizlere ibret olması açısından, kardeşlik hukukuyla ilgili, içinde önemli mesajlarda barındırmaktadır. Bizler bu elim hadiseden dersler alıp Ehl-i Beytsevgimizle tüm İslam coğrafyası olarak birbirimize daha sıkı kenetlenmeli. kardeşlik hukukumuzu korumalı ve ümmet bilinciyle hareket ederek Rabbimizin rızasına uygun davranıp, insanlığa önder ve örnek bir toplum haline gelmek için çabalamalıyız.”İfadelerine yer verdi.
Muharrem Ayı’nın tüm insanlık alemine hayırlar getirmesini ve içinde bulunulan Kovid-19 salgınının bir an önce son bulmasını niyaz eden Okuş; “Rabbim bu ayda tuttuğumuz oruçları Hz. Hüseyin Efendimiz için okuduğumuz Kur’an ve Mevlid-i Şerifleri, Aşure çorbası ile yaptığımız hayır ve hasenatlarımızı dergahı izzetinde kabul eylesin.” Dedi.
Muharrem Ayı 19 Ağustos 2020 tarihinde başladı.29 Ağustos 2020 tarihinde ise Aşure Günü idrak edilecek.