Edirne İl Genel Meclisi Ağustos Ayı toplantılarının üçüncü birleşimi gerçekleştirildi. Toplantıda Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkanı Erdoğan Gümülcineli, Keşan’da bulunan maden şirketinin linyit kömür üretimi projesine itiraz ettiklerini belirterek, canlı sağlığına ve köylerdeki yaşama zarar verdiğini söyledi.
Edirne İl Genel Meclisi Ağustos Ayı toplantısının üçüncü birleşimi Mehmet Geçmiş başkanlığında gerçekleşti. Toplantı bir önceki birleşmeye ait tutanakların okunmasının ardından komisyonların hazırlamış oldukları rapor sunumları ile devam etti.
Çevre ve Sağlık Komisyonunun Keşan İlçesi, Karacali, Maltepe, Karasatı, Altıntaş, Çobançeşme Köyleri ve Paşayiğit Mahallesi sınırları içerisinde patlama işlemiyle linyit kömürü çıkarılması hakkında hazırlanan rapor meclise sunuldu.
“Linyit kömür üretimi projesine itiraz ediyoruz”
Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkanı Erdoğan Gümülcineli, Keşan’da bulunan maden şirketinin linyit kömür üretimi projesine itiraz ettiklerini belirterek, “Edirne İli Keşan İlçesi Karacaali, Maltepe, Karasatı, Altıntaş, Çobançeşmesi Köyleri ve Paşayiğit Mahallesi sınırları içerisinde yer alan Ento Maden Global A,Ş tarafından 975,08 hektarlık işleme ruhsat alanının 595,409 hektarlık ÇED alanında yapılması planlanan patlatma işlemi ile linyit kömür üretimi projesine itiraz ediyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca ÇED başvurusunun nihai edilmeyerek ÇED olumsuz kararı verilmesini talep ediyoruz.” Dedi.
“Canlı sağlığını tehdit eden bir proje”
Patlatma işlemi ile linyit kömür üretiminin, bölgece il çevre düzeni planlarına, tarım alanlrına ve canlı sağlığına büyük zarar vereceğinin altını çizen Gümülcineli, “Köylerde yaşam, tarım ve hayvancılık bitecektir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı çevre kanunu ve çevresel etki değerlendirmesi yönetmeliği gereği doğral çevreyi korumakla görevlidir. Devlet yetkilileri de ÇED mevzuatı ve aşağıda sunduğumuz gerekçeler nedeniyle doğayı, tarımı, ormanları koruma görevlerini yerine getirmelidirler. Bu proje Trakya’nın doğal ekolojik yapısına, Karacaali, Altıntaş, Çobançeşme, Karasatı, Maltepe köylerine ve Paşayiğit mahallesine tarım topraklarına, ormanlarımıza, canlı sağlığına, yer altı sularımıza ve içme suyu varlıklarımıza, derelerime geri, dönüşü mümkün olmayan hasarlar verecek köyleri yaşanmaz kılıp, kültürel ve sosyal olarak yok edecek bir projedir.” Şeklinde konuştu.
İl Genel Meclisi Su Kanalizasyon ve Katı Atık Hizmetleri Komisyonunun Keşan İlçesine bağlı köylerin içme suyu depoları hakkında hazırladığı rapor meclise sunuldu.
Su Kanalizasyon ve Katı Atık Hizmetleri Komisyonu Başkanı Serdar Çığla hazırlamış olduğu raporda Keşan’a bağlı köylerdeki su depoları hakkında bilgi verdi.
Çığla tarafından, Köylere hizmet birliğine suyunu veren 21 köyün 10’unda depo ve tel örgü olduğu, 10’unda depo olmadığı, 1 tanesinin eksik olduğu ifade edilirken, suyunu köylere hizmet birliğine vermeyen 24 köyün 22’sinde depo ve tel örgü olmadığı, 2 tanesinde var olduğu, 15 tanesinin ise depo vanasının bakıma ihtiyacı olduğu belirtildi.
Köylü vatandaşlarının çeşme suyundan ihtiyacını giderdiğini dile getiren Edirne İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş, “Hatta herkes yaz ayında bahçe sulamalarında, çeşme suyunu kullanıyor. Böyle olunca içme suların kesintiler yaşamaya başladık. Bununla ilgili tespitler yapıyouz. Vatandaşımızı suyu kullanma deme şansımız yok. Ama Kasım Ayı’ndaki bütçe görüşmelerinde yeni planlamalar yapacağız. Küresel ısınmayla birlikte artık yeraltı sularımız eski bollukla değil. İleride içme sularımızda sıkıntılar yaşayacağız. Hayvan sulamalarıyla ilgili de yeni çalışmalar yapmamız gerekiyor. Eskiden hayvan sulama kanalları vardı bunları hayata geçirmeliyiz. Çözüm önerileriyle bu mecliste çalışmalar yapmalıyız.” Dedi.