“Kiraz Festivali
'Türkiye'de 485'in üzerinde diri fay parçası var'
McDonalds’a Konya’dan Sürpriz
Ateistlerin Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?
Bu haber 28 Nisan 2011, Persembe 21:24 tarihinde eklendi. 703 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Akgündüz: Mahalli İdarelerle İlgili İlk Hukuki Düzenlemeyi Hz. Peygamber Yaptı

Rotterdam İslam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Akgündüz, mahalli idareler ve şehir idareleri ile ilgili ilk hukuki düzenlemelerin Hz.
Akgündüz: Mahalli İdarelerle İlgili İlk Hukuki Düzenlemeyi Hz. Peygamber Yaptı Rotterdam İslam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Akgündüz, mahalli idareler ve şehir idareleri ile ilgili ilk hukuki düzenlemelerin Hz. Peygamber tarafından yapıldığını söyledi. Bursa'da düzenlenen 'Türk İslam Şehirleri Sempozyumu'na katılan Prof. Dr. Akgündüz, Osmanlı Devleti kurulduğunda tek bir Anadolu eyaleti bulunduğunu söyledi. Prof. Dr. Akgündüz, "Anadolu eyaletinin ilk başkenti 1326 yılında fethedilen Bursa. 1360 yılına kadar bu başkentlik devam etmiş. Bu tarihten itibaren Bursa başkentlikten Yıldırım hadisesinden dolayı düşünce durum Ankara'ya iletilmiş ve paşa sancağı Ankara olmuş. Kimilerine göre bu durum 1451'e kadar devam etmiş. Ama ben aynı kanaatte değilim. Çünkü hemen ardından Edirne başkent olmuştur. Osmanlı'nın ilk başkenti Bursa'dır. " dedi.

Hukuk profesörü olduğunu hatırlatan Akgündüz, şu ilginç tespitini paylaştı: "Maalesef hukuk ve siyasal bilgiler fakültelerinde mahalli idareler ve şehir idareleri ile alakalı hukuki düzenlemeler konusunda ilk devlet ve topluluk İngiltere olarak gösterilir. Bizim ders kitaplarında da böyledir. Ama değişmeye başladı. "

İlk belediye başkanlığı unvanının Hz. Peygamber tarafından kullanıldığının altını çizen Prof. Dr. Akgündüz şöyle devam etti: "İngiltere'deki ilk 1631 tarihli belediye kanunu bütün dünya hukuk tarihinde örnek gösterilir ama hayır öyle değil. Çünkü dünyanın ilk belediye başkanlığı demek olan muhsetip unvanı Hz. Peygamber tarafından kullanılmıştır. Müslüman Türk milletinin yaptığı bir ilkte 1507 tarihinde Bursa, Edirne ve İstanbul ihtisat kanunnamesinin hazırlanmasıdır. Bu dünyanın ilk standartlar kanunudur, ilk belediye kanunu, ilk insan ve hayvan hakları ile ilgili kanundur. Bunun orejinali Topkapı sarayında bulunmaktadır. "

 

 (Cihan Haber Ajansı)

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
EN ÇOK OKUNANLAR
Sitemizi Nerede Duydunuz?
Google
Facebook
Arkadaşım
Diğer
Trakya22 Haber Portali