“Kiraz Festivali
'Türkiye'de 485'in üzerinde diri fay parçası var'
McDonalds’a Konya’dan Sürpriz
Ateistlerin Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?
Bu haber 06 Mayıs 2020, Çarşamba 21:07 tarihinde eklendi. 1080 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Türkiye’de ahşap üretim sektörü

Türkiye genelinde ahşap üretim sektöründeki gelişmeler projesi kapsamında yapılan anket çalışması ahşap sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin durumu fikirleri ve uygulamaları analiz edildi. Proje çerçevesinde gerçekleştirilecek çalışmalar sonrasında
Türkiye’de ahşap üretim sektörü

Proje çerçevesinde Türkiye’de ahşap sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin durumu fikirleri ve uygulamaları analiz edildi. Proje çerçevesinde gerçekleştirilecek çalışmalar sonrasında sektörün verimliliğinin ve gelişiminin sağlanmasına yönelik politikaların oluşturulması hedeflendi

Proje hakkındaki sorularımızı yanıtlayan orman mühendisi Leyla Altun ; Artan nüfus ve endüstrideki gelişmeler nedeniyle Türkiye'de ham maddesine talebin giderek yükseldiğini ve arz-talep açığının çok fazla olduğunu belirtirken, firmaların birçoğunun  Yurtdışından özelikle Bulgaristan’dan tomruk aldıklarını belirtirken  yeterli yağış olmadığından fidan dikim faaliyetlerinde zorluklar yaşadıklarını belirtti.

İnsanlık tarihinin başlangıcından beri ağaç, farklı ihtiyaçlar için kullanılmış ve günümüzde imalat teknolojisinin önemli bir hammaddesi olduğunu belirtti.

Edirne bölgesinde ve öncelikle Havsa ilçesinde kavak sahaları incelendiğini belirten Leyla Altun bölgede birçok çiftçi ile görüştüklerini, çiftçilerin tarlalarına kavak ağacı ekmek yetiştirmek istemediklerini belirtirken, sebeplerinin ekonomik olmadığını belirttiklerini ifade etti.

Çiftçilerin Yağlı tohumlara ayçiçeği mısır gibi ürünlere devlet destekleme verdiğini, teşvik için doğrudan ödeme yapıldığını , bu desteklemelerin kavakçılık sektörü içinde verilmesini istediklerini belirtti.

Altun toplamda 16 firma ile görüştüklerini belirtirken firma sahiplerinin birçoğunun Döviz fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle ithal odun maliyetinin arttığından, iç piyasada oluşan rekabetten dolayı yerli odun fiyatlarını da arttırdığını, hammadde bulmakta zorlandıklarını ve ayrıca, yeni makine yatırımına temkinli yaklaştıklarını belirttiklerini söyledi.

 

 

Kerestecilik sektöründe girdi maliyetlerinin azalması için yeterli devlet teşvikleri ve yatırım indirimlerine ihtiyaçları olduğunu belirttiklerini, keresteciler ve çiftçiler bir araya gelerek verimlilik artırma, etkin kaynak kullanımı, çevre teknolojileri alanlarında projelere ihtiyaçları olduklarını, yaşadıkları hammadde sıkıntısı yüzünden ağaç fiyatlarının aşırı yükseldiğini, satış fiyatlarını belirlemekte sıkıntı çektiklerini söyleyen sektör temsilcileri, müşterileri ile yıllık veya altı aylık sabit fiyat anlaşmaları yaptıklarını, çok sayıda firmanın iflasın eşiğine geldiğini belirttiler, görüşmelerimizden çıkan sonuçlara bakıldığında  kapsamlı projelere ihtiyaç var ve aynı   zamanda  bu projeler ve destekleme ile şahıslara ait özel orman alanları oluşturulabilir. Böylece kereste hammaddesi buralardan temin edilebilir aynı zamanda doğal orman alanları korunmuş olur dedi

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
EN ÇOK OKUNANLAR
Sitemizi Nerede Duydunuz?
Google
Facebook
Arkadaşım
Diğer
Trakya22 Haber Portali