“Kiraz Festivali
'Türkiye'de 485'in üzerinde diri fay parçası var'
McDonalds’a Konya’dan Sürpriz
Ateistlerin Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?
Bu haber 16 Şubat 2020, Pazar 11:08 tarihinde eklendi. 538 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Saray Mutfağının Aşı ‘Tarhana’ okullara girdi

Edirne Valiliği öncülüğünde İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün işbirliği ile ‘Sağlıklı Nesiller Tarhanayla Büyüyor’ projesi dört okulda uygulanmaya başladı. Açılış ve çorba ikramı Vali Fahri Yücel İlkokulu’nda gerçekleştirildi. Proje kapsamında belirlenen 4 okulda, haftada 2 gün öğrencilere tarhana çorbası ikram edilecek.
Saray Mutfağının Aşı ‘Tarhana’ okullara girdi

"Sağlık için tarhana için"

Edirne Valiliği öncülüğünde İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün işbirliği ile ‘Sağlıklı Nesiller Tarhanayla Büyüyor’ projesi dört okulda uygulanmaya başladı. Açılış ve çorba ikramı Vali Fahri Yücel İlkokulu’nda gerçekleştirildi. Proje kapsamında belirlenen 4 okulda, haftada 2 gün öğrencilere tarhana çorbası ikram edilecek.

İlkokul ve ortaokul öğrencilerine 8 hafta boyunca tarhana çorbası dağıtılarak, sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırılması ve geleneksel tarhana çorbasının unutulmasının önüne geçilmesi hedefleniyor. Pilot okul seçilen Vali Fahri Yücel İlkokulu, Mithatpaşa İlkokul ve ortaokulu ile Atatürk Ortaokulu’nda 8 hafta boyunca toplam bin 100 öğrenciye haftanın iki günü tarhana çorbası ikram edilecek.

“Hedefimiz projeyi Tüm Türkiye’de yaygınlaştırmak”

Edirne Vali Yardımcısı Ali Uysal projenin açılışında yaptığı açıklamada, Milli Eğitim Müdürlüğü, Tarım İl Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğü ile birlikte ortaklaşa yürütülen ‘Sağlıklı Nesiller Tarhana ile Büyüyor’ projesini sadece Edirne’de değil, tüm Türkiye’de yaygınlaşmasını hedeflediklerini belirtti.

“Bin 100 öğrenci ile uygulanmaya başlandı”

Projenin 8 hafta boyunca devam edeceğini vurgulayan Vali Yardımcısı Ali Uysal; “Yaklaşık bin 100 öğrenci ile uygulamaya başladık. Amacımız sağlıklı nesiller yetiştirmektir. Tarhana, Ata çorbasıdır. Bağışıklık sistemini geliştiren bir yiyecektir. Benzetmek gerekirse Besinler, bir ülkenin orduları gibidir. Bağışıklık sistemimiz ne kadar güçlü olursa hastalıklardan korunmamız da o kadar yüksek olur. İnşallah bu projeyi ilerleyen yılarda yaygınlaştırarak devam ettirmeyi hedefliyoruz” dedi.

Dünyayı sarsan virüslerin gündemde olduğunu söyleyen Uysal, hastalıklardan korunmada büyük önem taşıyan ve ikram edilen tarhanaların Edirne Valisi Ekrem Canalp'in emeğiyle ilçelerde kurulan kadın kooperatiflerinden temin edileceğini belirtti. En az 3 ay, her sabah erkenden okul girişlerinde okul aile birliği tarafından yapılan bir kâse çorbanın çocuklara ikram edilmesini istediklerini aktaran Uysal, hayallerinin bu projenin devam etmesi yönünde olduklarını ifade etti.

“Tarhanayı yoğururken sevgiyi içerken bağışıklığı arttırıyoruz”

Edirne İl Sağlık Müdürü Ali Cengiz Kalkan ise bağışıklık sistemini güçlendirmek amacıyla geleneksel besin ögelerinin de içinde yer aldığı ata çorbasını layık olduğu değerine tekrar kavuşturmayı amaçladıklarını söyledi.

Tarhananın sağlık açısından faydalarından bahseden Müdür Kalkan; “Edirne Valisi Ekrem Canalp’in teşvikleriyle kendi sahamızda yaptığımız toplantılarda alınan bir karardır. Büyük bir destek ile hayata geçirildi. Okullarımızda başlayarak tüm ülkemize yayılmasını arzuluyoruz. Sağlık ve beslenme kaynağı olarak Kalsiyum, protein, vitamin ve mineral açısından zenginlikleri yanında bağırsak florasını düzenleyici etkisiyle tüm hastalıklara karşı vücut direncini artırmada ata çorbamızı tüketiyoruz. Sağlık için tarhana için diyoruz” dedi.

“Çocukların bağışıklık sistemini güçlendirecek”

Havsa Kadın Girişimcileri Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Hülya Tuncer, Vali Canalp’in destekleriyle özel olarak kurulan imalathanede katkı maddesi olmadan tamamen doğal olarak üretilen tarhananın evde yapılan anne çorbasını aratmayacağını ve öğrencilerin bağışıklık sistemini güçlü tutacağını söyledi.

“Saray Mutfağının aşlarından birisidir”

Tarhananın saray mutfağı aşlarından birisi olduğunu aktaran Tuncer; “Yavuz Sultan Selim Edirne'de tebdili kıyafetle bir mahalleye gitmiş, dar gelirli bir ailenin evine konuk olmuş. Ev halkı tanrı misafirlerine 'biz fakiriz bir çorbamız var ama gönlümüz zengin' demişler. Padişah orada içtiği ‘darhane’ denilen çorbayı çok beğenmiş, sonrasında bu çorbanın adı değişerek tarhana olarak günümüze kadar geliyor” dedi.

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
EN ÇOK OKUNANLAR
Sitemizi Nerede Duydunuz?
Google
Facebook
Arkadaşım
Diğer
Trakya22 Haber Portali